Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: Kapcsolatban állhat az ukrán maffiával az MSZP volt politikusa

Nem lehet kizárni, hogy a cigarettacsempészéssel lebukott szocialista Legény Zsolt kapcsolatban áll valamiféle csempészcsoporttal, másképp mondva a maffiával, vagy olyan magánszeméllyel, aki hozzáfér ekkora mennyiségű dohányáruhoz  - nyilatkozta az Origónak Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője. Bár a szakember szerint sok a kérdőjel a történet körül, akár tiltott pártfinanszírozás is meghúzódhat a háttérben. 

"Az biztos, hogy van valamiféle "ukrán-szál" a történetében, hiszen Legény Zsolt enélkül nem tudott volna ekkora mennyiségű cigarettát beszerezni egy idegen országban. Teljesen egyértelmű, hogy a szocialista politikus nem egy dohányboltban vásárolta fel ezt a hatalmas mennyiséget" - szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

Ebből szerinte az következik, hogy feltehetően volt egy olyan szervezet, vagy magánszemély, amely/aki közvetített, azaz intézte számára a dohányt. 

Nem zárható ki, hogy Legény Zsolt kapcsolatban áll egy ukrán csempészcsoporttal. Ez lehet akár a maffia, vagy akár olyan magánszemély, aki hozzáfér ekkora mennyiségű dohányáruhoz.

Georg Spöttle szerint arról sem szabad elfeledkezni, hogy a baloldali politikusnak nemcsak leszerveznie kellett, hanem ki is kellett fizetnie a csempészárut. "Márpedig elnézve a mennyiséget, nem kevés pénzről lehetett szó" - tette hozzá.

Az érme másik oldalára kitérve azt is elmondta, hogyha az MSZP etikai bizottságának volt elnöke nem bukott volna le a határnál, akkor feltételezhetően valaki átvette volna az árut. "Nem valószínű, hogy a politikus dobozonként árulta volna azt a Keleti pályudvar aluljárójában" - magyarázta némi iróniával. Ismertette, hogy ilyen esetekben jellemzően van egy orgazda, aki megveszi a csempészárut, majd az üzletből kinyert profitot saját, vagy egy szervezet céljaira fordítja. Szerinte azt, hogy a hasznot Legény orgazdája saját célokra használta volna fel, vagy az titkos csatornákon keresztül a pártkasszába vándorolt volna, nem lehet megmondani.

Ugyanakkor nem  lehet teljességgel kizárni a tiltott pártfinanszírozást -  vázolta, mi állhat a történet hátterében, még egyszer kiemelve, hogy ez csupán feltételezés. 

Ami viszont szerinte biztos, hogy a baloldali politikus komoly bűncselekményt követett el, amiért pénzbírságot, drasztikusabb esetben felfüggesztett börtönbüntetést kaphat. 

Az Origónak arra a kérdésére, miszerint Legény történetében benne van-e, hogy a hazai baloldalt az ukrán maffia támogatja, Spöttle elmondta, bár tevékenységük általában a haszonszerzésre irányul, elképzelhető, hogy vannak politikai alapon működő ukrán maffiacsoportok. Ezen a ponton kiemelte, hogy az elmúlt időben komoly diplomáciai feszültség alakult ki a két ország között, elég csak a kárpátaljai magyarokat ért atrocitásokra, és az őket ért joghátrányokra gondolni.  

A biztonságpolitikai szakértő szégyenletesnek nevezte, hogy Legény hazudott, és diplomatastátuszát bűncselekmény elkövetésére használta fel. Egyúttal kifogásolta, hogy a baloldali politikus nem magánszemélyként, útlevéllel ment ki Ukrajnába, hanem hivatalos személynek adta ki magát a cigerattacsempészéshez.

Mint ismert, Legény Zsolt az ukrán–magyar határon bukott le. Autójának csomagtartója tele volt cigarettával, azonban állítása szerint nem tudott erről. Ahogy az a fentiek során szóba került, a baloldali politikus korábban az MSZP országgyűlési képviselője, valamint a párt országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke volt.

Fontos körülmény, hogy a vámhatóság azért állította félre a Beregsurány–Asztély határátkelőnél, mert gyanússá vált, hogy ukrajnai akkreditáció nélkül érkezett, autóján nem volt diplomatarendszám, mégis diplomata-útlevelet mutatott fel. Amikor megkérték, hogy nyissa ki a csomagtartóját, diplomáciai védelemre hivatkozott, ezért a határőrök kihívták a magyar konzulátus képviselőit. Ezután bukkantak rá a csempészárura.

Azonnal tagadni kezdett, de gyorsan kiderült, hogy nem mondott igazat. Több tanú jelenlétében jól érthetően  azt mondta, hogy "na jó, cigi van benne". 

Legény Zsolt azonnal lemondott pártbeli tisztségeiről.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ