Ugrás a fő tartalomra

Szakértő: Kapcsolatban állhat az ukrán maffiával az MSZP volt politikusa

Nem lehet kizárni, hogy a cigarettacsempészéssel lebukott szocialista Legény Zsolt kapcsolatban áll valamiféle csempészcsoporttal, másképp mondva a maffiával, vagy olyan magánszeméllyel, aki hozzáfér ekkora mennyiségű dohányáruhoz  - nyilatkozta az Origónak Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője. Bár a szakember szerint sok a kérdőjel a történet körül, akár tiltott pártfinanszírozás is meghúzódhat a háttérben. 

"Az biztos, hogy van valamiféle "ukrán-szál" a történetében, hiszen Legény Zsolt enélkül nem tudott volna ekkora mennyiségű cigarettát beszerezni egy idegen országban. Teljesen egyértelmű, hogy a szocialista politikus nem egy dohányboltban vásárolta fel ezt a hatalmas mennyiséget" - szögezte le a biztonságpolitikai szakértő.

Ebből szerinte az következik, hogy feltehetően volt egy olyan szervezet, vagy magánszemély, amely/aki közvetített, azaz intézte számára a dohányt. 

Nem zárható ki, hogy Legény Zsolt kapcsolatban áll egy ukrán csempészcsoporttal. Ez lehet akár a maffia, vagy akár olyan magánszemély, aki hozzáfér ekkora mennyiségű dohányáruhoz.

Georg Spöttle szerint arról sem szabad elfeledkezni, hogy a baloldali politikusnak nemcsak leszerveznie kellett, hanem ki is kellett fizetnie a csempészárut. "Márpedig elnézve a mennyiséget, nem kevés pénzről lehetett szó" - tette hozzá.

Az érme másik oldalára kitérve azt is elmondta, hogyha az MSZP etikai bizottságának volt elnöke nem bukott volna le a határnál, akkor feltételezhetően valaki átvette volna az árut. "Nem valószínű, hogy a politikus dobozonként árulta volna azt a Keleti pályudvar aluljárójában" - magyarázta némi iróniával. Ismertette, hogy ilyen esetekben jellemzően van egy orgazda, aki megveszi a csempészárut, majd az üzletből kinyert profitot saját, vagy egy szervezet céljaira fordítja. Szerinte azt, hogy a hasznot Legény orgazdája saját célokra használta volna fel, vagy az titkos csatornákon keresztül a pártkasszába vándorolt volna, nem lehet megmondani.

Ugyanakkor nem  lehet teljességgel kizárni a tiltott pártfinanszírozást -  vázolta, mi állhat a történet hátterében, még egyszer kiemelve, hogy ez csupán feltételezés. 

Ami viszont szerinte biztos, hogy a baloldali politikus komoly bűncselekményt követett el, amiért pénzbírságot, drasztikusabb esetben felfüggesztett börtönbüntetést kaphat. 

Az Origónak arra a kérdésére, miszerint Legény történetében benne van-e, hogy a hazai baloldalt az ukrán maffia támogatja, Spöttle elmondta, bár tevékenységük általában a haszonszerzésre irányul, elképzelhető, hogy vannak politikai alapon működő ukrán maffiacsoportok. Ezen a ponton kiemelte, hogy az elmúlt időben komoly diplomáciai feszültség alakult ki a két ország között, elég csak a kárpátaljai magyarokat ért atrocitásokra, és az őket ért joghátrányokra gondolni.  

A biztonságpolitikai szakértő szégyenletesnek nevezte, hogy Legény hazudott, és diplomatastátuszát bűncselekmény elkövetésére használta fel. Egyúttal kifogásolta, hogy a baloldali politikus nem magánszemélyként, útlevéllel ment ki Ukrajnába, hanem hivatalos személynek adta ki magát a cigerattacsempészéshez.

Mint ismert, Legény Zsolt az ukrán–magyar határon bukott le. Autójának csomagtartója tele volt cigarettával, azonban állítása szerint nem tudott erről. Ahogy az a fentiek során szóba került, a baloldali politikus korábban az MSZP országgyűlési képviselője, valamint a párt országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke volt.

Fontos körülmény, hogy a vámhatóság azért állította félre a Beregsurány–Asztély határátkelőnél, mert gyanússá vált, hogy ukrajnai akkreditáció nélkül érkezett, autóján nem volt diplomatarendszám, mégis diplomata-útlevelet mutatott fel. Amikor megkérték, hogy nyissa ki a csomagtartóját, diplomáciai védelemre hivatkozott, ezért a határőrök kihívták a magyar konzulátus képviselőit. Ezután bukkantak rá a csempészárura.

Azonnal tagadni kezdett, de gyorsan kiderült, hogy nem mondott igazat. Több tanú jelenlétében jól érthetően  azt mondta, hogy "na jó, cigi van benne". 

Legény Zsolt azonnal lemondott pártbeli tisztségeiről.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !