Ugrás a fő tartalomra

Ezek a változások léptek életbe január elsejétől Ukrajnában

Január elsejétől több olyan változás is életbe lépett Ukrajnában, melyek hatással vannak mindennapi életre. Ezek egy része pozitív, hiszen ismét emelték a minimálbér összegét, egészségesebbé válik az iskolai menza. Vannak azonban olyak is, melyek kellemetlenül érinthetik a havi büdzsét, hiszen jelentősen drágulnak a közüzemi díjak, a mobiltelefonálás és az internet. Az alábbiakban a legfontosabb változásokat foglalta össze a Kárpáti Igaz Szó.

Nő a minimálbér és a létminimum

Január 1-től 5 ezerről 6 ezer hrivnyára nő a garantált minimálbér, ami 36,11 hrivnyás órabért jelent az idei évtől. Ám a különböző járulékok és adók (nyugdíjalap és hadiadó) levonása után körülbelül 800 hrivnyás nettó béremelkedést jelent. Emlékeztetőül, tavaly szeptemberben 4723 hrivnyáról 5 ezerre nőtt a minimálbér, és idén lesz még egy további emelés, decemberétől 6,5 ezer hrivnya lesz a minimális fizetés. 2021-től 2189 hrivnyára emelkedik az ukrajnai létminimum átlagösszege, a következő emelés 2021. július 1-re van tervezve, ekkor 2294 hrivnyára módosul, míg december 1-től 2393 hrivnyára emelik a létminimumot. Az Ukrán Állami Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020 novemberében 11 987, októberben 12 174 hrivnya volt az átlagkereset. A Miniszteri Kabinet előterjesztésben az áll, hogy a bruttó átlagkereset 2021-ben 13 600 hrivnya lehet, míg 2022-re meghaladja a 15 ezer 400 hrivnyát. Becslések szerint 2021-ben 9,2, 2022-ben 8,5 százalékkal csökken a munkanélküliségi ráta.

Nincs változás a tartásdíjban

Januártól nem változik a tartásdíj összege, amely gyermekenként a mindenkori létminimum legkisebb összegének 50 százalékának felel meg. Legutóbb tavaly december 1-től emelkedett a tartásdíj. A módosítás július 1-től, majd december 1-től várható. Jelenleg ez az összeg 6 éves korig 960,50, 6 és 18 év között 1197,50 hrivnya. Amennyiben a gyermektartásdíjat fizető személy jövedelme lehetővé teszi, a bíróság kötelezheti az érintettet a létminimum teljes összegének megfizetésére.

Megrázó az áram ára

Rossz hír: január 1-től megszűnt a lakossági árkedvezmény a 100 kilowatt alatti fogyasztásra. A Miniszteri Kabinet december 28.-i ülésén eltörölte a 0,90 hrivnyás kedvezményes lakossági villamosenergia árat. Ez azt jelenti, hogy a januártól a háztartások kilowattonként 1 hrivnya 68 kopijkát lesznek kénytelenek fizetni. Ám ez az ár sem marad sokáig, csupán március 31-ig. Akkor ugyanis, ha csak a kormány nem módosít, az áram piaci árucikké válik, ami azzal járhat, hogy akár két és félszeresére drágul.

Övön aluli lesz a februári gázszámla

A Nemzeti Energia- és Közműszabályozási Bizottság január 4-én hozta nyilvánosságra a gázszállítási és a gázelosztási díjat az ország 43 gázszolgáltató vállalata számára. Ennek értelmében Kárpátalján a Zakarpatgaz fogyasztóinak 1,53 hrivnya helyett köbméterenként 1,85 hrivnyára drágul a gázszállítási költség, ami nem tartalmazza a 20 százalékos áfát. A földgáz árának emelkedését már korábban bejelentette a kárpátaljai vállalat. A Zakarpatgaz Zbut hivatalos tájékoztatójában arról értesíti a fogyasztókat, hogy 2021 januárjában 9,90 hrivnyára emelik a földgáz köbméterenkénti árát. A 12 százalékos növekedést az európai gázpiaci átlagárak növekedésével magyarázzák. Szintén változás, hogy az idei évtől a lakossági fogyasztók számára kötelező a gázmérő felszerelése, amelyet a szolgáltató köteles biztosítani.

Januártól drágul a mobiltelefonálás és az internet

Januárjától emelkedtek a mobilszolgáltatók tarifái. A legtöbb ügyféllel rendelkező Kiyvstar legolcsóbb tarifacsomagja 95-ről 175 hrivnyára emelkedik. A Vodafonnál most elérhető legolcsóbb csomag, a Vodafone 4G Smart XS például 35 hrivnyáról 45 hrivnyára nő, míg Lifecell januárra ígérte új tarifáinak nyilvánosságra hozását. Jelentősen, közel 25 százalékkal, átlagosan havi 40 hrivnyával emelkednek a helyhez között (vezetékes) lakossági internetszolgáltatás díja, de minimális növekedés várható az üzleti szektorban is.

A vállalkozók adózása

A magán és egyéni vállalkozók számára lényeges információ, hogy az idei évtől megváltozott az egységes szociális járulék számlaszáma. A régi számlaszámra érkező járulékot visszautalják a vállalkozónak. Az ukrán állami adószolgálat honlapján már elérhetőek az új számlaszámok. Mivel január 1-től nőt a minimálbér, ezzel párhuzamosan emelkedik a egységes szociális járulék összege, ami 22 százalékos adókulcs alá esik. Ez azt jelenti, hogy mostantól december 1-ig havonta 1320, negyedévente 3960 hrivnyát kell egységes szociális járulék címén befizetniük a kisvállalkozóknak ez az összeg év végétől 1430 és 4290 hrivnyára nő.

Megváltoztatható az apai utónév

Szintén változás, hogy mostantól a családi és a keresztnév mellett megváltoztatható az apai utónév a személyazonosító okmányokban. Eddig erre nem volt lehetőség. Az apai utónév megváltoztatását a 16. életév betöltése után kérvényezhető.

Egészségesebb ételek és Wi-Fi hozzáférés az iskolákban

Január 1-jével kezdetét vette az iskolai étrend megreformálása. Ezentúl tilos a kolbász, a virsli és a halkonzerv az iskolai menzákon.Ezen túlmenően a diétás ételeknek is meg kell jelenniük a kínálatban. Az ételek minimális mennyiségű sót és cukrot tartalmazhatnak. Az új szabályok tiltják a csípsz, az édesség és a szénsavas üdítők értékesítését az iskolákban.

Szabó Sándor, Kárpáti Igaz Szó

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug

Magyarországi támogatással újul meg a beregszászi kórház (videó)

A beregszászi kórház „A” szárnyának felújítását állami támogatással végzik, a nélkülözhetetlen orvosi eszközök egy részét azonban az Ökumenikus Segélyszervezet vásárolja meg. Az anyagi hozzájárulás a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól érkezik. A cél, hogy a beregszászi kórház végül egy modern intézmény legyen, amely kiváló körülmények között megfelelő ellátásban részesítheti a betegeket - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.