Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: Az nem szeparatizmus, ha valaki kárpátaljainak vallja magát

Nem áll fenn a szeparatizmus veszélye Kárpátalján, a kettős állampolgárság intézményét a többségi ukrán nemzethez tartozók kevésbé, a nemzetiségiek jobban támogatják, emellett magas a régióban a tolerancia a más nemzetiségűek iránt - derült ki egy felmérésből, amelyet az Ilka Kucseriva Alapítvány a Politikai Szociológiai Központtal közösen végzett, és amelynek eredményét az alapítvány egyik elemzője, Andrij Szuharina ismertette egy kerekasztal-beszélgetésen az UNIAN csütörtöki beszámolója szerint.

A felmérést még augusztus 24. és szeptember 6. között végezték ezer fő részvételével, ezeket két egyenlő, ötszáz tagú csoportra osztották. Az elsőbe véletlenszerűen választottak ukrán állampolgárokat Kárpátalja megye hat városából és 15 kisebb településéről, a másik csoportba viszont reprezentatív alapon nemzeti kisebbséghez tartozókat kérdeztek, mégpedig 300 magyart, továbbá kétszáz román, szlovák, illetve roma nemzetiségűt.

Az első csoportban 53 százalék válaszolta azt, hogy ellenzi a kettős állampolgárság bevezetését, 34 százalék pedig támogatja. Ezzel szemben a nemzetiségiek körében 52 százalék mondta azt, hogy teljesen vagy részben támogatja, és csak 12 százalék ellenzi. Szuharina hozzáfűzte: az összes megkérdezettnek a többsége, 54,4 százaléka a külföldön való munkavállalást nevezte meg, mint legfőbb motivációt a második útlevél megszerzésére, 40,8 százalékuk pedig az állandó tartózkodás lehetőségét egy másik országban. Ami csak a nemzetiségieket illeti, közülük tízből kilenc a külföldi munkavállalást jelölte meg erre a kérdésre válaszolva.

A szakértő kijelentette, hogy az első csoport szerint nem áll fenn a szeparatizmus veszélye Kárpátalján, mert a megkérdezetteknek mindössze 3 százaléka támogatná Ukrajna szövetségi állammá alakulását, és csupán 0,5 százalékuk "beszél egyenesen szeparatizmusról". Hozzátette, hogy a szeparatizmus vagy a föderalizáció támogatottsága a nemzeti kisebbségek képviselői körében is elhanyagolható.

Kiemelte, hogy Kárpátalján a válaszadók hovatartozásuk meghatározásában elsősorban a régió (nem pedig az ország) lakóiként definiálták magukat. "Önmagában ez nem jelenti a szeparatizmus veszélyét, de folyamatosan szem előtt kell ezt tartani, ha nem akarjunk, hogy egyszer szembe kelljen néznünk ezzel, mint problémával" - jegyezte meg. Hozzáfűzte még, hogy a decentralizációnak, azaz a helyi önkormányzatok függetlenségégének a növelése egyre növekvő támogatottságot élvez a megyében.

Az elemző szavai szerint a felmérés azt is kimutatta, hogy Kárpátalja egész lakossága körében magas a tolerancia a különféle nemzetiségek képviselőivel szemben. "Negatív érzelmeket leginkább csak az oroszokkal - ami a háborúval magyarázható - és a romákkal szemben éreznek. Az ellenszenv mértéke azonban még ezen etnikai csoportokkal szemben sem haladja meg a 13 százalékot. A nemzetiségiek körében a helyzet kicsit rosszabb: viszonylag magas az elutasítás aránya a romák (24 százalék) és az arabok (19 százalék) vonatkozásában, továbbá az oroszok és az amerikaiak megítélésében (11, illetve 8 százalék)" - idézte az elemzőt az UNIAN hírügynökség.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !