Ugrás a fő tartalomra

Így csökkentené az ukrán kormány a tarifákat


A Minisztertanács 8 lépést készített elő és hajt végre a tarifák csökkentése érdekében Ukrajnában - tudatta a Kárpát.in.ua. Többek között a támogatásokhoz való hozzáférés egyszerűsítése és a gáz értékesítésével foglalkozók konszolidációjáról szóló törvény – számolt be Denisz Smihal kormányfő Facebook-oldalán.

Mindenekelőtt a Minisztertanács jóváhagyta a háztartási fogyasztók számára a gáz maximális árát, amely köbméterenként 6,99 hrivnya lesz és a fűtési szezon végén lép érvénybe.

„A kormánnyal és a parlamenti képviselőkkel folytatott konzultációt követően a Gazdasági Versenyt Szabályozó Országos Bizottság úgy döntött, hogy csökkenti a gáz szállítási díját 14 megyei gázipari vállalat esetében. A csökkentés akár 30% is lehet” – mondta a miniszterelnök.

A Minisztertanács megbeszélést tartott az Ukrán Városok Szövetségével, a Naftogazzal és a helyi vezetőkkel. Ennek során a felek megállapodtak abban, hogy a fűtés és meleg víz tarifái ebben a fűtési szezonban nem emelkednek.

A negyedik lépés az „éves termék” elvének kidolgozása a gázpiacon.

„A gázellátó vállalatok ilyen éves termékei (a gáz árát illetően) lehetővé teszik az emberek számára, hogy tisztában legyenek a gáz árával egy évre előre, megtervezhessék az éves költségvetésüket. 2020 szeptemberében a Naftogaz köbméterenként 4,70 UAH + áfa árat kínált egész évre. Más szállítóktól erre már idén tavasszal lehet számítani” – írta a kormányfő. 

Ezen túlmenően a múlt héten a Monopolellenes bizottság 6 eljárást kezdeményezett a monopolista gázellátó vállalatok ellen, amelyek igazságtalanul emelték az árakat.

A hatodik lépés a támogatásokhoz való hozzáférés jelentős egyszerűsítése volt. A legtöbb polgár azonnal megkapja őket a jelentkezés után.

Ezen kívül a Miniszteri Kabinet már kidolgozta azt a határozattervezetet, amely az elektromos fűtést üzembe helyező ukránok kártérítéséről szól.

„Ezt a döntést a közeljövőben meghozzuk, és az emberek megkapják a megfelelő kifizetéseket” – biztosított Smihal.

Egyben hozzátette: a kormány törvényjavaslatot dolgoz ki a gázértékesítő vállalatok konszolidációjáról (összevonásáról), amellyel kiküszöbölhető lesz a túlzott mértékű gázelosztási (szállítási) tarifa (az úgynevezett előfizetési díj) kérdése. A közeljövőben a kormány annak jóváhagyását és a parlament elé terjesztését tervezi.

Ezen túlmenően jelenleg tárgyalnak a gázszámlákra vonatkozó bírságok és kamatok moratóriumának bevezetéséről januárban, valamint a földgáz árának megállapításának tisztességes mechanizmusáról a Társasház tulajdonosai társulásai (OSZBB) számára. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ