Ugrás a fő tartalomra

"Eljövünk a gyermekeitekért" - fenyegető üzenetet kapott a kárpátaljai magyarság

A Jobb Szektor egyik aktivistája fenyegette meg halálosan a kárpátaljai magyarságot egy YouTube-ra két napja feltöltött – szerb nyelvű címmel ellátott – videóban.

„Ukrán földön éltek, mind tudjuk, hogy kik vagytok” – mondta a szélsőjobboldali, és arra utasította az itt élő magyarságot, hogy menjenek Magyarországra. Ezután tovább fenyegetőzött mondván, hogy „mi tudjuk, hol dolgoztok, hol éltek, hol vannak a gyermekeitek”.

Mondandója végén ultimátumot ad: ha a magyarok nem mondanak le az autonómiájukról, ők eljönnek a magyarok gyermekeiért - tudatta a Kárpátalja Ma.

A férfi, aki arcát nem vállalta fel, a videót náci karlendítéssel zárta.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ezek a változások léptek életbe január elsejétől Ukrajnában

Január elsejétől több olyan változás is életbe lépett Ukrajnában, melyek hatással vannak mindennapi életre. Ezek egy része pozitív, hiszen ismét emelték a minimálbér összegét, egészségesebbé válik az iskolai menza. Vannak azonban olyak is, melyek kellemetlenül érinthetik a havi büdzsét, hiszen jelentősen drágulnak a közüzemi díjak, a mobiltelefonálás és az internet. Az alábbiakban a legfontosabb változásokat foglalta össze a Kárpáti Igaz Szó. Nő a minimálbér és a létminimum Január 1-től 5 ezerről 6 ezer hrivnyára nő a garantált minimálbér, ami 36,11 hrivnyás órabért jelent az idei évtől. Ám a különböző járulékok és adók (nyugdíjalap és hadiadó) levonása után körülbelül 800 hrivnyás nettó béremelkedést jelent. Emlékeztetőül, tavaly szeptemberben 4723 hrivnyáról 5 ezerre nőtt a minimálbér, és idén lesz még egy további emelés, decemberétől 6,5 ezer hrivnya lesz a minimális fizetés. 2021-től 2189 hrivnyára emelkedik az ukrajnai létminimum átlagösszege, a következő emelés 2021. július 1-re

Benne van a pakliban, hogy Magyarország is lezárja a határait Ukrajna előtt

Ha nem kezdik meg az oltást, az Európai Unió országai pluszkorlátozásokat vezethetnek be az Ukrajnából érkezőkkel szemben. Már a jövő héten el kellene kezdeni az ukrajnai lakosság vakcinálását, ha ez nem történik meg, annak súlyos következményei lehetnek, jelentette ki Lotta Silvander, az UNICEF ukrajnai képviseletének vezetője egy fórumon. Szerinte ha az emberek azt látják, a kormány rosszul szervezte meg a kampányt, késik az oltóanyag, az további bizalmatlansághoz vezet. Ezenkívül az EU-s országok lezárhatják Ukrajna előtt a határaikat, ami negatív hatással lesz a kereskedelemre, a csereprogramokra stb - írta a Korrespondent hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. Ugyan február 15-re van meghirdetve a vakcinálás kezdete, egyelőre nincs oltóanyag az országban és az egészségügyi tárca azt sem tudja, mikor érkezik meg, mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Viktor Ljasko tiszti főorvos.

Február 24-től ezek a korlátozások érvényesek Kárpátalján

A koronavírus-járvány rohamos terjedése miatt a 2021-es évben az ukrán kormány úgy döntött, hogy visszatér az adaptív karanténhoz, s zónákra osztotta az ország megyéit. A zónákra való felosztás február 24-től lép érvénybe, az információk szerint a régiókat zöld, sárga, narancssárga és vörös színekre osztották. A Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztrációnál (ODA) már bejelentették, hogy Kárpátalját a narancssárga zónába sorolták be - tudatta a Kárpát.in.ua. Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy február 24-től az egész ország területén sárga szintű járványmegelőzési intézkedések vannak érvényben, melyek értelmében továbbra is folytatódnak a jelenleg bevezetett korlátozások, azonban némi enyhítéssel. Például, a közétkeztetési intézmények egy órával tovább, kijevi idő szerint éjfélig dolgozhatnak, az oktatási intézményekben a tanulói csoportok száma már meghaladhatja a 20 főt. A sárga zónában tilos: védőfelszerelés (maszk vagy respirátor) nélkül tarnyilvános helyen és tömegközlekedési e