Ugrás a fő tartalomra

Jaros: Orbán Viktor uszítja egymás ellen a magyarokat és az ukránokat

Dmitro Jaros, a szélsőséges Jobb Szektor félkatonai szervezet egykori  vezetője közösségi oldalán osztotta meg gondolatait a kárpátaljai magyarság vegzálásával kapcsolatban.

A Facebookon megjelent bejegyzése elején megemlíti, hogy apja, Dmitrovics Anatolij Jaros részt vett az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében. Elmondása szerint édesapja sokszor mesélt neki az akkori eseményekről és történtekről, és állítása szerint nem volt büszke tettére, csak parancsot teljesített.

A korábbi Jobb Szektor vezér azt is megemlíti, tudomása szerint 1956-ban számos ukrán nacionalista egység harcolt a felkelő magyarok oldalán Budapesten.

"A kép kiegészítéséhez meg kell említenünk további két epizódot az ukrán-magyar kapcsolatok történetében" - írta Jaros.

"Először is a második világháború idején Magyarország a hitleri Németország legnagyobb szövetségese volt. Magyarország 1939 márciusában alattomos és provokatív módon támadta meg az újonnan kikiáltott Kárpát-Ukrajnát, ahol etnikai tisztogatásba kezdett. Másodszor, a magyar megszálló hadsereg egységei a második világháború alatt sok időt töltöttek Ukrajna területén, ahol a harci tevékenységeken kívül többször is kegyetlenkedtek a lakossággal." - olvasható a bejegyzésben.

"Most Orbán, a magyarság nagy vezére a 21.században mindent megtesz annak érdekében, hogy összeugrassza a magyar és az ukrán népet, csak már nem Berlin, hanem Moszkva érdekeit szolgálva." - osztotta meg gondolatait Jaros.

Úgy véli, "Orbán és klikkje a hatalomra kerülésük óta Magyarországon, a szomszédos országokban, így Kárpátalján is etnikai gyűlöletkeltéssel próbálják helyreállítani a Nagy-Magyarországot." 

A Jobb Szektor egykori vezetője bejegyzése végén a fentiekből levont következtetése alapján úgy véli: hiába egyeztek meg az ukránok ősei a magyarokkal az Európa való akadálytalan bejutásról, ha most a magyarok nem európaiként, hanem olyan ázsiaiként viselkednek, akik Moszkva "játszótársai".

Jaros továbbá azt üzente: az ukrán fegyveres erők dandárjai, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, a belügyi szervek, valamint az önkéntesek közös ereje nemcsak a kárpátaljai "magyar agresszió" megfékezésére elegendő, hanem arra is, "hogy békére kényszerítse az ellenséges államokat" is.

Bejegyzésében végezetül azt írta: "Mi tiszteljük a Kárpátalján élő magyar nemzetiségű polgártársainkat! És nem engedjük, hogy bármilyen Moszkva-barát csőcselék is felgyújtsa az ukránok és a magyarok közötti háborús tüzet! Végül is magyar uraim, mi szükségünk lenne rá? A történelmet jobb, ha a történészekre bízzuk. Éljünk együtt barátságban!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug

Magyarországi támogatással újul meg a beregszászi kórház (videó)

A beregszászi kórház „A” szárnyának felújítását állami támogatással végzik, a nélkülözhetetlen orvosi eszközök egy részét azonban az Ökumenikus Segélyszervezet vásárolja meg. Az anyagi hozzájárulás a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól érkezik. A cél, hogy a beregszászi kórház végül egy modern intézmény legyen, amely kiváló körülmények között megfelelő ellátásban részesítheti a betegeket - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.