Ugrás a fő tartalomra

Amit az ukrajnai katonai nyilvántartásról tudni kell

A hadkötelezettséget "A hadkötelezettségről és a katonai szolgálatról" szóló törvény (a továbbiakban: Törvény) állapítja meg, célja a polgárok felkészítése a haza védelmére alkotmányos kötelezettségeikkel összhangban. A hadkötelezettség része a katonai nyilvántartás szabályainak betartása.

A hadkiegészítő parancsnokságok minden évben nyilvántartásba veszik a 17. élet­évüket betöltött fiatalembereket. Erre általában a januártól márciusig tartó időszakban kerül sor. A nyilvántartásba vételhez az érintettnek idézést küldenek, amelyben szerepelnie kell a konkrét dátumnak és időpontnak, amikor meg kell jelennie a hadkiegészítő parancsnokság által megadott helyen.

A nyilvántartásba vétel céljából speciális bizottságot alakítanak. Az eljárás eredményeként nyilvántartási igazolást állítanak ki a fiatal számára. A katonai nyilvántartásnak két fajtája van: a sorköteleseké és a katonaköteleseké.

A hadkiegészítő parancsnokságon frissen nyilvántartásba vett fiatalok, akik a sorkatonai szolgálat előtt állnak, az első kategóriába tartoznak. A második kategóriába kerülnek többek között azok, akik már letöltötték a sorkatonai szolgálatot, vagy a Törvény 18. cikkelye alapján mentesülnek a sorkatonai szolgálat alól.

A katonai nyilvántartásban szereplő személynek a Törvény 38. cikkelye szerint folyamatosan tájékoztatnia kell a lakóhelye szerint illetékes hadkiegészítő parancsnokságot a lakóhelyét, munkahelyét, tanulmányait, végzettségét, családi állapotát, egészségét stb. érintő változásokról. Erre hét nap áll a rendelkezésére.

Ha a sorköteles fiatal nem tesz eleget tájékoztatási kötelezettségének, az még nem jelenti azt, hogy a hadsereg szem elől téveszti, mivel számos hatóságnak tájékoztatási kötelezettsége van a katonaköteles személyt érintő változásokról. Az önkormányzatok illetékes hivatalai például nem regisztrálhatják új lakcímét, amíg nem jelentkezett be a hadkiegészítő parancsnokságon. A hadkiegészítő parancsnokság megkeresésére a rendőrség felkutathatja és előállíthatja a katonai szolgálat alól kibújó személyt.

Ami az ideiglenesen külföldön tartózkodókat illeti, a Törvény 36. cikkelye kimondja, hogy nyilvántartásukat a Miniszteri Kabinet szabályozza (Положення про військовий облік військовозобов’язаних і призовників).

A nyilvántartási kötelezettség elmulasztásáért vagy késedelmes teljesítéséért a polgár bírsággal büntethető. Az Adminisztratív szabálysértési törvénykönyv 210. cikkelyének 1. és 2. pontjai alapján a nyilvántartás szabályainak megsértéséért, így a hadkiegészítő parancsnokságon való jelentkezés alapos ok nélküli elmulasztásáért vagy a késedelmes jelentkezésért, a munkahely, lakóhely, oktatási intézmény stb. változásáról való késedelmes tájékoztatásért 85–99 hrivnya bírság szabható ki. Ismételt szabálysértés esetén a bírság összege 170–255 hrivnyára nő.

Ide tartozik, hogy a Büntető törvénykönyv 335. cikkelye büntetőjogi felelősségre vonást állapít meg a sorkatonai szolgálat alóli kibújásért.

(Kárpátalja)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hatalmas változás jöhet a kárpátaljai határátkelőkön

Az ukrán–magyar határátkelőhelyekre jellemző hosszú sorok megszüntetése érdekében elektronikus sorban állást vezetne be az Ukrán Állami Határőrszolgálat. A rendszer a nyugati országokban, elsősorban Észtországban, Lettországban vagy Finnországban már mintegy tíz éve működik. Az elektronikus átléptető folyosó lényege, hogy a járműveknek nem kell órák hosszat vesztegelni a határátkelőkön. A sort elektronikusan le tudják foglalni már jóval az utazás előtt az erre kijelölt rendszeren belül. A határátkelőre pedig csak az adott időpontra kell kiérkezni. Így a tényleges sorban állás legfeljebb egy órára csökken. A projektet észt szakemberek mutatták be Kárpátalján. A tervek szerint az év végéig Magyarország felé a Tisza-ellenőrzőponton, Szlovákia felé az Ungvár-ellenőrzőponton vezetnék be a rendszert, amennyiben a Minisztertanács jóváhagyja azt - tudatt a Kárpátalja ma. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Babják az asztélyi határátkelőről: elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú

Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva, hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját,az asztélyi határátkelőt - írta közösségi oldalán Babják Zoltán.  Beregszász polgármestere megjegyezte: "gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve mi is naponta fogadunk külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba."  Kiemelte: az első dolog, amit ukrán oldalon látnak, az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő. Babják részt vett a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülésén, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, s amelyre pontosan ezen

Fizetős lenne a gyorsabb átkelés a kárpátaljai határátkelőkön

Korábban hírül adtuk, hogy a Tisza és az Ungvár határátkelőkön online sorban állással akarják kiküszöbölni a hosszú várakozási időt. A magyar–ukrán, illetve szlovák–ukrán határokon egyelőre csak a kamionok sorsát könnyítenék meg ezzel a lehetőséggel. Ehhez hasonló projektet korábban még nem valósítottak meg Kárpátalján. Az Európai Unióban azonban már működik ilyen rendszer. A lényege, hogy a sofőrök előre lefoglalhatják a helyüket, online. A többórás sorban állás problémája már évek óta komoly gondot jelent a kárpátaljai határátkelőkön. Olykor 12 órát is kénytelenek a sorban állni, de az is előfordult már hogy a teherautók vezetői több napot vesztegeltek az út szélén, amire átjutottak a határ másik oldalára. A Magyarországgal, illetve Szlovákiával határos két átkelőn néha 70-160 kamion is felgyülemlik, 8-10 kilométeres sorokat idézve elő. Ez az állapot azonban tarthatatlan, ezért igyekeznek megoldani a problémát – számolt be a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a közösségi oldalán. O

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába - ezek a korlátozások lépnek életbe

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába, az elkövetkező napokban ülést tartanak a jelenlegi járványhelyzet  miatt - nyilatkozta az ukrán kormányfő. Denisz Smihal szerint az újabb lezárások vagyis az úgynevezett "vörös" besorolás elkerülése érdekében kell megtenni ezt a lépést - tájékoztat az rbc.ua Korábban már ismertté vált, hogy az egészségügyi minisztérium kezdeményezte az egész ország átsorolását jövő hétfőtől a jelenlegi legenyhébb "zöld" kategóriából az eggyel súlyosabb "sárgába". Ukrán híradások szerint lehetnek régiók, amelyek rögtön még súlyosabb, "narancs" vagy "vörös" kategóriába kerülnek. A sárga zónában a következő korlátozó intézkedések lépnek életbe: Tilos védőfelszerelés (maszk vagy respirátor) nélkül tarnyilvános helyen és tömegközlekedési eszközökön; Tilos személyazonosságot igazoló okmányok nélkül tartózkodni az utcán; Tilos önként elhagyni a házi karantént vagy az obszervációs helyet; Tilos Covid-

Jövő hétfőtől sárga jelzésű karanténövezetbe kerül Kárpátalja, számos iskolát bezárnak

Kárpátalján lényegesen romlik a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos helyzet, ezért a megye a jövő héttől kezdődően a sárga veszélyességi fokozatú karanténövezetbe kerül – jelentette be Anatolij Poloszkov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke hétfő este Facebook-oldalán. A kormányzó bejegyzése szerint az intézkedés elsősorban a megye oktatási intézményeit érinti. Jelenléti oktatás csak azokban a tanintézetekben folyhat, amelyekben a személyzet 80 vagy több százaléka be van oltva egy vagy két vakcinaadaggal – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, azokban az oktatási intézményekben, amelyekben a személyzet kevesebb mint 80%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltást, karantént vezetnek be, és be lesznek zárva. Ezeknek az óvodáknak és iskoláknak a növendékei és tanulói kénytelenek lesznek otthon maradni, a szüleik pedig nem járhatnak munkába, mert a gyermekekre kell felügyelniük – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az érintett felsőoktatási intézmények diákjai is kén