Ugrás a fő tartalomra

Itt a teljes lista - ezek a járványügyi szabályok érvényesek január 25-től

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Facebook-oldalán közölte a hírt, miszerint holnaptól, azaz január 25-től vége a szigorított karanténnak, s az ország területén a 2020 decemberében bevezetett intézkedések lesznek érvényben.

„Ukrajnában véget ér a szigorított karantén január 25-től. Az országban a 2020 decemberében bevezetett szabályok lesznek érvényben. A járványügyi szakértők a helyzet stabilizálódásáról számoltak be. A kórházak leterheltsége 30% alá esett. Ugyanakkor a kormány a közelmúltban jelentősen megnövelte az oxigénellátással rendelkező ágyak számát: a szeptemberi 11 ezerről idén januárig 55 ezerre. Erre a célra közel másfél milliárd hrivnyát különítettünk el” – idézte a kormányfőt a Kárpát.in.ua.

Január 25-től továbbra is tilos:

 • Ünnepségek szervezése az oktatási intézményekben, melyen egynél több csoport és nézőközönség is részt vesz.
 • Ünnepségek, bankettek, foglalkozások, nyilvános események szervezés a szórakozóhelyeken.
 • Látogatók fogadása galériákban, múzeumokban, amennyiben tíz négyzetméteren egynél több személy tartózkodik.
 • 20 személynél több főt számláló tömeges rendezvények szervezése, ahol a jelenlévők nem tudják betartani a másfél méter kötelező távolságot (kivételt képeznek a nézőközönség nélküli sportesemények, valamint a kormány munkájához szükséges elengedhetetlen események).
 • A mozikban és a kulturális központokban több személyt fogadni, mint a férőhelyek 50%-a.
 • Több személyt szállítani a tömegközlekedési eszközökön, mint a férőhelyek száma.
 • Diszkók szervezése, éjszakai klubok működése.
 • Több mint négy embert ültetni egy asztalhoz az éttermekben. Az asztalok közötti távolság két méter kell legyen.
 • Azon üzletek működése, melyek dolgozói nincsenek biztosítva maszkokkal, a padlón nincs felrajzolva a kötelező távolságra vonatkozó jelzés, valamint a látogatók nem viselnek védőfelszerelést.
 • A határátlépés biztosítás nélkül (egyes esetek kivételével).
 • Vallási események szervezése (kivéve, ha a teremben 5 négyzetméteren csupán egy személy tartózkodik, valamint ha az esemény szabad ég alatt zajlik, s a résztvevők betartják a másfél méteres távolságot).
 • A közétkeztetési helyek működése kijevi idő szerint 23 órától reggel 7 óráig (a házhozszállítás engedélyezett). Az utolsó csekket kijevi idő szerint 22 óráig kell kiállítani.
 • Maszk nélkül tartózkodni nyilvános helyeken és tömegközlekedési eszközökön, továbbá személyazonosító okiratok nélkül tartózkodni az utcán.
 • Önként elhagyni az obszervációs helyet, illetve a házi karantént.
 • Hotelek működése (kivételt képeznek azok a szálláshelyek, melyek mozgássérült személyek kezelésével foglalkozó gyógyközpontok területén helyezkednek el).
 • Oktatási foglalkozások látogatása, melyeken 20 főnél több személy vesz részt csoportonként (kivételt képeznek az óvodák, iskolák, művészeti iskolák, iskolán kívüli oktatási intézmények).
 • Az oktatási intézmények látogatása abban az esetben, ha a diákok és a személyzet több mint 50%-a házi karanténban van.
 • Tervezett kórházi kezelések végrehajtása (kivételt képeznek a várandósok, újszülöttek, daganatos megbetegedésekben szenvedők és más halaszthatatlan esetek).
 • Edzőtermek és fitneszközpontok működése, amennyiben a teremben 20 négyzetméteren több mint egy személy tartózkodik.
 • Az ideiglenes szállások, a külföldi személyek és állampolgársággal nem rendelkező személyek, valamint az illegális bevándorlók ideiglenes szállásainak látogatása.
 • Az ország keleti részén lévő ideiglenesen megszállt területeknél, valamint a Krím-félszigetnél kialakított ellenőrző pontok átlépése biztosítás nélkül (kivétel képeznek egyes esetek).
 • Azon intézmények látogatása, melyekben idősek, veteránok, mozgássérültek, továbbá pszichikai gondokkal küzdő személyek élnek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hatalmas változás jöhet a kárpátaljai határátkelőkön

Az ukrán–magyar határátkelőhelyekre jellemző hosszú sorok megszüntetése érdekében elektronikus sorban állást vezetne be az Ukrán Állami Határőrszolgálat. A rendszer a nyugati országokban, elsősorban Észtországban, Lettországban vagy Finnországban már mintegy tíz éve működik. Az elektronikus átléptető folyosó lényege, hogy a járműveknek nem kell órák hosszat vesztegelni a határátkelőkön. A sort elektronikusan le tudják foglalni már jóval az utazás előtt az erre kijelölt rendszeren belül. A határátkelőre pedig csak az adott időpontra kell kiérkezni. Így a tényleges sorban állás legfeljebb egy órára csökken. A projektet észt szakemberek mutatták be Kárpátalján. A tervek szerint az év végéig Magyarország felé a Tisza-ellenőrzőponton, Szlovákia felé az Ungvár-ellenőrzőponton vezetnék be a rendszert, amennyiben a Minisztertanács jóváhagyja azt - tudatt a Kárpátalja ma. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Babják az asztélyi határátkelőről: elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú

Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva, hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját,az asztélyi határátkelőt - írta közösségi oldalán Babják Zoltán.  Beregszász polgármestere megjegyezte: "gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve mi is naponta fogadunk külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba."  Kiemelte: az első dolog, amit ukrán oldalon látnak, az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő. Babják részt vett a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülésén, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, s amelyre pontosan ezen

Fizetős lenne a gyorsabb átkelés a kárpátaljai határátkelőkön

Korábban hírül adtuk, hogy a Tisza és az Ungvár határátkelőkön online sorban állással akarják kiküszöbölni a hosszú várakozási időt. A magyar–ukrán, illetve szlovák–ukrán határokon egyelőre csak a kamionok sorsát könnyítenék meg ezzel a lehetőséggel. Ehhez hasonló projektet korábban még nem valósítottak meg Kárpátalján. Az Európai Unióban azonban már működik ilyen rendszer. A lényege, hogy a sofőrök előre lefoglalhatják a helyüket, online. A többórás sorban állás problémája már évek óta komoly gondot jelent a kárpátaljai határátkelőkön. Olykor 12 órát is kénytelenek a sorban állni, de az is előfordult már hogy a teherautók vezetői több napot vesztegeltek az út szélén, amire átjutottak a határ másik oldalára. A Magyarországgal, illetve Szlovákiával határos két átkelőn néha 70-160 kamion is felgyülemlik, 8-10 kilométeres sorokat idézve elő. Ez az állapot azonban tarthatatlan, ezért igyekeznek megoldani a problémát – számolt be a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a közösségi oldalán. O

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába - ezek a korlátozások lépnek életbe

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába, az elkövetkező napokban ülést tartanak a jelenlegi járványhelyzet  miatt - nyilatkozta az ukrán kormányfő. Denisz Smihal szerint az újabb lezárások vagyis az úgynevezett "vörös" besorolás elkerülése érdekében kell megtenni ezt a lépést - tájékoztat az rbc.ua Korábban már ismertté vált, hogy az egészségügyi minisztérium kezdeményezte az egész ország átsorolását jövő hétfőtől a jelenlegi legenyhébb "zöld" kategóriából az eggyel súlyosabb "sárgába". Ukrán híradások szerint lehetnek régiók, amelyek rögtön még súlyosabb, "narancs" vagy "vörös" kategóriába kerülnek. A sárga zónában a következő korlátozó intézkedések lépnek életbe: Tilos védőfelszerelés (maszk vagy respirátor) nélkül tarnyilvános helyen és tömegközlekedési eszközökön; Tilos személyazonosságot igazoló okmányok nélkül tartózkodni az utcán; Tilos önként elhagyni a házi karantént vagy az obszervációs helyet; Tilos Covid-

Jövő hétfőtől sárga jelzésű karanténövezetbe kerül Kárpátalja, számos iskolát bezárnak

Kárpátalján lényegesen romlik a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos helyzet, ezért a megye a jövő héttől kezdődően a sárga veszélyességi fokozatú karanténövezetbe kerül – jelentette be Anatolij Poloszkov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke hétfő este Facebook-oldalán. A kormányzó bejegyzése szerint az intézkedés elsősorban a megye oktatási intézményeit érinti. Jelenléti oktatás csak azokban a tanintézetekben folyhat, amelyekben a személyzet 80 vagy több százaléka be van oltva egy vagy két vakcinaadaggal – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, azokban az oktatási intézményekben, amelyekben a személyzet kevesebb mint 80%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltást, karantént vezetnek be, és be lesznek zárva. Ezeknek az óvodáknak és iskoláknak a növendékei és tanulói kénytelenek lesznek otthon maradni, a szüleik pedig nem járhatnak munkába, mert a gyermekekre kell felügyelniük – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az érintett felsőoktatási intézmények diákjai is kén