Ugrás a fő tartalomra

A gyermekek után járó támogatások összege Ukrajnában 2021-ben

2021-ben emelnék a gyermekek után járó szociális juttatásokat a Ukrajnában. A folyó évben a létminimumon is emelnek, amelyhez közvetlenül kötődnek a gyermekek után járó juttatások. Várhatóan pozitívan módosítanak az árváknak nyújtott támogatás összegén és a munkanélküliek minimális anyasági ellátásán is. Az illetékeseknek 2020. december 1-től utalják a módosított összegeket - tudatta a Kárpát.in.ua.

A gyermek-létminimum 2021-ben

A gyermekeknek járó támogatás a gyermekek létminimumának nagyságától függ. 2020. december 1-jétől a 6 évnél fiatalabb gyermekek minimális létminimumát 1921 hrivnyára, a 6-18 éves gyermekek esetében pedig 2395 hrivnyára emelték. 2021. július 1-jétől ezek az összegek 2013, illetve 2510 hrivnyára módosulnak majd. 2021. december 1-től pedig 2100 és 2618 hrivnyára.

A nevelőszülőknél és gondozóknál élő gyermekek után járó támogatások összege 2021-ben

Ez a fajta segély 2,5 létminimum összegét teszi. A 6 évnél fiatalabb gyermekek számára a következő támogatásokat állapították meg:

  • 2020. december 1-től: 3 803 hrivnya;
  • 2021. július 1-től: 5033 hrivnya;
  • 2021. december 1-től: 5250 hrivnya.

A 6-18 éves gyermekek után járó a támogatás összege a következő:

  • 2020. december 1-től: 5 988 hrivnya;
  • 2021. július 1-től: 6 275 hrivnya;
  • 2021. december 1-től: 6545 hrivnya.

Ugyanennyi támogatás jár az árváknak, valamint azoknak a gyermekeknek is, kiknek szüleit megfosztották a szülői jogoktól.

Amennyiben a gondozás alatt álló gyermek valamilyen fogyatékossággal rendelkezik, akkor a támogatások a létminimum 3,5-szörösének felelnek meg.

Támogatás az egyedülálló anyák részére

Az egyedülálló anyák a létminimum és az egy családtagra jutó havi átlagos közötti összegben részesülhetnek.

Szülési támogatás az édesanyáknak

A fizetett szülési szabadság időtartama esetenként változó. Azok a nők, akik egy gyermekkel várandósak, 126 napos szülési szabadságra számíthatnak (70 napra szülés előtt és 56 napra szülés után). Akik egynél több gyermekkel várandósak, azoknak összesen 140 nap jár (70 nap szülés előtt és 70 nap szülés után). Azok a nők, akik érintettek a csernobili katasztrófában, 180 nap szabadságban részesülnek. Azok a nők, akik vállalkozóként tevékenykednek, szintén jogosultak a szülési szabadságra, hiszen adófizető állampolgárok.

A szülési támogatás összege megfelel az átlagfizetés 100%-ának. Az összeg megállapításakor az elmúlt 12 hónapi fizetést elosztják a ledolgozott napok számával. A munkanélküli nők a következő összegben részesülnek:

  • 2020. december 1-től: 2383 hrivnya;
  • 2021. július 1-től – 2635 hrivnya;
  • 2021. december 1-től: 2 749 hrivnya.

Támogatás a gyermek születésekor

A szülés után járó támogatás összege 2021-ben nem változott. A család a kisgyermek megszületése után 10 320 hrivnya juttatást kap, ezt követően pedig havonta 860 hrivnyát a gyermek hároméves koráig.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hatalmas változás jöhet a kárpátaljai határátkelőkön

Az ukrán–magyar határátkelőhelyekre jellemző hosszú sorok megszüntetése érdekében elektronikus sorban állást vezetne be az Ukrán Állami Határőrszolgálat. A rendszer a nyugati országokban, elsősorban Észtországban, Lettországban vagy Finnországban már mintegy tíz éve működik. Az elektronikus átléptető folyosó lényege, hogy a járműveknek nem kell órák hosszat vesztegelni a határátkelőkön. A sort elektronikusan le tudják foglalni már jóval az utazás előtt az erre kijelölt rendszeren belül. A határátkelőre pedig csak az adott időpontra kell kiérkezni. Így a tényleges sorban állás legfeljebb egy órára csökken. A projektet észt szakemberek mutatták be Kárpátalján. A tervek szerint az év végéig Magyarország felé a Tisza-ellenőrzőponton, Szlovákia felé az Ungvár-ellenőrzőponton vezetnék be a rendszert, amennyiben a Minisztertanács jóváhagyja azt - tudatt a Kárpátalja ma. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Babják az asztélyi határátkelőről: elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú

Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva, hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját,az asztélyi határátkelőt - írta közösségi oldalán Babják Zoltán.  Beregszász polgármestere megjegyezte: "gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve mi is naponta fogadunk külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba."  Kiemelte: az első dolog, amit ukrán oldalon látnak, az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő. Babják részt vett a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülésén, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, s amelyre pontosan ezen

Fizetős lenne a gyorsabb átkelés a kárpátaljai határátkelőkön

Korábban hírül adtuk, hogy a Tisza és az Ungvár határátkelőkön online sorban állással akarják kiküszöbölni a hosszú várakozási időt. A magyar–ukrán, illetve szlovák–ukrán határokon egyelőre csak a kamionok sorsát könnyítenék meg ezzel a lehetőséggel. Ehhez hasonló projektet korábban még nem valósítottak meg Kárpátalján. Az Európai Unióban azonban már működik ilyen rendszer. A lényege, hogy a sofőrök előre lefoglalhatják a helyüket, online. A többórás sorban állás problémája már évek óta komoly gondot jelent a kárpátaljai határátkelőkön. Olykor 12 órát is kénytelenek a sorban állni, de az is előfordult már hogy a teherautók vezetői több napot vesztegeltek az út szélén, amire átjutottak a határ másik oldalára. A Magyarországgal, illetve Szlovákiával határos két átkelőn néha 70-160 kamion is felgyülemlik, 8-10 kilométeres sorokat idézve elő. Ez az állapot azonban tarthatatlan, ezért igyekeznek megoldani a problémát – számolt be a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a közösségi oldalán. O

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába - ezek a korlátozások lépnek életbe

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába, az elkövetkező napokban ülést tartanak a jelenlegi járványhelyzet  miatt - nyilatkozta az ukrán kormányfő. Denisz Smihal szerint az újabb lezárások vagyis az úgynevezett "vörös" besorolás elkerülése érdekében kell megtenni ezt a lépést - tájékoztat az rbc.ua Korábban már ismertté vált, hogy az egészségügyi minisztérium kezdeményezte az egész ország átsorolását jövő hétfőtől a jelenlegi legenyhébb "zöld" kategóriából az eggyel súlyosabb "sárgába". Ukrán híradások szerint lehetnek régiók, amelyek rögtön még súlyosabb, "narancs" vagy "vörös" kategóriába kerülnek. A sárga zónában a következő korlátozó intézkedések lépnek életbe: Tilos védőfelszerelés (maszk vagy respirátor) nélkül tarnyilvános helyen és tömegközlekedési eszközökön; Tilos személyazonosságot igazoló okmányok nélkül tartózkodni az utcán; Tilos önként elhagyni a házi karantént vagy az obszervációs helyet; Tilos Covid-

Jövő hétfőtől sárga jelzésű karanténövezetbe kerül Kárpátalja, számos iskolát bezárnak

Kárpátalján lényegesen romlik a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos helyzet, ezért a megye a jövő héttől kezdődően a sárga veszélyességi fokozatú karanténövezetbe kerül – jelentette be Anatolij Poloszkov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke hétfő este Facebook-oldalán. A kormányzó bejegyzése szerint az intézkedés elsősorban a megye oktatási intézményeit érinti. Jelenléti oktatás csak azokban a tanintézetekben folyhat, amelyekben a személyzet 80 vagy több százaléka be van oltva egy vagy két vakcinaadaggal – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, azokban az oktatási intézményekben, amelyekben a személyzet kevesebb mint 80%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltást, karantént vezetnek be, és be lesznek zárva. Ezeknek az óvodáknak és iskoláknak a növendékei és tanulói kénytelenek lesznek otthon maradni, a szüleik pedig nem járhatnak munkába, mert a gyermekekre kell felügyelniük – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az érintett felsőoktatási intézmények diákjai is kén