Ugrás a fő tartalomra

A zsarnokságért ma sem kell a szomszédba menni a kárpátaljai magyaroknak

"Kedves barátaim! Objektív okok miatt sajnos személyesen nem jöhettem el Kárpátaljára most ebben az időszakban. De engedjék meg, hogy szolidaritásomról és az erdélyi magyarok szolidaritásáról biztosítsam önöket az önök közösségét a vasárnapi választás előtt." - üzent a kárpátaljai magyarságnak Kelemen Hunor.

Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke emlékeztetett: az október 25-én tartandó ukrajnai helyhatósági választásokon a kárpátaljai magyar emberek a megyei, járási és kistérségi tanácsokba juttathatják be képviseletüket és dönthetnek közösségük jövőjéről. 

Minden választás óriási kihívást jelent, és mindig a legközelebbi választást jelenti, a legfontosabb megmérettetést a magyar közösség számára, szerte a Kárpát-medencében - tette hozzá. 

"Idén különösen volt okunk aggodalomra, hiszen olyan időket élünk, amikor a járvány végigsöpör a világon, munkahelyek szűnnek meg, az emberek elbizonytalanodnak. Nemrégiben nálunk is önkormányzati választások voltak, most parlamenti választások előtt állunk. A szeptember 27-i megmérettetésen jól teljesítettünk, hiszen az erdélyi magyar emberek ezúttal is megértették, vannak dolgok, amelyek rajtunk múlnak. És ilyen a választás, ott eldönthetik, hogy kik, milyen vezetők dolgozzanak a következő négy évben. Most önökön a sor bizonyítani, ez is a Kárpát-medencei szolidaritás." - magyarázta videóüzenetében Kelemen Hunor.

"Október 25-én egyszerű a döntés: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jelöltjeire szavaznak, olyan magyar emberekre, akik képesek megvédeni a magyar közösség érdekét és biztonságát. Vagy olyan emberekre - és ezt nem javaslom - bízzák a jövőjüket, akiknek egyedüli célja megosztani a magyarságot, gyengíteni a képviseletet, elvenni a magyar közösség jogait. Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok önökhöz, hogy ne hagyják magukat megtéveszteni. Ne bízzanak azokban, akik azt állítják, hogy a magyar képviselet ma már nem fontos. Ne bízzanak azokban, akik azt mondják, nem kell elmenni szavazni, mert úgyis mindegy, sohasem mindegy. És kérem, ne bízzanak azokban sem, akik azt állítják, hogy a szavazás veszélyes. Már bebizonyosodott az önkormányzati választáson mifelénk is, hogy semmiféle veszélyt nem jelentett az emberek egészségére a szavazás napján a voksolás, és itt Ukrajnában Kárpátalján sem fog veszélyt jelenteni."  - hívta fel a figyelmet az RMDSZ elnöke. 

Emlékeztetett: ezekben a napokban, amikor az 1956-os októberi eseményekre emlékezünk, emlékezzünk arra is, amiért 64 évvel ezelőtt forradalmat robbantottak ki Budapesten. Mert ahol nincs szabadság és nincs biztonság, ott mindig küzdeni kellett azért, hogy legyen. "Ahol megvetés van, ahol semmibe veszik közösségünket, ott bátornak kell lenni, társakat kell találni, és lázadni kell." - tette hozzá. 

Kelemen Hunor szerint a zsarnokságért ma sem kell a szomszédba menni az ukrajnai magyaroknak, a kárpátaljai magyaroknak a szabadságot és a biztonságot ma sem adják könnyen Európának ebben a szegletében. 

"1956 kapcsán ne feledjük, legyen bármilyen nehéz, feladni nem szabad. Mi magyarok a nehéz időkben mindig összefogtunk. Ma nehéz idők vannak, és arra kérem, fogjanak össze vasárnap és menjenek el szavazni, döntsenek. Nagyon fontos, hogy vigyenek magukkal még egy embert, kérjék családtagjaikat, barátaikat is arra, hogy támogassák Brenzovics Lászlót és csapatát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget. Ez a döntés, ez a választás önökről szól, az önök jövőjéről, a kárpátaljai magyarokról, hajrá KMKSZ, hajrá kárpátaljai magyarok!" - zárta videóüzenetét az erdélyi politikus.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajnában újabb szigorítások lépnek életbe

Ukrajnában december 6-ától már a jelenlegi legenyhébb kockázatot jelző, sárga besorolású régiókban sem látogathatják az éttermeket, kávézókat, kulturális intézményeket és edzőtermeket azok, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást, december 9-étől pedig életbe lép az a rendelkezés, amellyel a kormányzat kiszélesítette az oltásra kötelezett munkavállalók körét - emlékeztetett Viktor Ljasko egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján. Eddig a sárga besorolásban lévő régiókban az üzlettulajdonosok választhattak: vagy csak oltott vendégeket fogadnak, vagy bárkit, ez utóbbi esetben viszont korlátozták, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak zárt tértben. December 6-ától viszont már csak azokat a vendégeket szolgálhatják ki, akik felvették valamely oltásnak legalább egy adagját, vagy negatív teszttel rendelkeznek. Változik az egy dózis felvétele után kiadott, úgynevezett sárga Covid-igazolvány érvényességi ideje is, amely az eddigi 120 napról 30 napra csökken. December 9-étől már nemcs

Milliók menekülhetnek el Ukrajnából

Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy milliók kényszerülnek majd elmenekülni az országból – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára. A Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi környezetébe tartozó Patrusev az Argumenti i Fakti című orosz lapnak nyilatkozva azt mondta: az Ukrajnát saját protektorátusává tevő Nyugat lerombolta az ország gazdaságát, jogfosztottá tette a társadalmat és nyomorba taszította a lakosság egyes rétegeit. „Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy ukránok milliói menekülnek majd más országokba és keresnek ott menedéket” – jósolta az egyik legbefolyásosabb orosz politikus. Fotó: Illusztráció ( Kárpát.in.ua ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Beutazási tilalmat rendelt el az ukrán kormány

Ukrajna nyolc afrikai országból tiltotta meg péntektől a beutazást a külföldieknek a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - írta az MTI. A kormány döntése értelmében nem utazhatnak be Ukrajnába azok a külföldiek, akik az elmúlt két hétben legalább hét napot töltöttek a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában, Zimbabwében, Namíbiában, a Lesothóban, Eswatiniben, Mozambikban vagy Malawiban. Az ezekből az országokból hazatérő ukránoknak pedig kötelezően házi karanténba kell vonulniuk. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter eközben újságíróknak elmondta, hogy a jövő héten dönthet a kormány nyolc vagy kilenc régiónak a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös kategóriából enyhébbe történő átsorolásáról. Arra nem tért ki, hogy a szintén vörös besorolású főváros, Kijev is átkerülhet-e enyhébb kategóriába. Az egészségügyi tárca közlése szerint eddig a felnőtt ukrán lakosság 43,8 százaléka vette fel a koronavírus elleni védőoltás legalább egy dózisát, 37,2 százaléka pedig mindkét ada

Vészesen fogy Ukrajna lakossága

Ukrajna lakossága a világon az egyik leggyorsabban ütemben fogy, 2050-re 35 millióra csökkenhet - tudatta az rbc.ua hírportál az ENSZ jelentésére hivatkozva. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint nagyszabású és átfogó stratégiára van szükség, hogy az ország demográfiailag fenntartható legyen. A népességcsökkenés fő okai között szerepel az alacsony születési szám, a magas halálozási arány, a kivándorlás növekedése. Európában Ukrajnában az egyik legmagasabb az idősek aránya, a lakosság több mint egyötöde 60 év feletti. Emiatt emelkednek az egészségügyi és nyugdíj kiadások, ami megterheli az állami költségvetést – közölte az ENSZ. A szervezet ugyanakkor kifejti: a népességfogyás önmagában nem probléma, az emberek életszínvonala és életminősége a fontos. Aláhúzzák: az ukrán kormánynak biztosítania kell humántőke (az emberek jövedelemtermelő képessége) fejlesztését és hatékony felhasználását, valamint a polgárok szociális védelmét egy politikailag és pénzügyileg stabil rendszeren kereszt

Éheztette, koszosan tartotta gyermekeit egy 23 éves kárpátaljai nő

November 27-én bejelentést kaptak a rendőrök, miszerint egy bustyaházai (Técsői járás) nő embertelen körülmények között neveli gyermekeit. A rendfenntartók a kicsikre éhesen és koszosan találtak rá, emellett át is voltak fagyva - tudatta a Mukachevo.net. A hároméves kisfiút és az egyéves kislányt ideiglenesen a nagybátyjuk fogadta be. Elmondása szerint ő nem tudott arról, hogy ilyen körülmények között élt a két gyermek. A bustyaházai nő ellen eljárás indult, nagy valószínűséggel megfosztják szülői jogaitól és elveszik tőle a gyerekeket. A Kárpátaljai Országos Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint nem ez az első eset, hogy a 23 éves édesanyáról bejelentést kaptak. Korábban már elbeszélgettek a nővel, akkor javult a helyzet, de úgy néz ki, ez csak ideiglenes állapot volt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Csubirko: tanulhassanak anyanyelvükön Magyarországon élő ukránok

A Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke támogatja, hogy anyanyelvükön tanulhassanak a tömbben élő magyarországi ukránok. Erről Volodimir Csubirko, a közgyűlés elnöke beszélt, amikor fogadta hivatalában Szuperák Brigittát, a magyar Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólóját - számolt be a Kárpáti Igaz Szó. A találkozóról szóló beszámolóban kiemelik, hogy Szuperák Brigitta 2018 óta egy hivatalosan bejegyzett ukrán iskola létrehozásán dolgozik. A szóvivő elmondása szerint Magyarországon jelenleg csak vasárnapi iskolákban, idegen nyelvként tanulják az ukránt. A Kárpátaljával szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két iskolában nyitottak eddig ukrán nyelvű osztályt. Emellett több magyarországi egyetemen van ukrán nyelvű képzés a szlavisztika szakon. Szuperák Brigitta jelenleg azon dolgozik, hogy az ukrán diákok anyanyelvükön érettségizhessenek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megemelték a pedagógusok bérét, ennyit keresnek december elsejétől

Emelik az iskolákban dolgozó pedagógusok bérét. A 8,4%-os béremelést a 2021. évi állami költségvetés írja elő - tudatta a Kárpát.in.ua. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium tájékoztatása szerint ezen túl a kategória és szolgálati idő nélküli fiatal tanárok átlag becsült fizetése 9015 hrivnyáról 9768 változik. A második kategóriájú tanár alapbére 11 124 hrivnyáról 12 053 hrivnyára emelkedik. Az első kategóriába tartozó tanárok alapfizetése 11 912 hrivnyáról 12 906 hrivnyára változik. A legmagasabb kategóriájú tanárok alapbére 13 759 hrivnyára emelkedik. Az iskolaigazgatók jövedelme 17 057 hrivnyára nő. A tanársegéd fizetése 11 200 hrivnya, a csoportvezetőé 12 053 hrivnya, az I. kategóriájú tanár-szervező fizetése 11 317 hrivnyára emelkedik. Az Oktatási Minisztérium emlékeztet arra, hogy ez a második fizetésemelés 2021-ben. 2021. január 1-től a fizetések 20%-kal emelkedtek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: