Ugrás a fő tartalomra

A gyermekek után járó támogatások összege Ukrajnában 2021-ben

2021-ben emelnék a gyermekek után járó szociális juttatásokat a Ukrajnában. A folyó évben a létminimumon is emelnek, amelyhez közvetlenül kötődnek a gyermekek után járó juttatások. Várhatóan pozitívan módosítanak az árváknak nyújtott támogatás összegén és a munkanélküliek minimális anyasági ellátásán is. Az illetékeseknek 2020. december 1-től utalják a módosított összegeket - tudatta a Kárpát.in.ua.

A gyermek-létminimum 2021-ben

A gyermekeknek járó támogatás a gyermekek létminimumának nagyságától függ. 2020. december 1-jétől a 6 évnél fiatalabb gyermekek minimális létminimumát 1921 hrivnyára, a 6-18 éves gyermekek esetében pedig 2395 hrivnyára emelték. 2021. július 1-jétől ezek az összegek 2013, illetve 2510 hrivnyára módosulnak majd. 2021. december 1-től pedig 2100 és 2618 hrivnyára.

A nevelőszülőknél és gondozóknál élő gyermekek után járó támogatások összege 2021-ben

Ez a fajta segély 2,5 létminimum összegét teszi. A 6 évnél fiatalabb gyermekek számára a következő támogatásokat állapították meg:

  • 2020. december 1-től: 3 803 hrivnya;
  • 2021. július 1-től: 5033 hrivnya;
  • 2021. december 1-től: 5250 hrivnya.

A 6-18 éves gyermekek után járó a támogatás összege a következő:

  • 2020. december 1-től: 5 988 hrivnya;
  • 2021. július 1-től: 6 275 hrivnya;
  • 2021. december 1-től: 6545 hrivnya.

Ugyanennyi támogatás jár az árváknak, valamint azoknak a gyermekeknek is, kiknek szüleit megfosztották a szülői jogoktól.

Amennyiben a gondozás alatt álló gyermek valamilyen fogyatékossággal rendelkezik, akkor a támogatások a létminimum 3,5-szörösének felelnek meg.

Támogatás az egyedülálló anyák részére

Az egyedülálló anyák a létminimum és az egy családtagra jutó havi átlagos közötti összegben részesülhetnek.

Szülési támogatás az édesanyáknak

A fizetett szülési szabadság időtartama esetenként változó. Azok a nők, akik egy gyermekkel várandósak, 126 napos szülési szabadságra számíthatnak (70 napra szülés előtt és 56 napra szülés után). Akik egynél több gyermekkel várandósak, azoknak összesen 140 nap jár (70 nap szülés előtt és 70 nap szülés után). Azok a nők, akik érintettek a csernobili katasztrófában, 180 nap szabadságban részesülnek. Azok a nők, akik vállalkozóként tevékenykednek, szintén jogosultak a szülési szabadságra, hiszen adófizető állampolgárok.

A szülési támogatás összege megfelel az átlagfizetés 100%-ának. Az összeg megállapításakor az elmúlt 12 hónapi fizetést elosztják a ledolgozott napok számával. A munkanélküli nők a következő összegben részesülnek:

  • 2020. december 1-től: 2383 hrivnya;
  • 2021. július 1-től – 2635 hrivnya;
  • 2021. december 1-től: 2 749 hrivnya.

Támogatás a gyermek születésekor

A szülés után járó támogatás összege 2021-ben nem változott. A család a kisgyermek megszületése után 10 320 hrivnya juttatást kap, ezt követően pedig havonta 860 hrivnyát a gyermek hároméves koráig.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug