Ugrás a fő tartalomra

Közel 50 kutyus vár arra a munkácsi menhelyen, hogy valakit szerethessen

Jelenleg közel 50 kutya él a Munkács közelében található állatmenhelyen. Jól tápláltak, tiszták, folyamatos állatorvosi felügyelet állnak, de ez nem volt mindig így.

Jermila Koszty, a Lucky elnevezésű állatvédő szervezet alapítójának elmondása szerint 2010-ig Munkácson azokat a kóbor állatokat, melyeket sikerült a sintéreknek befogniuk, megölték. "Elkezdtük elmagyarázni az embereknek, abnormális dolog kutyákat azért megölni, mert nincs gazdájuk." - mondta el Jermila. A tájékoztatásnak köszönhetően elkezdték sterilizálni az állatokat.

Elmondása szerint, amikor a tulajdonukba került a terület, ahol jelenleg az állatmenhely működik, semmi nem volt rajta csak ketrecek. Önkormányzati támogatásból kerítést húztak fel, sétálóutat csináltak, és egy konyhával ellátott helyiséget is sikerült kialakítaniuk.

Jermila és a menhely felügyelője, Jurij már az első pillanattól komolyan foglalkoztak az utcára került kutyusokkal. A menhely összes lakója figyelemre és gondozásra szorul, és mindegyik négylábú egy külön egyéniség. Jellemzően a fiatalabb kutyák találnak gazdát, nyáron és tavasszal a legaktívabbak az örökbefogadók. Az idősebb kutyákra nem igazán van igény, ők általában a menhelyen élik le az öregkorukat. Van olyan eset is, amikor a gazdák szeretnék itt elhelyezni az idős kutyájukat, mert "már nincs rá szükségük". "Ilyenkor feltesszük a kérdést az illetőnek, ő örülne, ha a gyermekei otthonba küldenék, mert már megöregedett?" - mesélték. A menhelyre kerülő kutyák közül többen is félnek az emberektől, ezeket az állatokat korábban bántalmazták, nem etették rendesen őket. Pár nap után sikerül szocializálódniuk, de az emberekkel szembeni bizalmatlanság megmarad.

De vannak itt rendkívül barátságos négylábúak is, a kölyökkutyák mindent megtesznek egy kis simogatásért. Ivan gondozza az állatokat, naponta kétszer eteti őket, reggel és délután. Mivel télen több energiára van szükségük a hideg miatt, így dupla annyi ételt készít nekik. Általában sertéshúslevest főz, amibe gabonaféléket és kifejezetten a kutyusok számára sütött kenyeret tesz. Emellett Ivan minden nap kitakarítja a kutyák lakhelyeit, sétáltatja őket, tisztán tartja az edényeiket.

Sok kutyusnak szomorú története van: van akit kölyökként kukába dobtak, van akit sok év hűség után tettek ki az utcára, és vannak olyanok, akiknek soha nem volt szerető gazdijuk, mert az utcán születtek,

A menhely összes kutyája ivartalanítva van, mindegyikük megkapta a szükséges oltásokat. Van itt mindenféle négylábú: nagy, kicsi, vicces, bozontos, barátkozó és visszafogottabb is. Egy a közös bennük: szerető gazdára és biztos helyre vágynak.

Jermila, Jurij és Ivan arról álmodik, hogy egyszer a menhely minden lakója szerető családra talál. Addig is azon dolgoznak, hogy a bővüljön és fejlődjön a kutyamenhely.

(Mukachevo.net)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Vélemény: mindenki el fog menekülni Ukrajnából, mert az ország megalázza a lakosait

A nyelvtéma, a régi-új, elnyűhetetlen gumicsont. A konc, amit ledob a nép közé a vezetőség odafentről. Hadd szedjék szét egymást az emberek néhány falat miatt, addig se a valós problémákkal vannak elfoglalva - írja véleménycikkében Szabó Kata, a Kárpátalja ma egyik szerkesztője. Véleménye szerint a nyelvtörvény szégyenfolt lesz a posztmodern Ukrajna történelmében, de ugyanúgy Európáéban is, ha szó nélkül szemet huny felette. A szerző úgy véli, a honatyák „csak” egy dologról feledkeznek meg a törvényhozáskor. Arról, hogy addig feszítik a határokat, "míg a nép megunja, összepakolja a csemodánt és lelép." Megjegyzi: tulajdonképpen erre már várni sem kell. Az emberek elmennek, a falvakban pedig egyre több telek előtt látjuk az Eladó! feliratot. Helyenként már több a lakat alatt lévő ház, mint a lakott. És sajnos, nem azért, mert a szomszéd városba költöztek volna a tulajok - jegyzi meg. Ahogyan a szerző fogalmaz írásában : emberbarátnak nem mondható országvezetése van Ukrajnának.