Ugrás a fő tartalomra

Összegzés: így szerepelt a KMKSZ a 2020-as ukrajnai helyhatósági választásokon

2020. október 25-én nyolcadik alkalommal tartottak helyhatósági választásokat Ukrajnában. A megszállt területek kivételével egész Ukrajnában a különböző szinteken az újonnan kialakított járásokba és leendő kistérségekbe összesen 1 577 helyi tanácsba 43 122 képviselői és 1 421 polgármesteri mandátumért lehetett indulni. A választások előzményéhez tartozik, hogy közvetlenül a választások előtt ismét új választási rendszert vezettek be.

A Kárpátaljai Megyei Tanács létszáma 2015-höz hasonlóan maradt 64 fő. Jelentős változások történetek azonban a járásokat illetően, hisz a korábbi 13 járás helyett vidékünkön 6 járást alakítottak ki, így a megnagyobbított járások nagyobb létszámú képviselő-testületeket eredményeztek. A Beregszászi járáshoz került a Nagyszőlősi és az Ilsovai járás egy része, így a korábbi 34 fős tanács idén 42 képviselőre bővült, ugyanígy a kibővített Munkácsi, Técsői, Ungvári és Huszti Járási Tanácsok létszáma is 42 fős lett, míg a Rahói Járási Tanács 38 fős képviselő-testületet választott.

A „KMKSZ” – UMP összesen 571 képviselőjelöltet indított a különböző szintű tanácsokba, 2 kistérségi polgármesterjelöltet állított, és további 9 függetlenként indulót támogatott.

A magyarlakta régióban elsöprő győzelmet aratott a „KMKSZ” – UMP. A 64 fős megyei testületbe 54 jelöltet indított, s 39 049 szavazattal a negyedik helyen végzett. A hivatalos végeredmény alapján 8 politikai erőnek sikerült bekerülnie a Kárpátaljai Megyei Tanácsba, köztük a magyaroknak. A „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt a leadott érvényes szavazatok 11,61%-át szerezte meg, ami 8 képviselői helyet, azaz 12,5%-ot jelent a testületben ugyanúgy, mint 2015-ben. A megyei testületben Brenzovics László, Barta József, Balogh Lívia, Biró Erzsébet, Gulácsy Géza, Orosz Ildikó, Péter Csaba és Petei Judit lett a KMKSZ-frakció képviselője.

A járásokban is jó eredményeket ért el a „KMKSZ” – UMP. A 42 fős Beregszászi Járási Tanácsba 40 képviselőjelöltet állított a párt, a leadott szavazatok 35,71%-át gyűjtötte be, és 18 926 szavazattal 15 képviselői mandátumra tett szert.

Az Ungvári Járási Tanácsba a 42 fős testületbe 41 jelöltet indított a „KMKSZ” – UMP. A pártnak 11 196 szavazattal, ami 14,29%-ot tett ki, 6 képviselői mandátumot sikerült szereznie. A Munkácsi Járási Tanácsban a párt 4,61%-ot ért el, azaz nem érte el az 5%-os küszöböt. A szórványvidéken a Huszti Járási Tanácsba is indított jelölteket a „KMKSZ” – UMP, azonban itt sem sikerült elérni a bekerüléshez szükséges 5%-os küszöböt.

A városok közül a 34 fős Beregszászi Városi Tanácsba 13 képviselői mandátumot szerzett a párt, a 38 fős Munkácsi Városi Tanácsban 3 fő képviseli a KMKSZ-t, a 26 fős csapi testületben 6 KMKSZ-es képviselő, a Nagyszőlősi Városi Tanácsban 3, míg a Técső Városi Tanácsban 2 KMKSZ-es képviselőt sikerült bejuttatni a magyar érdekek képviseletére. Az Ungvári Városi Tanácsba ezúttal néhány szavazat híján nem sikerült bekerülni a „KMKSZ” –  UMP képviselőinek.

Jól szerepelt a „KMKSZ” – UMP a tömbmagyar vidéken kialakított többi kistérségben is. A Tiszaújlaki Nagyközségi Tanácsban 12, a Királyházai Nagyközségi Tanácsban 3, az Akna­szlatinai Nagyközségi Tanácsban 2, a Viski Nagyközségi Tanácsban 4, a Bátyúi Nagyközségi Tanácsban 2 képviselője lett a pártnak. A Nagyberegi Községi Tanácsba 3, a Kaszonyi Községi Tanácsba 2, a Péterfalvai Községi Tanácsba 17, a Nagylucskai Községi Tanácsba 3, a Homoki Községi Tanácsba 3, a Gorondi Községi Tanácsba szintén 3, a Nagydobronyi Községi Tanácsba 8, valamint a Szürtei Községi Tanácsba 12 képviselővel került be a „KMKSZ” – UMP.

A megválasztott polgármesterek közül 1 fő a „KMKSZ” – UMP színeiben (Tiszapéterfalvai kistérség), további 7 polgármesterjelölt a „KMKSZ” – UMP támogatottjaként lett a kistérség vezetője (Beregszász, Nagybereg, Nagybégány, Szürte, Nagydobrony, Visk, Bátyú).

A pártra leadott szavazatokat és az elért mandátumok számát az alábbi táblázat szemlélteti, melyben a másik magyar párt, az UMDSZ által indított jelöltek számát és az elnyert képviselői mandátumokat is feltüntettük.


Forrás: Kárpátaljalap

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajnában újabb szigorítások lépnek életbe

Ukrajnában december 6-ától már a jelenlegi legenyhébb kockázatot jelző, sárga besorolású régiókban sem látogathatják az éttermeket, kávézókat, kulturális intézményeket és edzőtermeket azok, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást, december 9-étől pedig életbe lép az a rendelkezés, amellyel a kormányzat kiszélesítette az oltásra kötelezett munkavállalók körét - emlékeztetett Viktor Ljasko egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján. Eddig a sárga besorolásban lévő régiókban az üzlettulajdonosok választhattak: vagy csak oltott vendégeket fogadnak, vagy bárkit, ez utóbbi esetben viszont korlátozták, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak zárt tértben. December 6-ától viszont már csak azokat a vendégeket szolgálhatják ki, akik felvették valamely oltásnak legalább egy adagját, vagy negatív teszttel rendelkeznek. Változik az egy dózis felvétele után kiadott, úgynevezett sárga Covid-igazolvány érvényességi ideje is, amely az eddigi 120 napról 30 napra csökken. December 9-étől már nemcs

Milliók menekülhetnek el Ukrajnából

Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy milliók kényszerülnek majd elmenekülni az országból – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára. A Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi környezetébe tartozó Patrusev az Argumenti i Fakti című orosz lapnak nyilatkozva azt mondta: az Ukrajnát saját protektorátusává tevő Nyugat lerombolta az ország gazdaságát, jogfosztottá tette a társadalmat és nyomorba taszította a lakosság egyes rétegeit. „Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy ukránok milliói menekülnek majd más országokba és keresnek ott menedéket” – jósolta az egyik legbefolyásosabb orosz politikus. Fotó: Illusztráció ( Kárpát.in.ua ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Beutazási tilalmat rendelt el az ukrán kormány

Ukrajna nyolc afrikai országból tiltotta meg péntektől a beutazást a külföldieknek a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - írta az MTI. A kormány döntése értelmében nem utazhatnak be Ukrajnába azok a külföldiek, akik az elmúlt két hétben legalább hét napot töltöttek a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában, Zimbabwében, Namíbiában, a Lesothóban, Eswatiniben, Mozambikban vagy Malawiban. Az ezekből az országokból hazatérő ukránoknak pedig kötelezően házi karanténba kell vonulniuk. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter eközben újságíróknak elmondta, hogy a jövő héten dönthet a kormány nyolc vagy kilenc régiónak a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös kategóriából enyhébbe történő átsorolásáról. Arra nem tért ki, hogy a szintén vörös besorolású főváros, Kijev is átkerülhet-e enyhébb kategóriába. Az egészségügyi tárca közlése szerint eddig a felnőtt ukrán lakosság 43,8 százaléka vette fel a koronavírus elleni védőoltás legalább egy dózisát, 37,2 százaléka pedig mindkét ada

Vészesen fogy Ukrajna lakossága

Ukrajna lakossága a világon az egyik leggyorsabban ütemben fogy, 2050-re 35 millióra csökkenhet - tudatta az rbc.ua hírportál az ENSZ jelentésére hivatkozva. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint nagyszabású és átfogó stratégiára van szükség, hogy az ország demográfiailag fenntartható legyen. A népességcsökkenés fő okai között szerepel az alacsony születési szám, a magas halálozási arány, a kivándorlás növekedése. Európában Ukrajnában az egyik legmagasabb az idősek aránya, a lakosság több mint egyötöde 60 év feletti. Emiatt emelkednek az egészségügyi és nyugdíj kiadások, ami megterheli az állami költségvetést – közölte az ENSZ. A szervezet ugyanakkor kifejti: a népességfogyás önmagában nem probléma, az emberek életszínvonala és életminősége a fontos. Aláhúzzák: az ukrán kormánynak biztosítania kell humántőke (az emberek jövedelemtermelő képessége) fejlesztését és hatékony felhasználását, valamint a polgárok szociális védelmét egy politikailag és pénzügyileg stabil rendszeren kereszt

Éheztette, koszosan tartotta gyermekeit egy 23 éves kárpátaljai nő

November 27-én bejelentést kaptak a rendőrök, miszerint egy bustyaházai (Técsői járás) nő embertelen körülmények között neveli gyermekeit. A rendfenntartók a kicsikre éhesen és koszosan találtak rá, emellett át is voltak fagyva - tudatta a Mukachevo.net. A hároméves kisfiút és az egyéves kislányt ideiglenesen a nagybátyjuk fogadta be. Elmondása szerint ő nem tudott arról, hogy ilyen körülmények között élt a két gyermek. A bustyaházai nő ellen eljárás indult, nagy valószínűséggel megfosztják szülői jogaitól és elveszik tőle a gyerekeket. A Kárpátaljai Országos Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint nem ez az első eset, hogy a 23 éves édesanyáról bejelentést kaptak. Korábban már elbeszélgettek a nővel, akkor javult a helyzet, de úgy néz ki, ez csak ideiglenes állapot volt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Csubirko: tanulhassanak anyanyelvükön Magyarországon élő ukránok

A Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke támogatja, hogy anyanyelvükön tanulhassanak a tömbben élő magyarországi ukránok. Erről Volodimir Csubirko, a közgyűlés elnöke beszélt, amikor fogadta hivatalában Szuperák Brigittát, a magyar Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólóját - számolt be a Kárpáti Igaz Szó. A találkozóról szóló beszámolóban kiemelik, hogy Szuperák Brigitta 2018 óta egy hivatalosan bejegyzett ukrán iskola létrehozásán dolgozik. A szóvivő elmondása szerint Magyarországon jelenleg csak vasárnapi iskolákban, idegen nyelvként tanulják az ukránt. A Kárpátaljával szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két iskolában nyitottak eddig ukrán nyelvű osztályt. Emellett több magyarországi egyetemen van ukrán nyelvű képzés a szlavisztika szakon. Szuperák Brigitta jelenleg azon dolgozik, hogy az ukrán diákok anyanyelvükön érettségizhessenek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megemelték a pedagógusok bérét, ennyit keresnek december elsejétől

Emelik az iskolákban dolgozó pedagógusok bérét. A 8,4%-os béremelést a 2021. évi állami költségvetés írja elő - tudatta a Kárpát.in.ua. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium tájékoztatása szerint ezen túl a kategória és szolgálati idő nélküli fiatal tanárok átlag becsült fizetése 9015 hrivnyáról 9768 változik. A második kategóriájú tanár alapbére 11 124 hrivnyáról 12 053 hrivnyára emelkedik. Az első kategóriába tartozó tanárok alapfizetése 11 912 hrivnyáról 12 906 hrivnyára változik. A legmagasabb kategóriájú tanárok alapbére 13 759 hrivnyára emelkedik. Az iskolaigazgatók jövedelme 17 057 hrivnyára nő. A tanársegéd fizetése 11 200 hrivnya, a csoportvezetőé 12 053 hrivnya, az I. kategóriájú tanár-szervező fizetése 11 317 hrivnyára emelkedik. Az Oktatási Minisztérium emlékeztet arra, hogy ez a második fizetésemelés 2021-ben. 2021. január 1-től a fizetések 20%-kal emelkedtek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: