Ugrás a fő tartalomra

Államnyelvvédelmi ombudsman: így kell feljelenteni az ukrán nyelvtörvény megsértőit

Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi ombudsman a Facebook-oldalán adott részletes tájékoztatást arról, hogyan kell bejelenteni, ha a nyelvtörvény vonatkozó cikkelyének január 16-i hatályba lépése után nem ukrán nyelven fordulnak az ügyfelekhez a szolgáltatói szektorban.

Mint az ukrán nyelvőr bejegyzésében emlékeztetett, 2021. január 16-tól hatályba lép az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvény 30. cikkelye. Ennek értelmében minden szolgáltató, függetlenül a tulajdonformától, köteles államnyelven kiszolgálni a fogyasztókat és tájékoztatást adni az árukról, valamint szolgáltatásokról.

Kreminy instrukciója szerint az ügyfélnek kérnie kell az államnyelven történő kiszolgálást, szolgáltatásnyújtást; ha az intézmény munkatársa ezt megtagadja, akkor a vezetőihez kell fordulni vagy a forró vonalon kell bejelentést tenni náluk; amennyiben a személyzet ismételten megtagadja az ukrán nyelv használatát, akkor ezt rögzíteni kell audio- vagy vidofelvétellel, tanúkkal, mellékelve a vállalatról szóló információt; panaszt tenni az államnyelvvédelmi ombudsmannál postán vagy az internetes honlapján található formanyomtatvány kitöltésével.

A bejelentőnek a panaszához mellékelten fel kell tüntetnie a nevét, apai nevét, családnevét, lakhelyét. Közölnie kell, mely intézmény vagy annak mely alkalmazottja, mikor, hol és hogyan sértette meg a nyelvi jogát. A panaszhoz mellékelni kell a hiteles audio- és videofájlokat, valamint a tanúk írásos nyilatkozatát. A panasz az államnyelvvédelmi ombudsmannak a jogsértés napjától számított hat hónapon belül nyújtható be.

A nyelvtörvény 30. cikkelye értelmében január 16-tól a szupermarketekben, internetes üzletekben, kávézókban, bárokban, bankokban, gyógyszertárakban, könyvtárakban, töltőállomásokon a kiszolgálásnak teljesen ukrán nyelven kell folynia.

(Kárpát.in.ua)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté