Ugrás a fő tartalomra

Koronavírus "távteszt": A Szabad Európa ukrajnai nyomozása a hamis PCR-tesztekről

Ukrajnában terjed a külföldi utazáshoz szükséges koronavírus-tesztek hamisítása. Ilyen igazolásokat a közösségi médián és telefonon is meg lehet rendelni, a téli üdülési időszak kezdetén egyre több ajánlattal lehet találkozni - írja a Szabad Európa.

A problémáról vezető ukrán laborok és szakértők számoltak be, és a portál nyomozása megerősítette az állításokat. A hamis teszt költsége valamivel alacsonyabb, mint egy valódi PCR-teszté, és ez gondot okoz a hivatalosan tesztelő vállalatoknak.

A szakértők szerint a hamis orvosi igazolás elkészítése bűncselekmény: azok a turisták, akik ilyen papírokkal utaznak külföldre, bajba kerülhetnek, amellett, hogy veszélybe sodornak másokat, például ha fertőzöttek, de tünetmentesek.

Az ukrán parlament, a Verhovna Rada azt ígérte, hogy szigorúbban büntetik a hamis tesztek készítőit.

Gyors eredmény, házhozszállítással

"Vásároljon igazolást arról, hogy nincs koronavírusa", "Sürgős PCR-teszt postai úton", "Orvosi igazolás sorban állás nélkül" - gyorsan növekszik az ilyen üzenetek száma a közösségi hálón és az ukrán nyelvű interneten az ünnepek előtt. Az alternatív keresőprogramokban pedig még több találat jön fel, mint a Google-keresésekben.

Számos olyan országban, ahová az ukránok szabadságra utaznak (például Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, és Horvátország) vagy ahol dolgoznak (Lengyelország, Csehország, Görögország), PCR-tesztet követelnek meg a belépéshez.

Az ukrán külügyminisztérium folyamatosan frissített térképet hozott létre a külföldi beutazási szabályokról.

Az igazolások egy részét az ukránok illegálisan szerzik be anélkül, hogy tesztelték volna őket - jelentette több ukrán médium a jelenség ellen küzdő, legálisan működő klinikákra illetve saját tényfeltáró munkájukra hivatkozva.

A Szabad Európa úgy döntött, kideríti, mennyire lehet könnyű hamis igazolást beszerezni Ukrajnában és hogy hogyan működik az illegális “PCR-teszt generátor".

A probléma mértéke

A közösségi hálón és az online keresésben - több tucat ajánlatot találni az Ukrajnában elérhető hamis igazolásokról.

Körülbelül minden második ilyen "szolgáltatás" a külföldi utazáshoz szükséges PCR-teszt igazolásáról szól. A hamis igazolást körülbelül egy nap alatt lehet megkapni. A Szabad Európa által megkérdezett szakértők szerint naponta ezer ilyen igazolást állítanak ki, és ez az Ukrajnában kiadott összes PCR-vizsgálati lelet körülbelül 5%-a lehet.

Hogyan működik a "virtuális PCR-teszt”?

A hamis igazolásokat vagy szándékosan keresik a külföldre utazók, mert nem akarnak sorban állni a klinikákon vagy csak próbálják összehasonlítani, hogy melyik PCR-teszt az olcsóbb.

A Szabad Európa kiderítette, hogy míg Ukrajnában a hivatalos PCR-tesztek átlagosan 700 és 1500 hrivnya közötti összegbe kerülnek, addig egy “távigazolás” 300 és 1000 hrivnya közötti összegért kapható meg.

A hamisított tesztek előnye, hogy vagy lehet előre online vagy csak akkor fizetni, amikor az ember kézhez kapja az igazolást.

A portál tudósítója több tucat hirdetést is megnézett a ”házhoz hozott igazolásról" a Facebookon, Telegramon és az olyan oldalakon ahol az apróhirdetésektől a céges reklámokig mindenféle ajánlat fellelhető az igazolások elkészítéséről.

A hamis PCR-tesztek hirdetéseiben szereplő telefonokat azonban nem mindig veszik fel. Néhány, december elején még aktív oldal és fiók már nem működik, mert blokkolták.

Egyes vállalkozások, amelyek az ukrán média szerint hamisítással foglalkozott, azzal vették fel a telefont vagy Vibert, hogy “nem, nem csinálunk koronavírus-igazolást. Viszont hallásra!”

Viszont más, hasonló oldalak továbbra is működnek, és az utóbbi hetekben újak jelentek meg.

Told fel az adataidat a Viberre, megkapod az igazolást

Az egyik oldal, amely nemrég még különféle igazolásokat kínált anélkül, hogy az ügyfélnek el kellett volna látogatnia az orvoshoz, továbbra is le van tiltva.

Viszont megjelentek a “tüköroldalai”, ugyanazzal a felismerhető telefonszámmal.

A Szabad Európa képviselője normál vásárlónak kiadva magát felhívta a számot és elmondta, hogy Egyiptomba készül a karácsonyi ünnepekre.

Megkérdezte, mit kell tennie azért, hogy a lehető leghamarabb megszerezhesse az utazáshoz szükséges dokumentumot, azaz egy angol nyelvű PCR-teszt igazolást.

Mint kiderült, ehhez nem volt szükség a szokásos, orrból és torokból vett mintára.

“Segítünk” - mondta a férfi a vonal másik végén. “Az angol nyelvű igazolás külföldi távozáshoz 950 hrivnya plusz kézbesítés. Beírjuk Önt a klinika naplójába. Ha írásbeli vagy telefonos ellenőrzést végeznek, igazoljuk, hogy nálunk járt vizsgálaton. Küldök egy listát arról, hogy mire van szüksége a Viberen történő rendeléshez "- mondta a hamis PCR- teszteket kiadó szolgáltatás képviselője.

A Viber-en kapott listán a hamis igazolások gyártói ukránul kérik a nevet és a vezetéknevet, valamint az útlevelet és a tényleges lakcímet, valamint a teszt idejét és helyszínét és azt a postacímet, ahová az ügyfél kéri a dokumentumot.

Az “árnyék-szolgáltatás” dolgozó megnyugtatta a Szabad Európa munkatársának, hogy nem lesz csalás, mert a pénzt akkor kell átutalni, amikor az ügyfél megkapta a csomagot. A Szabad Európa munkatársa megadott egy nevet és egy falusi címet a Kijevi körzetben. Az “igazolás” kevesebb, mint egy nap alatt már ott is volt.

A Szabad Európa ugyanakkor megvizsgálta a dokumentumban található összes információt. Ezekből kiderült:

  • Az pecséten látható Euromedikal tesztközpont jogi személyként valóban be van jegyezve Ukrajnában
  • A cég irányítója Marija Alekszandrovna Nyerubajszkaja és Mihail Vasziljevics Nyerubajszkij. A család három centrumot is vezet Odesszában
  • A címekkel viszont valami nincs rendben: az Euromedikal regisztrációs címe odesszai, de az igazoláson kijevi cím szerepel
  • A kijevi címen egy benzinkút van. A szomszéd épület lakóház, benne néhány bolttal, mellette egy gumis található
  • A negatív PCR-teszt igazolást valóban Kijevből küldték. Az Új Posta alkalmazás adatai szerint a feladó Szergej Vasziljevics Biljko. A cégjegyzék szerint ő egykori vállalkozó és Trojescsinében lakik.

Ki és hogy küldte a fake-igazolást

  • Árulkodó, hogy a tesztközpont, amit kerestek nem rendelkezik saját weboldallal. A tudakozóban és a cégjegyzékben pedig két különböző telefonszám tartozik hozzá.
  • A hamis PCR-teszteken még két pecsét van Szemen Ivanovics Moroz és Igor Antonovics Sztasztjuk főorvos pecsétjével. A helyi médiában utánanéztünk, említenek-e valahol ilyen nevű orvosokat. Kiderült, hogy ugyanezek a nevek és címek szerepeltek az Odesszában először 2020. szeptemberében napvilágra került hamis koronavírus-teszteken.
  • Amikor a helyi újságírók kiderítették, hogy az Euromedikal címén nincs semmilyen labor, akkor a helyi rendőrség nyomozást indított.

Úgy tűnik azonban, hogy a nyomozás nem állította le a “vállalkozókat”, akik immár egész Ukrajna területén kínálják “szolgáltatásaikat”.

Közben az Euromedikal hivatalos telefonszáma nem működik, bár a Szabad Európa megtalálta a szám gazdáját, Mihail Nyerubajszkijt egy másik, a tulajdonában lévő labor számán keresztül.

Azt állította, hogy semmi köze bármilyen hamis igazolás kiállításához és egyáltalán nem foglalkozik PCR-tesztekkel.

“Semmi ilyennel nem foglalkozunk. Hogy a mi nevünkben valaki ilyeneket állít ki - először hallom magától. Nálam soha nem dolgozott Moroz és Sztajuk nevű orvos” - mondta Nyerubajszkij. Azt is közölte, hogy a okirathamisítás miatt cége nevében a rendőrséghez fordul.

Úgy tűnik azonban hogy a szeptemberben a kiberrendőrségnek továbbított hamis igazolások ügyében vagy a rendőrség nem ellenőrizte az Euromedikalt, vagy tulajdonosa nem mondta el, hogy már kapcsolatba lépett velük.

Hamis PCR-tesztek a közösségi médiából

A Szabad Európa által felfedezett PCR-teszt hamisító szolgáltatások árban és feltételeikben is különbözőek lehetnek.

Facebook-oldalán keresztül felvették a kapcsolatot egy másik olyan személlyel, aki ilyen "szolgáltatásokat" nyújt.

Mint egy Viber-hívás során elmagyarázta, küldeni kell egy fényképet az útlevélről az Új Postán keresztül, valamint el kell küldeni az utazás időpontját és egy kontaktszámot. Az ilyen "szolgáltatás" költsége 600 hrivnya plusz kiszállítási díj, de ez magában foglalja az ellenőrzésektől védő “biztosítást”, azaz, a PCR-vizsgálat elvégzéséről szóló információt bevezetik az adott klinika adatbázisába.

Időközben nehezebbé vált “ráguglizni” a hamis igazolásokra. Az első kritikus híradások nyomán az ajánlatok eltűntek a Google keresés találati listájának tetejéről és most valódi laboratóriumok és klinikák javaslatai látszanak. Ez azonban nem igaz más, kevésbé ismert keresési szolgáltatásokra: például a "vásárol igazolást Kijevben" vagy "igazolás Kijevben" szövegek keresésére egy másik programban az első öt találat között csak azok jelennek meg, melyek hamis "igazolásokat" kínálnak kiszállítással. Ha ukrán nyelven keres, a kereső lényegesen kevesebb találatot hoz fel hamis igazolásokról és többet - a valódi laboratóriumok adataival.

Következésképpen még olyan ember is rájuk bukkanhat, aki nem akar csalni, csak gyorsan dokumentumokhoz akar jutni.

A legális laborok hadat üzentek a hamisítóknak

A negatív koronavírus-tesztről szóló hamis igazolások gyors kiállítása bűncselekmény és veszélyes gyakorlat, amely ellen küzdeni kell - állítják azok a magánklinikák és laboratóriumok képviselői, amelyek valódi PCR-vizsgálatokat végeznek és ezekről ukrán nyelvű igazolásokat adnak ki.

Például a Medián orvosi központ főigazgatója, Anzselika Batyushka arról beszélt, hogy milyen nehézségekkel szembesülhetnek a hamis igazolásokkal utazó turisták, és arról is, hogy hogyan küzd a hamisítók ellen.

„Neves cégek, különösen a légi fuvarozók kerestek meg, akik szerint az utóbbi időben egyre több a hamis PCR-teszt. Ezért most QR kóddal védjük az űrlapjainkat. Ez elsősorban a külföldre utazó emberek érdekében történik. Erre voltunk képesek mi magunk. Hogyan lehet ezt kezelni állami szinten? Ellenőrizni kell a klinikákat és a laboratóriumokat, hogy valóban végeznek-e PCR-vizsgálatokat vagy sem ”- javasolja az orvosi központ vezetője.

Anzselika Batushka azt is elmondta, hogy szerinte a hamis okmányokkal el lehet hagyni Ukrajnát: az ukrán határőröknek nem kell ellenőrizni a papírok meglétét. Viszont az ukrán turisták körében népszerű hamis teszttel más országba eljutni egyre nehezebb lehet: minden egyes lebukással a külföldi szolgálatok bizalmatlanabbá válnak az ukránok iránt.

„Az országok, ahová az ukránok üdülni vagy dolgozni járnak, észrevették a dolgot. És most felszólították a légi fuvarozókat, hogy megbízható laboratóriumokkal működjenek együtt. Ezeknek a kéréseknek köszönhetően tudjuk hitelesebbé tenni dokumentumainkat. Amikor egy másik ország határőre beolvassa a QR-kódot, azonnal eljut a laborunk honlapján a konkrét páciens leletéhez. De valójában a hamis igazolásokra még mindig van igény! Még minket is megkeresnek, és arra kérnek, hogy "adjunk ki negatív teszteredményt. Botrányt csinálnak, követelőznek és nekünk kell meggyőznünk őket arról, hogy nem szabad ilyet tenni ”- mondja a Medián orvosi központ vezetője.

Eközben az egyik legnépszerűbb ország, ahová az ukránok télen utaznak, Egyiptom határőrsége megkezdte a hamis ukrán PCR-tesztek elleni küzdelmet: ezentúl a határon csak azokat a dokumentumokat fogadják el, amelyeken QR-kód található.

Az ukrán parlament is tervezi a koronavírus tesztek (valamint a COVID-19 elleni oltások) hamisításáért járó büntetések szigorítását. Erről az egészségügyi bizottság elnöke, Mihail Radutszkij ("A nép szolgája" frakció tagja) beszélt.

„A vakcinahamisítás büntethető, de megígértük, hogy szigorítunk rajta... Felfedeztünk egy hiányosságot… eddig nem volt büntethető a teszthamisítás, beleértve a COVID-19-teszteket is. Ezért arra készülünk, hogy megerősítsük a büntetőjogi felelősséget a gyógyszerek, oltások és tesztek tekintetében ”- mondta Radutszkij egy tévéműsorban.

Az ukrán piacon a hamis PCR-vizsgálati igazolások aránya viszonylag kicsi, de a jelenség súlyos károkat okoz Ukrajnának és hosszú távú következményekkel jár - mondja Nyikolaj Szkavronszkij, a Szinyevo laboratóriumi hálózat kereskedelmi igazgatója.

„A kereskedelmi laboratóriumok által végzett összes teszt közül a hamis igazolások száma több vagy naponta ezer lehet. Ezért a hamis eredmények százalékos aránya viszonylag alacsony - körülbelül 5% lehet. De a civilizált világban még egyetlen hamis igazolás is problémát jelent, mivel nem annyira a fertőző emberek számáról van itt szó, hanem az egész országról alkotott képről. A hamis igazolásokat főleg az idegenforgalomban használják, és ez aláássa az egész ország hitelességét “ - ismeri el a Szinyevo vezetője.

"Abban a pillanatban, amikor az országok elkezdik megnyitni a határokat, és a szabad belépéshez be kell majd mutatni az oltási bizonyítványokat vagy a COVID-19 elleni antitestek jelenlétét, az ukrán leleteknek egyáltalán nem fognak hinni.”

Nyikolaj Szkavronszkij szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy egyedül a büntetés elég a korrupció és a hamisítás megfékezésére. De azt reméli, hogy ha az állam átfogóan közelíti meg a problémát, akkor teljes mértékben ellenőrzés alá veheti a helyzetet.

„A hamis COVID-19 igazolások problémája elleni küzdelem olyan, mintha vizet próbálnánk vinni egy szűrőben. Lehetetlen legyőzni a korrupciót egyetlen kis szektorban, amikor mindenhol jelen van. Amikor mindent megvásárolnak - az uszodai igazolástól az iskola papírokon át, az orvosi vizsgálatokig, akkor nevetséges azt várni, hogy másképp lesz a Coviddal. Az eredmények meghamisításáért járó börtönbüntetés sem lesz hatásos, mivel legyen nálunk bármilyen hosszú a büntetés, nem feltétlenül kell letölteni.”

“Ha viszont létrehoznánk egy egységes állami online nyilvántartást, ahol az összes COVID-19 tesztelt személyekről információkat tárolnánk, akkor ellenőrzés alá vonhatnánk a helyzetet. Ehhez csak egyes hatóságok férnének hozzá, de nagyon oda kell figyelni közben a személyes adatok védelmére. Sajnos eddig az állam nem törődött ezzel eléggé, mert most például az összes magánlaboratórium kénytelen a törvény szerint telefonon továbbítani a pozitív Covid-eredményt produkált ügyfelei személyes adatait, a kormányzati szerveket pedig arra kérik, hogy emailben, azaz nem biztonságos csatornán keresztül küldjenek információkat”.

Korábban Skavronsky elmondta az ukrán médiának, hogy egyes utazásszervezők már beszálltak a hamisítás-bizniszbe, és viszonylag olcsó pénzért kínálják a turistáknak a teszt nélkül beszerezhető és az utazáshoz szükséges igazolásokat.

Az ukrán média és az orvosi magánvállalkozások is beszámoltak közben arról, hogy kísérletek történnek a kis és ismertebb orvosi intézmények dokumentumainak hamisítására.

Szakértő: a hamis koronavírus-igazolások készítése bűncselekmény

Ukrajnában a hamis PCR-tesztek felvirágzása azért történhetett meg, mert a korábbi bűncselekmények elkövetői megúszták a felelősségre vonást - mondja Vladimir Kurpita, fertőző betegségekkel foglalkozó orvos, a Kijev-Moglijanszaja Akadémia Közegészségügyi tanszékének oktatója.

„Az ilyen hamis igazolások kiállítása vagy az orvosok segítsége ebben adminisztratív, sőt büntetőjogi felelősséget von maga után. Mivel az orvosi igazolás az hivatalos dokumentum! Példaként megemlíthetek több, nagy port felvert hamis betegállományi igazolást 2018-ból. Ezekből az ügyekből nem lett semmi. A büntetlenség csak megsokszorozza az új bűncselekmények számát” - ismerte el Vladimir Kurpita a Szabad Európának adott interjújában.

“A turisták, akik elkerülik a tesztelést - maguknak árthatnak. Például fertőzöttként elutazik egy külföldi üdülőhelyre és ott betegszik meg. Nem véletlen, hogy az ukránoknak további biztosításra van szükségük koronavírus esetére. Valódi teszt nélküli utazással Ön veszélyezteti azokat az embereket is, akikkel együtt utazik.”

A szakértő felszólítja az ukránokat, hogy ne forduljanak csalókhoz: most egy magánklinikán már egy napon belül valódi tesztet lehet beszerezni, és a tesztelés költségei is csökkentek. A hamisítással immár sem időt, sem pénzt nem lehet nyerni - mondja.

A szakértő arra is emlékeztet, hogy a PCR-tesztek bizonyos százaléka nem szűri ki a fertőzést, tehát, ha az utazás összes résztvevője vagy a szálloda lakója átment a teszteken, akkor sem szabad ellazulni és lebecsülni a veszélyt.

Bármely ember által végzett tesztben van egy bizonyos százaléknyi hibalehetőség. Technikai szempontból hibás lehet a mintavétel, és így eredmény is rossz lesz. Ezért, ha úgy dönt, hol üdülni megy, kövesse a szabályokat: ne gyülekezzen csoportosan, használjon maszkot és fertőtlenítőt, és tartsa be a távolságot. Jómagam azt sem tanácsolnák, hogy a járvány idején külföldre utazzon. De ha valaki már úgy döntött, hogy utazik, akkor becsületesen be kell tartania Ukrajnának és azoknak az országoknak a jogszabályait, ahová megy”- mondta a szakember.

Hasonló tanácsokat adott Maxim Sztepanov ukrán egészségügyi miniszter is online sajtótájékoztatója idején.

„Azt tanácsoljuk, hogy ne utazzon a pandémia miatt a mostani ünnepek idején. Megértem, hogy ez kellemetlen, megértem, hogy sokan el akarnak utazni. Ha már úgy döntött, hogy utazik, feltétlenül ismerkedjen meg a COVID-19-cel kapcsolatos információkkal és az adott országba való belépés feltételeivel" - mondta Sztepanov.

A Miniszteri Kabinet közben bejelentette, hogy az újévi ünnepek után azonnal karantént vezetnek be. A kormány ugyanakkor közölte, hogy Ukrajna nem állítja le a légi- és vasúti közlekedést, és nem tiltja meg az ukránoknak az üdülőhelyekre való utazást.

„Copyright (c) 2020. RFE/RL, Inc. Az újraközlést engedélyezte: Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.”

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ukrajnában újabb szigorítások lépnek életbe

Ukrajnában december 6-ától már a jelenlegi legenyhébb kockázatot jelző, sárga besorolású régiókban sem látogathatják az éttermeket, kávézókat, kulturális intézményeket és edzőtermeket azok, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást, december 9-étől pedig életbe lép az a rendelkezés, amellyel a kormányzat kiszélesítette az oltásra kötelezett munkavállalók körét - emlékeztetett Viktor Ljasko egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján. Eddig a sárga besorolásban lévő régiókban az üzlettulajdonosok választhattak: vagy csak oltott vendégeket fogadnak, vagy bárkit, ez utóbbi esetben viszont korlátozták, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak zárt tértben. December 6-ától viszont már csak azokat a vendégeket szolgálhatják ki, akik felvették valamely oltásnak legalább egy adagját, vagy negatív teszttel rendelkeznek. Változik az egy dózis felvétele után kiadott, úgynevezett sárga Covid-igazolvány érvényességi ideje is, amely az eddigi 120 napról 30 napra csökken. December 9-étől már nemcs

Milliók menekülhetnek el Ukrajnából

Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy milliók kényszerülnek majd elmenekülni az országból – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára. A Vlagyimir Putyin orosz elnök legközelebbi környezetébe tartozó Patrusev az Argumenti i Fakti című orosz lapnak nyilatkozva azt mondta: az Ukrajnát saját protektorátusává tevő Nyugat lerombolta az ország gazdaságát, jogfosztottá tette a társadalmat és nyomorba taszította a lakosság egyes rétegeit. „Ukrajna bármelyik pillanatban úgy belobbanhat, hogy ukránok milliói menekülnek majd más országokba és keresnek ott menedéket” – jósolta az egyik legbefolyásosabb orosz politikus. Fotó: Illusztráció ( Kárpát.in.ua ) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Beutazási tilalmat rendelt el az ukrán kormány

Ukrajna nyolc afrikai országból tiltotta meg péntektől a beutazást a külföldieknek a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - írta az MTI. A kormány döntése értelmében nem utazhatnak be Ukrajnába azok a külföldiek, akik az elmúlt két hétben legalább hét napot töltöttek a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában, Zimbabwében, Namíbiában, a Lesothóban, Eswatiniben, Mozambikban vagy Malawiban. Az ezekből az országokból hazatérő ukránoknak pedig kötelezően házi karanténba kell vonulniuk. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter eközben újságíróknak elmondta, hogy a jövő héten dönthet a kormány nyolc vagy kilenc régiónak a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös kategóriából enyhébbe történő átsorolásáról. Arra nem tért ki, hogy a szintén vörös besorolású főváros, Kijev is átkerülhet-e enyhébb kategóriába. Az egészségügyi tárca közlése szerint eddig a felnőtt ukrán lakosság 43,8 százaléka vette fel a koronavírus elleni védőoltás legalább egy dózisát, 37,2 százaléka pedig mindkét ada

Vészesen fogy Ukrajna lakossága

Ukrajna lakossága a világon az egyik leggyorsabban ütemben fogy, 2050-re 35 millióra csökkenhet - tudatta az rbc.ua hírportál az ENSZ jelentésére hivatkozva. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint nagyszabású és átfogó stratégiára van szükség, hogy az ország demográfiailag fenntartható legyen. A népességcsökkenés fő okai között szerepel az alacsony születési szám, a magas halálozási arány, a kivándorlás növekedése. Európában Ukrajnában az egyik legmagasabb az idősek aránya, a lakosság több mint egyötöde 60 év feletti. Emiatt emelkednek az egészségügyi és nyugdíj kiadások, ami megterheli az állami költségvetést – közölte az ENSZ. A szervezet ugyanakkor kifejti: a népességfogyás önmagában nem probléma, az emberek életszínvonala és életminősége a fontos. Aláhúzzák: az ukrán kormánynak biztosítania kell humántőke (az emberek jövedelemtermelő képessége) fejlesztését és hatékony felhasználását, valamint a polgárok szociális védelmét egy politikailag és pénzügyileg stabil rendszeren kereszt

Éheztette, koszosan tartotta gyermekeit egy 23 éves kárpátaljai nő

November 27-én bejelentést kaptak a rendőrök, miszerint egy bustyaházai (Técsői járás) nő embertelen körülmények között neveli gyermekeit. A rendfenntartók a kicsikre éhesen és koszosan találtak rá, emellett át is voltak fagyva - tudatta a Mukachevo.net. A hároméves kisfiút és az egyéves kislányt ideiglenesen a nagybátyjuk fogadta be. Elmondása szerint ő nem tudott arról, hogy ilyen körülmények között élt a két gyermek. A bustyaházai nő ellen eljárás indult, nagy valószínűséggel megfosztják szülői jogaitól és elveszik tőle a gyerekeket. A Kárpátaljai Országos Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint nem ez az első eset, hogy a 23 éves édesanyáról bejelentést kaptak. Korábban már elbeszélgettek a nővel, akkor javult a helyzet, de úgy néz ki, ez csak ideiglenes állapot volt. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Csubirko: tanulhassanak anyanyelvükön Magyarországon élő ukránok

A Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke támogatja, hogy anyanyelvükön tanulhassanak a tömbben élő magyarországi ukránok. Erről Volodimir Csubirko, a közgyűlés elnöke beszélt, amikor fogadta hivatalában Szuperák Brigittát, a magyar Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólóját - számolt be a Kárpáti Igaz Szó. A találkozóról szóló beszámolóban kiemelik, hogy Szuperák Brigitta 2018 óta egy hivatalosan bejegyzett ukrán iskola létrehozásán dolgozik. A szóvivő elmondása szerint Magyarországon jelenleg csak vasárnapi iskolákban, idegen nyelvként tanulják az ukránt. A Kárpátaljával szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében két iskolában nyitottak eddig ukrán nyelvű osztályt. Emellett több magyarországi egyetemen van ukrán nyelvű képzés a szlavisztika szakon. Szuperák Brigitta jelenleg azon dolgozik, hogy az ukrán diákok anyanyelvükön érettségizhessenek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megemelték a pedagógusok bérét, ennyit keresnek december elsejétől

Emelik az iskolákban dolgozó pedagógusok bérét. A 8,4%-os béremelést a 2021. évi állami költségvetés írja elő - tudatta a Kárpát.in.ua. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium tájékoztatása szerint ezen túl a kategória és szolgálati idő nélküli fiatal tanárok átlag becsült fizetése 9015 hrivnyáról 9768 változik. A második kategóriájú tanár alapbére 11 124 hrivnyáról 12 053 hrivnyára emelkedik. Az első kategóriába tartozó tanárok alapfizetése 11 912 hrivnyáról 12 906 hrivnyára változik. A legmagasabb kategóriájú tanárok alapbére 13 759 hrivnyára emelkedik. Az iskolaigazgatók jövedelme 17 057 hrivnyára nő. A tanársegéd fizetése 11 200 hrivnya, a csoportvezetőé 12 053 hrivnya, az I. kategóriájú tanár-szervező fizetése 11 317 hrivnyára emelkedik. Az Oktatási Minisztérium emlékeztet arra, hogy ez a második fizetésemelés 2021-ben. 2021. január 1-től a fizetések 20%-kal emelkedtek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: