Ugrás a fő tartalomra

Így ismerheti fel a hamis ukrán hrivnyát

Egyre elterjedtebb a pénzhamisítás, ám egyelőre nincs ok a pánikra. Mint Olena Korobkova, az Ukrán Bankok Független Egyesületének ügyvezető igazgatója elmondta, a statisztikai adatok szerint az országban egymillió bankjegy közül három lehet hamis - olvasható a Kárpáti Igaz Szó cikkében.

Leggyakrabban a 200 és 500 hrivnyás, régebbi kibocsátású bankjegyeket hamisítják. A modern technikával már elég jó minőségű koppintások készítésére van lehetőség. Ezért az Ukrán Nemzeti Bank új típusú védelemmel ellátott bankjegyek kibocsátását kezdeményezte. A mai 20, 50, 100, 500 és 1000 hrivnyás bankók már nehezebben másolhatók.

A hamis bankjegyek színe általában eltér az eredetitől, gyakran hiányoznak a vízjelek, a színváltó nyomat, a biztonsági szál és a metszetmély nyomtatás.

Ha egy valódi bankjegyet szemlél a fény felé tartva, akkor egy történelmi személy többszínű portréja jelenik meg, amely egyezik a bankjegy elülső részén látható képpel.

Ezenkívül a jobb felső sarokban felfedezhető a bankjegy címletének megfelelő értékjelzés.

A bankjegy hátulján és elülső oldalán található az illeszkedőjel, mely ábratöredékekből áll össze, és a fény felé tartva egyetlen képpé formálódik.

Ezenkívül érdemes odafigyelni a színváltó nyomatra. Például a 2015-ben kibocsátott 500 hrivnyás bankón a minta nyitott könyvet ábrázol, a korábbi változatokon azonban rombuszok szerepelnek. Az így készült motívum mozgatás hatására megváltoztatja a színét.

Az eredeti bankjegyen sötétszürke biztonsági szál is található, mely a fény felé tartva válik láthatóvá. Felületét nagyítóval vizsgálva az értékjelzés és a hrivnya jele olvasható. Emellett több helyen ugyanezen információkat mikroírással is feltüntették.

Amennyiben valaki kételkedik pénze eredetiségében, úgy bármelyik bankhoz fordulhat azzal annak felülvizsgálatára vonatkozó kéréssel. Az ellenőrzés után a valódi bankjegyek értékét megtérítik, ám a hamisítottét nem. Sőt, utóbbi esetében az azt szemlére benyújtó személy adatait továbbítják a rendőrség felé. A legkönnyebben ezt bankkártyás fizetéssel tudjuk elkerülni.

A nagy tételben hamisítókra akár 12 év börtön is várhat, a kisebb szélhámosok megúszhatják 4 évvel.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug

Magyarországi támogatással újul meg a beregszászi kórház (videó)

A beregszászi kórház „A” szárnyának felújítását állami támogatással végzik, a nélkülözhetetlen orvosi eszközök egy részét azonban az Ökumenikus Segélyszervezet vásárolja meg. Az anyagi hozzájárulás a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól érkezik. A cél, hogy a beregszászi kórház végül egy modern intézmény legyen, amely kiváló körülmények között megfelelő ellátásban részesítheti a betegeket - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.