Ugrás a fő tartalomra

Az UMDSZ szerint szégyenletes döntést hozott a KMKSZ Jótékonysági Alapítvány

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökségének nyilatkozata.

Köztudott, hogy Kárpátalján a KMKSZ Jótékonysági Alapítvány végzi az oktatási-nevelési és a szociális támogatásokra vonatkozó kérelmek elbírálását, a pénzösszegek kifizetését. Ez évben több mint száz – oktatásban, egészségügyben, közművelődésben dolgozó – pályázó kérelmét elutasították. Az indok, hogy az illető „a magyar nemzetpolitika céljaival nem összeegyeztethető tevékenységet folytat”. Szövetségünk, akárcsak a legtöbb magyar Kárpátalján, több okból is megdöbbenéssel és értetlenséggel értesült erről a döntésről. Először is azért, mert a pályázati kiírásban sehol sem szerel olyan kritérium, amely megszabná a kérelmező közéleti tevékenységét, szerepvállalását, politikai irányultságát. Másodszor azért, mert szembemegy a hatályos általános emberjogi törvényekkel. Ukrajna Alkotmányának 38. cikkelye is egyértelműen kimondja: minden állampolgárt megilletnek az állampolgári és a szabadságjogok, ezen belül a választás és a választhatóság, a politikai véleménynyilvánítás joga. 

Szilárd meggyőződésünk, hogy ez, a nemzetpolitika nevében meghozott diszkriminatív döntés több kárt okoz, mint elképzelt hasznot hoz nemzetrészünknek. Egyfelől a maréknyi magyarság megosztását eredményezi, ami egyértelműen a közösségünk további gyengüléséhez vezet. Másfelől újabb támadási felületet kínál fel az ukrajnai, nyíltan kisebbségellenes politikai erőknek, személyeknek. E két dologra pedig semmi szükségünk nincs, főként ebben a jelenlegi magyar-ukrán, ukrán-magyar feszült viszonyban.

Emlékeztetni szeretnénk arra, hogy egyszer már megtörtént 2010-ben, amikor A és B kategóriákba sorolták a kárpátaljai magyarságot. Akkor, amikor mindmáig nem bizonyított vádakra hivatkozva az UMDSZ-től megvonták a schengeni vízumhoz szükséges támogató nyilatkozatok kiadási jogát, s egyetlen magyar szervezetet ruháztak fel ezzel a joggal. Magyar emberek ezreit hozták ezzel kényelmetlen, mi több megalázó helyzetbe. A kérelmek elutasításával akkor ejtett sebek mindmáig nem gyógyultak be. Úgy véljük, nem léphetünk kétszer ugyanabba a folyóba, nem szabad elkövetni másodszor is ugyanazt a hibát, magyarokra és magyarabbakra osztani a közösségünk tagjait. 

Felszólítjuk a KMKSZ Jótékonysági Alapítvány vezetőit, hogy vizsgálják felül ezt a szégyenletes, nemzetegyesítés helyett nemzetrombolást eredményező döntésüket. Az UMDSZ elnöksége ezzel kapcsolatban hivatalos levélben megkereste a magyar nemzetpolitika illetékeseit is!

Az UMDSZ elnöksége 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !