Ugrás a fő tartalomra

Közel 50 kutyus vár arra a munkácsi menhelyen, hogy valakit szerethessen

Jelenleg közel 50 kutya él a Munkács közelében található állatmenhelyen. Jól tápláltak, tiszták, folyamatos állatorvosi felügyelet állnak, de ez nem volt mindig így.

Jermila Koszty, a Lucky elnevezésű állatvédő szervezet alapítójának elmondása szerint 2010-ig Munkácson azokat a kóbor állatokat, melyeket sikerült a sintéreknek befogniuk, megölték. "Elkezdtük elmagyarázni az embereknek, abnormális dolog kutyákat azért megölni, mert nincs gazdájuk." - mondta el Jermila. A tájékoztatásnak köszönhetően elkezdték sterilizálni az állatokat.

Elmondása szerint, amikor a tulajdonukba került a terület, ahol jelenleg az állatmenhely működik, semmi nem volt rajta csak ketrecek. Önkormányzati támogatásból kerítést húztak fel, sétálóutat csináltak, és egy konyhával ellátott helyiséget is sikerült kialakítaniuk.

Jermila és a menhely felügyelője, Jurij már az első pillanattól komolyan foglalkoztak az utcára került kutyusokkal. A menhely összes lakója figyelemre és gondozásra szorul, és mindegyik négylábú egy külön egyéniség. Jellemzően a fiatalabb kutyák találnak gazdát, nyáron és tavasszal a legaktívabbak az örökbefogadók. Az idősebb kutyákra nem igazán van igény, ők általában a menhelyen élik le az öregkorukat. Van olyan eset is, amikor a gazdák szeretnék itt elhelyezni az idős kutyájukat, mert "már nincs rá szükségük". "Ilyenkor feltesszük a kérdést az illetőnek, ő örülne, ha a gyermekei otthonba küldenék, mert már megöregedett?" - mesélték. A menhelyre kerülő kutyák közül többen is félnek az emberektől, ezeket az állatokat korábban bántalmazták, nem etették rendesen őket. Pár nap után sikerül szocializálódniuk, de az emberekkel szembeni bizalmatlanság megmarad.

De vannak itt rendkívül barátságos négylábúak is, a kölyökkutyák mindent megtesznek egy kis simogatásért. Ivan gondozza az állatokat, naponta kétszer eteti őket, reggel és délután. Mivel télen több energiára van szükségük a hideg miatt, így dupla annyi ételt készít nekik. Általában sertéshúslevest főz, amibe gabonaféléket és kifejezetten a kutyusok számára sütött kenyeret tesz. Emellett Ivan minden nap kitakarítja a kutyák lakhelyeit, sétáltatja őket, tisztán tartja az edényeiket.

Sok kutyusnak szomorú története van: van akit kölyökként kukába dobtak, van akit sok év hűség után tettek ki az utcára, és vannak olyanok, akiknek soha nem volt szerető gazdijuk, mert az utcán születtek,

A menhely összes kutyája ivartalanítva van, mindegyikük megkapta a szükséges oltásokat. Van itt mindenféle négylábú: nagy, kicsi, vicces, bozontos, barátkozó és visszafogottabb is. Egy a közös bennük: szerető gazdára és biztos helyre vágynak.

Jermila, Jurij és Ivan arról álmodik, hogy egyszer a menhely minden lakója szerető családra talál. Addig is azon dolgoznak, hogy a bővüljön és fejlődjön a kutyamenhely.

(Mukachevo.net)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug

Magyarországi támogatással újul meg a beregszászi kórház (videó)

A beregszászi kórház „A” szárnyának felújítását állami támogatással végzik, a nélkülözhetetlen orvosi eszközök egy részét azonban az Ökumenikus Segélyszervezet vásárolja meg. Az anyagi hozzájárulás a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól érkezik. A cél, hogy a beregszászi kórház végül egy modern intézmény legyen, amely kiváló körülmények között megfelelő ellátásban részesítheti a betegeket - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.