Ugrás a fő tartalomra

Amit az ukrajnai katonai nyilvántartásról tudni kell

A hadkötelezettséget "A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról" szóló törvény (a továbbiakban: Törvény) állapítja meg, célja a polgárok felkészítése a haza védelmére alkotmányos kötelezettségeikkel összhangban. A hadkötelezettség része a katonai nyilvántartás szabályainak betartása.

A hadkiegészítő parancsnokságok minden évben nyilvántartásba veszik a 17. élet­évüket betöltött fiatalembereket. Erre általában a januártól márciusig tartó időszakban kerül sor. A nyilvántartásba vételhez az érintettnek idézést küldenek, amelyben szerepelnie kell a konkrét dátumnak és időpontnak, amikor meg kell jelennie a hadkiegészítő parancsnokság által megadott helyen.

A nyilvántartásba vétel céljából speciális bizottságot alakítanak. Az eljárás eredményeként nyilvántartási igazolást állítanak ki a fiatal számára. A katonai nyilvántartásnak két fajtája van: a sorköteleseké és a katonaköteleseké.

A hadkiegészítő parancsnokságon frissen nyilvántartásba vett fiatalok, akik a sorkatonai szolgálat előtt állnak, az első kategóriába tartoznak. A második kategóriába kerülnek többek között azok, akik már letöltötték a sorkatonai szolgálatot, vagy a Törvény 18. cikkelye alapján mentesülnek a sorkatonai szolgálat alól.

A katonai nyilvántartásban szereplő személynek a Törvény 38. cikkelye szerint folyamatosan tájékoztatnia kell a lakóhelye szerint illetékes hadkiegészítő parancsnokságot a lakóhelyét, munkahelyét, tanulmányait, végzettségét, családi állapotát, egészségét stb. érintő változásokról. Erre hét nap áll a rendelkezésére.

Ha a sorköteles fiatal nem tesz eleget tájékoztatási kötelezettségének, az még nem jelenti azt, hogy a hadsereg szem elől téveszti, mivel számos hatóságnak tájékoztatási kötelezettsége van a katonaköteles személyt érintő változásokról. Az önkormányzatok illetékes hivatalai például nem regisztrálhatják új lakcímét, amíg nem jelentkezett be a hadkiegészítő parancsnokságon. A hadkiegészítő parancsnokság megkeresésére a rendőrség felkutathatja és előállíthatja a katonai szolgálat alól kibújó személyt.

Ami az ideiglenesen külföldön tartózkodókat illeti, a Törvény 36. cikkelye kimondja, hogy nyilvántartásukat a Miniszteri Kabinet szabályozza (Положення про військовий облік військовозобов’язаних і призовників).

A nyilvántartási kötelezettség elmulasztásáért vagy késedelmes teljesítéséért a polgár bírsággal büntethető. Az Adminisztratív szabálysértési törvénykönyv 210. cikkelyének 1. és 2. pontjai alapján a nyilvántartás szabályainak megsértéséért, így a hadkiegészítő parancsnokságon való jelentkezés alapos ok nélküli elmulasztásáért vagy a késedelmes jelentkezésért, a munkahely, lakóhely, oktatási intézmény stb. változásáról való késedelmes tájékoztatásért 85–99 hrivnya bírság szabható ki. Ismételt szabálysértés esetén a bírság összege 170–255 hrivnyára nő.

Ide tartozik, hogy a Büntető törvénykönyv 335. cikkelye büntetőjogi felelősségre vonást állapít meg a sorkatonai szolgálat alóli kibújásért.

(Kárpátalja)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug

Magyarországi támogatással újul meg a beregszászi kórház (videó)

A beregszászi kórház „A” szárnyának felújítását állami támogatással végzik, a nélkülözhetetlen orvosi eszközök egy részét azonban az Ökumenikus Segélyszervezet vásárolja meg. Az anyagi hozzájárulás a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól érkezik. A cél, hogy a beregszászi kórház végül egy modern intézmény legyen, amely kiváló körülmények között megfelelő ellátásban részesítheti a betegeket - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.