Ugrás a fő tartalomra

Munkanélküliség Kárpátalján - nem túl rózsás a helyzet, de volt már rosszabb is

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat a napokban ünnepelte megalapításának harmincadik évfordulóját. Ennek alkalmából sajtótájékoztatót tartottak Ungváron, ahol Jurij Fuscsics, a Kárpátaljai Megyei Foglalkoztatási Központ igazgatója számolt a legfontosabbakról.

Az elmúlt harminc évben a kárpátaljai központhoz több mint 1 millió munkanélküli fordult segítségért (akadtak, akik többször is jelentkeztek). „Közülük a törvényi előírásokat betartva több mint 603,2 ezren kaptak munkanélküli státuszt, állást pedig 536 ezren szereztek.” – jegyezte meg az igazgató.

Fuscsics beszámolója szerint az a legfontosabb, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat olyan szervizközponttá vált, amely széleskörű szolgáltatásokat nyújt, hangsúlyt fektetve arra, hogy motiválja az embereket a munkakeresésben. A munkaadók és az álláskeresők számára több elektronikus szolgáltatást hoztak létre.

Vannak programok, amelyek pénzügyi támogatást nyújtanak a munkahely-teremtéshez és -megőrzéshez is. A munkaügyi szolgálat pályaorientációs kínálatai az interneten is elérhetővé váltak.

A koronavírus-járvány a kárpátaljai foglalkoztatási központ munkáját is érintette.

„Ha 2020. március 11-én csaknem 5 ezer kárpátaljai keresett munkát, akik közül 3750-en munkanélküli-segélyben részesültek, akkor augusztus 15-re ez az adat drámai módon megnövekedett. Több mint 10 800 álláskereső volt, és csaknem 10 000 ember kapott támogatást. A központ munkatársai távmunkában dolgoztak, a dokumentumokat a „Gyija” alkalmazáson keresztül, és emailen fogadták. Jelenleg Kárpátalján 8400 munkanélkülit tartanak nyilván, közülük 7830-an kapnak pénzügyi munkanélküli-segélyt.” – mondta Fuscsics.

Az igazgató úgy fogalmazott, az idén majdnem 12 ezer kárpátaljait sikerült munkába állítani. Ez a szám 8 ezerrel kevesebb, mint tavaly.

Jurij Fuscsics azt is megjegyezte, hogy a kárpátaljai foglalkoztatás legnehezebb évei 1994-ben, 1999-ben és 2009-ben voltak. Most nehéz, de nem annyira.

A szakemberek iránti kereslet is megváltozott. A tendencia azt mutatja, hogy most a legnagyobb szükség a profi pénzügyi szakemberekre, mérnökökre van szükség különböző szférákban. A vasútnál, a rendőrségnél és a fegyveres erőknél is szükség van a munkaerőre.

(Kiszó)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a hetyeni Molnár Norbertet

Molnár Norbertet közokirat-hamisítás miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-as telefonszámon valamint a korozes@bkkb.birosag.hu és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Így utazhat be augusztus 5-től Ukrajnába

Fokozott karanténintézkedéseket vezetnek be augusztus 5-től Ukrajnában a koronavírus delta variánsának megfékezése érdekében – tudatta a Kárpátalja ma internetes hírportál. A külföldi állampolgároknak rendelkezniük kell Covid-19 biztosítási kötvénnyel és a következő dokumentumok egyikével: vagy negatív PC R-teszttel, mely a határátlépés előtt legfeljebb 72 órával készült, vagy SARS-CoV-2 koronavírus antigénjét meghatározó gyorsteszttel, mely a határátlépés előtt legfeljebb 72 órával készült, vagy olyan oltási igazolvánnyal, mely igazolja, hogy az adott személy a WHO által engedélyezett oltás mindkét adagját megkapta, valamint a szabályoknak és nemzetközi követelményeknek megfelelően állították ki. Amennyiben nem rendelkezik a kért dokumentumok valamelyikével, úgy karanténba kell vonulnia 72 órára, amit PCR-teszttel, vagy antigén gyorsteszttel lehet kiváltani. Amennyiben nem rendelkezik semmilyen dokumentummal a házi karantén ideje Ukrajnában 10 nap. Azokra a személyekre – állampol

Magyarország Beregszászi Konzulátusának tájékoztatója a védettségi igazolványok átvételéről

Aki a magyarországi oltáskor a védettségi igazolvány kézbesítési helyeként a beregszászi konzulátust jelölte meg és a védettségi igazolványa megérkezett a konzulátusra, az oltáskor megadott e-mail címen vagy telefonon értesítik erről és az átvétel módjáról. Ezért kérik, csak az jelenjen meg személyesen a konzulátuson, aki kapott már értesítést a konzulátus munkatársaitól. Továbbá azt is kérik, hogy hozzák magukkal az oltáskor kapott „Igazolás SARS-COV-2 elleni védőoltásról / Certificate of SARS-COV-2 vaccination / Сертифікат вакцинації від SARS-COV-2” A/4-es méretű igazolást, valamint azt az útlevelet, melynek száma az igazoláson szerepel. Ezek hiányában, a védettségi igazolványt nem tudják átadni. Az ügyfélfogadó térbe csak a szájat és az orrot elfedő maszkban lehet belépni. AKINEK MÉG NEM ÉRKEZETT MEG A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNYA, DE SŰRGŐSEN SZÜKSÉGE LENNE RÁ: A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.r.) 1

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Kemény lépésre készülnek Ukrajnában, bajban lehetnek az oltatlanok

Ukrajna hamarosan kénytelen lesz korlátozásokat bevezetni azok számára, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen - írta hétfőn a Facebookon Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke. A képviselő emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi minisztérium már bevezette azt a korlátozást, amelynek értelmében csak azokban az oktatási intézményekben folytatódhat az oktatás a szokásos módon, amelyekben a tanári kar legalább nyolcvan százaléka be van oltva. Eddig a pedagógusoknak mintegy fele vette fel a védőoltást - fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál. A portál szerint logikus, hogy hasonló korlátozást vezessenek be a közösségi közlekedés, a vendéglátóegységek, az üzletek, illetve az önkormányzati intézmények alkalmazottaira is, mivel ők szintén közvetlen kapcsolatban vannak a lakossággal. "Egy beteg buszvezető nem kevesebb embert fertőz meg, mint egy tanár" - indokolta álláspontját Raduckij. Hozzáfűzte: Ukrajnában nem tették kötelezővé a