Ugrás a fő tartalomra

A zsarnokságért ma sem kell a szomszédba menni a kárpátaljai magyaroknak

"Kedves barátaim! Objektív okok miatt sajnos személyesen nem jöhettem el Kárpátaljára most ebben az időszakban. De engedjék meg, hogy szolidaritásomról és az erdélyi magyarok szolidaritásáról biztosítsam önöket az önök közösségét a vasárnapi választás előtt." - üzent a kárpátaljai magyarságnak Kelemen Hunor.

Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke emlékeztetett: az október 25-én tartandó ukrajnai helyhatósági választásokon a kárpátaljai magyar emberek a megyei, járási és kistérségi tanácsokba juttathatják be képviseletüket és dönthetnek közösségük jövőjéről. 

Minden választás óriási kihívást jelent, és mindig a legközelebbi választást jelenti, a legfontosabb megmérettetést a magyar közösség számára, szerte a Kárpát-medencében - tette hozzá. 

"Idén különösen volt okunk aggodalomra, hiszen olyan időket élünk, amikor a járvány végigsöpör a világon, munkahelyek szűnnek meg, az emberek elbizonytalanodnak. Nemrégiben nálunk is önkormányzati választások voltak, most parlamenti választások előtt állunk. A szeptember 27-i megmérettetésen jól teljesítettünk, hiszen az erdélyi magyar emberek ezúttal is megértették, vannak dolgok, amelyek rajtunk múlnak. És ilyen a választás, ott eldönthetik, hogy kik, milyen vezetők dolgozzanak a következő négy évben. Most önökön a sor bizonyítani, ez is a Kárpát-medencei szolidaritás." - magyarázta videóüzenetében Kelemen Hunor.

"Október 25-én egyszerű a döntés: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jelöltjeire szavaznak, olyan magyar emberekre, akik képesek megvédeni a magyar közösség érdekét és biztonságát. Vagy olyan emberekre - és ezt nem javaslom - bízzák a jövőjüket, akiknek egyedüli célja megosztani a magyarságot, gyengíteni a képviseletet, elvenni a magyar közösség jogait. Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok önökhöz, hogy ne hagyják magukat megtéveszteni. Ne bízzanak azokban, akik azt állítják, hogy a magyar képviselet ma már nem fontos. Ne bízzanak azokban, akik azt mondják, nem kell elmenni szavazni, mert úgyis mindegy, sohasem mindegy. És kérem, ne bízzanak azokban sem, akik azt állítják, hogy a szavazás veszélyes. Már bebizonyosodott az önkormányzati választáson mifelénk is, hogy semmiféle veszélyt nem jelentett az emberek egészségére a szavazás napján a voksolás, és itt Ukrajnában Kárpátalján sem fog veszélyt jelenteni."  - hívta fel a figyelmet az RMDSZ elnöke. 

Emlékeztetett: ezekben a napokban, amikor az 1956-os októberi eseményekre emlékezünk, emlékezzünk arra is, amiért 64 évvel ezelőtt forradalmat robbantottak ki Budapesten. Mert ahol nincs szabadság és nincs biztonság, ott mindig küzdeni kellett azért, hogy legyen. "Ahol megvetés van, ahol semmibe veszik közösségünket, ott bátornak kell lenni, társakat kell találni, és lázadni kell." - tette hozzá. 

Kelemen Hunor szerint a zsarnokságért ma sem kell a szomszédba menni az ukrajnai magyaroknak, a kárpátaljai magyaroknak a szabadságot és a biztonságot ma sem adják könnyen Európának ebben a szegletében. 

"1956 kapcsán ne feledjük, legyen bármilyen nehéz, feladni nem szabad. Mi magyarok a nehéz időkben mindig összefogtunk. Ma nehéz idők vannak, és arra kérem, fogjanak össze vasárnap és menjenek el szavazni, döntsenek. Nagyon fontos, hogy vigyenek magukkal még egy embert, kérjék családtagjaikat, barátaikat is arra, hogy támogassák Brenzovics Lászlót és csapatát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget. Ez a döntés, ez a választás önökről szól, az önök jövőjéről, a kárpátaljai magyarokról, hajrá KMKSZ, hajrá kárpátaljai magyarok!" - zárta videóüzenetét az erdélyi politikus.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ