Ugrás a fő tartalomra

Így ismerheti fel a hamis ukrán hrivnyát

Egyre elterjedtebb a pénzhamisítás, ám egyelőre nincs ok a pánikra. Mint Olena Korobkova, az Ukrán Bankok Független Egyesületének ügyvezető igazgatója elmondta, a statisztikai adatok szerint az országban egymillió bankjegy közül három lehet hamis - olvasható a Kárpáti Igaz Szó cikkében.

Leggyakrabban a 200 és 500 hrivnyás, régebbi kibocsátású bankjegyeket hamisítják. A modern technikával már elég jó minőségű koppintások készítésére van lehetőség. Ezért az Ukrán Nemzeti Bank új típusú védelemmel ellátott bankjegyek kibocsátását kezdeményezte. A mai 20, 50, 100, 500 és 1000 hrivnyás bankók már nehezebben másolhatók.

A hamis bankjegyek színe általában eltér az eredetitől, gyakran hiányoznak a vízjelek, a színváltó nyomat, a biztonsági szál és a metszetmély nyomtatás.

Ha egy valódi bankjegyet szemlél a fény felé tartva, akkor egy történelmi személy többszínű portréja jelenik meg, amely egyezik a bankjegy elülső részén látható képpel.

Ezenkívül a jobb felső sarokban felfedezhető a bankjegy címletének megfelelő értékjelzés.

A bankjegy hátulján és elülső oldalán található az illeszkedőjel, mely ábratöredékekből áll össze, és a fény felé tartva egyetlen képpé formálódik.

Ezenkívül érdemes odafigyelni a színváltó nyomatra. Például a 2015-ben kibocsátott 500 hrivnyás bankón a minta nyitott könyvet ábrázol, a korábbi változatokon azonban rombuszok szerepelnek. Az így készült motívum mozgatás hatására megváltoztatja a színét.

Az eredeti bankjegyen sötétszürke biztonsági szál is található, mely a fény felé tartva válik láthatóvá. Felületét nagyítóval vizsgálva az értékjelzés és a hrivnya jele olvasható. Emellett több helyen ugyanezen információkat mikroírással is feltüntették.

Amennyiben valaki kételkedik pénze eredetiségében, úgy bármelyik bankhoz fordulhat azzal annak felülvizsgálatára vonatkozó kéréssel. Az ellenőrzés után a valódi bankjegyek értékét megtérítik, ám a hamisítottét nem. Sőt, utóbbi esetében az azt szemlére benyújtó személy adatait továbbítják a rendőrség felé. A legkönnyebben ezt bankkártyás fizetéssel tudjuk elkerülni.

A nagy tételben hamisítókra akár 12 év börtön is várhat, a kisebb szélhámosok megúszhatják 4 évvel.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté