Ugrás a fő tartalomra

Ezek a változások léptek életbe január elsejétől Ukrajnában

Január elsejétől több olyan változás is életbe lépett Ukrajnában, melyek hatással vannak mindennapi életre. Ezek egy része pozitív, hiszen ismét emelték a minimálbér összegét, egészségesebbé válik az iskolai menza. Vannak azonban olyak is, melyek kellemetlenül érinthetik a havi büdzsét, hiszen jelentősen drágulnak a közüzemi díjak, a mobiltelefonálás és az internet. Az alábbiakban a legfontosabb változásokat foglalta össze a Kárpáti Igaz Szó.

Nő a minimálbér és a létminimum

Január 1-től 5 ezerről 6 ezer hrivnyára nő a garantált minimálbér, ami 36,11 hrivnyás órabért jelent az idei évtől. Ám a különböző járulékok és adók (nyugdíjalap és hadiadó) levonása után körülbelül 800 hrivnyás nettó béremelkedést jelent. Emlékeztetőül, tavaly szeptemberben 4723 hrivnyáról 5 ezerre nőtt a minimálbér, és idén lesz még egy további emelés, decemberétől 6,5 ezer hrivnya lesz a minimális fizetés. 2021-től 2189 hrivnyára emelkedik az ukrajnai létminimum átlagösszege, a következő emelés 2021. július 1-re van tervezve, ekkor 2294 hrivnyára módosul, míg december 1-től 2393 hrivnyára emelik a létminimumot. Az Ukrán Állami Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020 novemberében 11 987, októberben 12 174 hrivnya volt az átlagkereset. A Miniszteri Kabinet előterjesztésben az áll, hogy a bruttó átlagkereset 2021-ben 13 600 hrivnya lehet, míg 2022-re meghaladja a 15 ezer 400 hrivnyát. Becslések szerint 2021-ben 9,2, 2022-ben 8,5 százalékkal csökken a munkanélküliségi ráta.

Nincs változás a tartásdíjban

Januártól nem változik a tartásdíj összege, amely gyermekenként a mindenkori létminimum legkisebb összegének 50 százalékának felel meg. Legutóbb tavaly december 1-től emelkedett a tartásdíj. A módosítás július 1-től, majd december 1-től várható. Jelenleg ez az összeg 6 éves korig 960,50, 6 és 18 év között 1197,50 hrivnya. Amennyiben a gyermektartásdíjat fizető személy jövedelme lehetővé teszi, a bíróság kötelezheti az érintettet a létminimum teljes összegének megfizetésére.

Megrázó az áram ára

Rossz hír: január 1-től megszűnt a lakossági árkedvezmény a 100 kilowatt alatti fogyasztásra. A Miniszteri Kabinet december 28.-i ülésén eltörölte a 0,90 hrivnyás kedvezményes lakossági villamosenergia árat. Ez azt jelenti, hogy a januártól a háztartások kilowattonként 1 hrivnya 68 kopijkát lesznek kénytelenek fizetni. Ám ez az ár sem marad sokáig, csupán március 31-ig. Akkor ugyanis, ha csak a kormány nem módosít, az áram piaci árucikké válik, ami azzal járhat, hogy akár két és félszeresére drágul.

Övön aluli lesz a februári gázszámla

A Nemzeti Energia- és Közműszabályozási Bizottság január 4-én hozta nyilvánosságra a gázszállítási és a gázelosztási díjat az ország 43 gázszolgáltató vállalata számára. Ennek értelmében Kárpátalján a Zakarpatgaz fogyasztóinak 1,53 hrivnya helyett köbméterenként 1,85 hrivnyára drágul a gázszállítási költség, ami nem tartalmazza a 20 százalékos áfát. A földgáz árának emelkedését már korábban bejelentette a kárpátaljai vállalat. A Zakarpatgaz Zbut hivatalos tájékoztatójában arról értesíti a fogyasztókat, hogy 2021 januárjában 9,90 hrivnyára emelik a földgáz köbméterenkénti árát. A 12 százalékos növekedést az európai gázpiaci átlagárak növekedésével magyarázzák. Szintén változás, hogy az idei évtől a lakossági fogyasztók számára kötelező a gázmérő felszerelése, amelyet a szolgáltató köteles biztosítani.

Januártól drágul a mobiltelefonálás és az internet

Januárjától emelkedtek a mobilszolgáltatók tarifái. A legtöbb ügyféllel rendelkező Kiyvstar legolcsóbb tarifacsomagja 95-ről 175 hrivnyára emelkedik. A Vodafonnál most elérhető legolcsóbb csomag, a Vodafone 4G Smart XS például 35 hrivnyáról 45 hrivnyára nő, míg Lifecell januárra ígérte új tarifáinak nyilvánosságra hozását. Jelentősen, közel 25 százalékkal, átlagosan havi 40 hrivnyával emelkednek a helyhez között (vezetékes) lakossági internetszolgáltatás díja, de minimális növekedés várható az üzleti szektorban is.

A vállalkozók adózása

A magán és egyéni vállalkozók számára lényeges információ, hogy az idei évtől megváltozott az egységes szociális járulék számlaszáma. A régi számlaszámra érkező járulékot visszautalják a vállalkozónak. Az ukrán állami adószolgálat honlapján már elérhetőek az új számlaszámok. Mivel január 1-től nőt a minimálbér, ezzel párhuzamosan emelkedik a egységes szociális járulék összege, ami 22 százalékos adókulcs alá esik. Ez azt jelenti, hogy mostantól december 1-ig havonta 1320, negyedévente 3960 hrivnyát kell egységes szociális járulék címén befizetniük a kisvállalkozóknak ez az összeg év végétől 1430 és 4290 hrivnyára nő.

Megváltoztatható az apai utónév

Szintén változás, hogy mostantól a családi és a keresztnév mellett megváltoztatható az apai utónév a személyazonosító okmányokban. Eddig erre nem volt lehetőség. Az apai utónév megváltoztatását a 16. életév betöltése után kérvényezhető.

Egészségesebb ételek és Wi-Fi hozzáférés az iskolákban

Január 1-jével kezdetét vette az iskolai étrend megreformálása. Ezentúl tilos a kolbász, a virsli és a halkonzerv az iskolai menzákon.Ezen túlmenően a diétás ételeknek is meg kell jelenniük a kínálatban. Az ételek minimális mennyiségű sót és cukrot tartalmazhatnak. Az új szabályok tiltják a csípsz, az édesség és a szénsavas üdítők értékesítését az iskolákban.

Szabó Sándor, Kárpáti Igaz Szó

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté