Ugrás a fő tartalomra

Itt a teljes lista - ezek a járványügyi szabályok érvényesek január 25-től

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Facebook-oldalán közölte a hírt, miszerint holnaptól, azaz január 25-től vége a szigorított karanténnak, s az ország területén a 2020 decemberében bevezetett intézkedések lesznek érvényben.

„Ukrajnában véget ér a szigorított karantén január 25-től. Az országban a 2020 decemberében bevezetett szabályok lesznek érvényben. A járványügyi szakértők a helyzet stabilizálódásáról számoltak be. A kórházak leterheltsége 30% alá esett. Ugyanakkor a kormány a közelmúltban jelentősen megnövelte az oxigénellátással rendelkező ágyak számát: a szeptemberi 11 ezerről idén januárig 55 ezerre. Erre a célra közel másfél milliárd hrivnyát különítettünk el” – idézte a kormányfőt a Kárpát.in.ua.

Január 25-től továbbra is tilos:

 • Ünnepségek szervezése az oktatási intézményekben, melyen egynél több csoport és nézőközönség is részt vesz.
 • Ünnepségek, bankettek, foglalkozások, nyilvános események szervezés a szórakozóhelyeken.
 • Látogatók fogadása galériákban, múzeumokban, amennyiben tíz négyzetméteren egynél több személy tartózkodik.
 • 20 személynél több főt számláló tömeges rendezvények szervezése, ahol a jelenlévők nem tudják betartani a másfél méter kötelező távolságot (kivételt képeznek a nézőközönség nélküli sportesemények, valamint a kormány munkájához szükséges elengedhetetlen események).
 • A mozikban és a kulturális központokban több személyt fogadni, mint a férőhelyek 50%-a.
 • Több személyt szállítani a tömegközlekedési eszközökön, mint a férőhelyek száma.
 • Diszkók szervezése, éjszakai klubok működése.
 • Több mint négy embert ültetni egy asztalhoz az éttermekben. Az asztalok közötti távolság két méter kell legyen.
 • Azon üzletek működése, melyek dolgozói nincsenek biztosítva maszkokkal, a padlón nincs felrajzolva a kötelező távolságra vonatkozó jelzés, valamint a látogatók nem viselnek védőfelszerelést.
 • A határátlépés biztosítás nélkül (egyes esetek kivételével).
 • Vallási események szervezése (kivéve, ha a teremben 5 négyzetméteren csupán egy személy tartózkodik, valamint ha az esemény szabad ég alatt zajlik, s a résztvevők betartják a másfél méteres távolságot).
 • A közétkeztetési helyek működése kijevi idő szerint 23 órától reggel 7 óráig (a házhozszállítás engedélyezett). Az utolsó csekket kijevi idő szerint 22 óráig kell kiállítani.
 • Maszk nélkül tartózkodni nyilvános helyeken és tömegközlekedési eszközökön, továbbá személyazonosító okiratok nélkül tartózkodni az utcán.
 • Önként elhagyni az obszervációs helyet, illetve a házi karantént.
 • Hotelek működése (kivételt képeznek azok a szálláshelyek, melyek mozgássérült személyek kezelésével foglalkozó gyógyközpontok területén helyezkednek el).
 • Oktatási foglalkozások látogatása, melyeken 20 főnél több személy vesz részt csoportonként (kivételt képeznek az óvodák, iskolák, művészeti iskolák, iskolán kívüli oktatási intézmények).
 • Az oktatási intézmények látogatása abban az esetben, ha a diákok és a személyzet több mint 50%-a házi karanténban van.
 • Tervezett kórházi kezelések végrehajtása (kivételt képeznek a várandósok, újszülöttek, daganatos megbetegedésekben szenvedők és más halaszthatatlan esetek).
 • Edzőtermek és fitneszközpontok működése, amennyiben a teremben 20 négyzetméteren több mint egy személy tartózkodik.
 • Az ideiglenes szállások, a külföldi személyek és állampolgársággal nem rendelkező személyek, valamint az illegális bevándorlók ideiglenes szállásainak látogatása.
 • Az ország keleti részén lévő ideiglenesen megszállt területeknél, valamint a Krím-félszigetnél kialakított ellenőrző pontok átlépése biztosítás nélkül (kivétel képeznek egyes esetek).
 • Azon intézmények látogatása, melyekben idősek, veteránok, mozgássérültek, továbbá pszichikai gondokkal küzdő személyek élnek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug

Magyarországi támogatással újul meg a beregszászi kórház (videó)

A beregszászi kórház „A” szárnyának felújítását állami támogatással végzik, a nélkülözhetetlen orvosi eszközök egy részét azonban az Ökumenikus Segélyszervezet vásárolja meg. Az anyagi hozzájárulás a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól érkezik. A cél, hogy a beregszászi kórház végül egy modern intézmény legyen, amely kiváló körülmények között megfelelő ellátásban részesítheti a betegeket - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.