Ugrás a fő tartalomra

Összegzés: így szerepelt a KMKSZ a 2020-as ukrajnai helyhatósági választásokon

2020. október 25-én nyolcadik alkalommal tartottak helyhatósági választásokat Ukrajnában. A megszállt területek kivételével egész Ukrajnában a különböző szinteken az újonnan kialakított járásokba és leendő kistérségekbe összesen 1 577 helyi tanácsba 43 122 képviselői és 1 421 polgármesteri mandátumért lehetett indulni. A választások előzményéhez tartozik, hogy közvetlenül a választások előtt ismét új választási rendszert vezettek be.

A Kárpátaljai Megyei Tanács létszáma 2015-höz hasonlóan maradt 64 fő. Jelentős változások történetek azonban a járásokat illetően, hisz a korábbi 13 járás helyett vidékünkön 6 járást alakítottak ki, így a megnagyobbított járások nagyobb létszámú képviselő-testületeket eredményeztek. A Beregszászi járáshoz került a Nagyszőlősi és az Ilsovai járás egy része, így a korábbi 34 fős tanács idén 42 képviselőre bővült, ugyanígy a kibővített Munkácsi, Técsői, Ungvári és Huszti Járási Tanácsok létszáma is 42 fős lett, míg a Rahói Járási Tanács 38 fős képviselő-testületet választott.

A „KMKSZ” – UMP összesen 571 képviselőjelöltet indított a különböző szintű tanácsokba, 2 kistérségi polgármesterjelöltet állított, és további 9 függetlenként indulót támogatott.

A magyarlakta régióban elsöprő győzelmet aratott a „KMKSZ” – UMP. A 64 fős megyei testületbe 54 jelöltet indított, s 39 049 szavazattal a negyedik helyen végzett. A hivatalos végeredmény alapján 8 politikai erőnek sikerült bekerülnie a Kárpátaljai Megyei Tanácsba, köztük a magyaroknak. A „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt a leadott érvényes szavazatok 11,61%-át szerezte meg, ami 8 képviselői helyet, azaz 12,5%-ot jelent a testületben ugyanúgy, mint 2015-ben. A megyei testületben Brenzovics László, Barta József, Balogh Lívia, Biró Erzsébet, Gulácsy Géza, Orosz Ildikó, Péter Csaba és Petei Judit lett a KMKSZ-frakció képviselője.

A járásokban is jó eredményeket ért el a „KMKSZ” – UMP. A 42 fős Beregszászi Járási Tanácsba 40 képviselőjelöltet állított a párt, a leadott szavazatok 35,71%-át gyűjtötte be, és 18 926 szavazattal 15 képviselői mandátumra tett szert.

Az Ungvári Járási Tanácsba a 42 fős testületbe 41 jelöltet indított a „KMKSZ” – UMP. A pártnak 11 196 szavazattal, ami 14,29%-ot tett ki, 6 képviselői mandátumot sikerült szereznie. A Munkácsi Járási Tanácsban a párt 4,61%-ot ért el, azaz nem érte el az 5%-os küszöböt. A szórványvidéken a Huszti Járási Tanácsba is indított jelölteket a „KMKSZ” – UMP, azonban itt sem sikerült elérni a bekerüléshez szükséges 5%-os küszöböt.

A városok közül a 34 fős Beregszászi Városi Tanácsba 13 képviselői mandátumot szerzett a párt, a 38 fős Munkácsi Városi Tanácsban 3 fő képviseli a KMKSZ-t, a 26 fős csapi testületben 6 KMKSZ-es képviselő, a Nagyszőlősi Városi Tanácsban 3, míg a Técső Városi Tanácsban 2 KMKSZ-es képviselőt sikerült bejuttatni a magyar érdekek képviseletére. Az Ungvári Városi Tanácsba ezúttal néhány szavazat híján nem sikerült bekerülni a „KMKSZ” –  UMP képviselőinek.

Jól szerepelt a „KMKSZ” – UMP a tömbmagyar vidéken kialakított többi kistérségben is. A Tiszaújlaki Nagyközségi Tanácsban 12, a Királyházai Nagyközségi Tanácsban 3, az Akna­szlatinai Nagyközségi Tanácsban 2, a Viski Nagyközségi Tanácsban 4, a Bátyúi Nagyközségi Tanácsban 2 képviselője lett a pártnak. A Nagyberegi Községi Tanácsba 3, a Kaszonyi Községi Tanácsba 2, a Péterfalvai Községi Tanácsba 17, a Nagylucskai Községi Tanácsba 3, a Homoki Községi Tanácsba 3, a Gorondi Községi Tanácsba szintén 3, a Nagydobronyi Községi Tanácsba 8, valamint a Szürtei Községi Tanácsba 12 képviselővel került be a „KMKSZ” – UMP.

A megválasztott polgármesterek közül 1 fő a „KMKSZ” – UMP színeiben (Tiszapéterfalvai kistérség), további 7 polgármesterjelölt a „KMKSZ” – UMP támogatottjaként lett a kistérség vezetője (Beregszász, Nagybereg, Nagybégány, Szürte, Nagydobrony, Visk, Bátyú).

A pártra leadott szavazatokat és az elért mandátumok számát az alábbi táblázat szemlélteti, melyben a másik magyar párt, az UMDSZ által indított jelöltek számát és az elnyert képviselői mandátumokat is feltüntettük.


Forrás: Kárpátaljalap

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ