Ugrás a fő tartalomra

"Erdély szerelmeseként Kárpátalján állt össze, hányféle kerete is van magyarnak lenni"

Szánom-bánom bűnömet: életemben egyetlenegyszer jártam Kárpátalján. Botrányosan kevés. Mentségemre szóljon, hogy, mint majd minden kis-magyarországi kismagyar, én is Erdélybe voltam szerelmes. Oda jártam, az volt a második hazám, de nemegyszer előfordult, hogy otthonosabban, magyarabbul éreztem magam odakint, mint idehaza. Igazából, csak hogy emeljem a kezdő vallomás pontértékét, akként, mint Románia magyar része, eszembe sem jutott a keleti nemzetrész. Tényleg szomorú. Tényleg sajnálom.

Ámde szerencsémre ifjú fővárosi újságíróként megtalált a lehetőség, hogy Orbán Viktor feleségének, delegációjának, konvojának, egyik autójának egyik utasaként odautazhassak. És akkor egy kis offtopic: a delegációs-konvojos autózgatás remek móka. Nem csodálom, hogy a politikusok rácuppannak: valahogy úgy kell elképzelni, mintha örökkön-örökké kijárási tilalom venné körül az embert, lehet tél, lehet nyár, reggel-délben-este, hétfőn munkakezdéskor, netán szombati bulihangulatban, mint kés a vajban, úgy hasíthatsz át bármely ország bármely városának bármely dugóalapú közlekedésén. Halandók szuperképessége.

Szóval hát Kárpátalja alig foltokban, villanásokban ragadt meg bennem a nagy rohanásban, bár mindjárt a határon kaptunk némi ukrán leckét, nekünk ugyanis nem adatott meg a diplomáciai útlevél, ezért kvázi bosszúként a többiekért, órákig packáztak velünk a határőrök. Amin én, a 48 órás nagylaki átkelések veteránja persze csak mosolyogtam: inni mindig van mit, az István, a király bekészítve a túlélőcsomagba, hajrá, idegen hatalmak zord egyenruhásai, gond nélkül végtelenszer tudok a sor végére visszaesni.

Amit viszont ebből a röpke, kvázi politikuskíséreti látogatásból is megéreztem, hogy valójában már akkor sem létezett odaát a központi hatalom. A helyi kiskirályok uralták és irányították a maffia-feudalista régióikat – minket is egy ilyen félmagyar félukrán, vastag fuxos, kövér csóka szabadított ki a határőrizeti „fogságból”.

Aztán a nyomor. Döbbenetes volt. Ha olyasmivel szembesülünk, a mai napig hajlamosak vagyunk azt mondani: Balkán. Hát nem. Kárpátalja. Szomorú időutazás. Nem tudom, hova, melyik idehazai korszakhoz lehetne hasonlítani, mert talán nincs is párhuzam: az apró, magyarlakta településeket látnia kellene mindenkinek, hogy megértse, milyenek is azok a nemzettársaink által megélt ukrajnai hétköznapok. Istenem, az árvaház… Kontrasztként az említett fuxos fickó által prezentált „Dobryden!” vacsoraparti…

Ám a lényeg, hogy nekem – úgymond – kellett ez, a Trianon áldozatává lett Sátoraljaújhely szülötteként, Erdély szerelmeseként valahogy ott állt össze, a le-föl száguldozó szirénázó rendőrkíséret elhomályosító forgatagában, hogy hányféle kerete is van magyarnak lenni.

Most pediglen olvasom a házkutatásokról, fenyegetésekről, az ilyen-olyan listákra pakolgatásokról szóló híreket. Ami Magyarországon sokaknak Soros, az Ukrajnában sokaknak a magyar. Csak ott nem propaganda- és hideg polgár-, hanem valódi háború dúl. S amikor a háborút vívó hatalom jelöl ki rábökéssel ellenséget, az bizony könnyedén halálossá tud válni. Őszinte leszek: nem érdekel, hogy jutottunk idáig. Hogy a rendszerváltás óta mikor, melyik kormányunknak micsoda és mekkora a felelőssége abban, hogy ma Kárpátalján magyarnak lenni életveszélyes. Csak annyit látok, hogy muszáj, hogy meg kell védeni őket. Kötelességünk.

Szijjártó Péter, most lehetsz valódi külügyminiszter. Kormányzás, diplomácia, érdekérvényesítés, ilyesmi. Állítólag überfaszák vagytok benne.

Dévényi István

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang karácsonyi dupla számában jelent meg december 18-án.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !