Ugrás a fő tartalomra

Jön a magánnyugdíjrendszer Ukrajnában?

Denisz Smihal feltett szándéka, hogy Ukrajnában bevezessék a magánnyugdíjrendszert, azaz a magánnyugdíjpénztárt.

„A Szociálpolitikai Minisztériummal teljes mértékben kidolgoztuk a tőkefedezeti rendszer bevezetésének stratégiáját, megbeszéltük és minden apró részletben megegyeztünk a Legfelsőbb Tanács profilbizottságával. Jelenleg a kérdés jogalkotási síkon van. A megfelelő törvénytervezet elkészült: felkérjük a parlamenti képviselőket, mielőbb fogadják el, hogy még ebben az évben bevezethessük a magánnyugdíjrendszert "- idézte az Unian hírügynökség a kormányfőt.

A miniszterelnök kiemelt feladatként tekint a tőkefedezeti rendszer bevezetésére.

"Ukrajnának szüksége van a magánnyugdíj rendszerére, a társadalom és az állami ellen elkövetett bűncselekmény, hogy az ország 30 éves függetlensége óta ez még nem jött létre." - hangsúlyozta Smihal.

Egy korábbi előadásán Denisz Smihal ukrán miniszterelnök arról beszélt Ukrajna 15 év múlva nem fog rendelkezni elég anyagi forrással, hogy kitudja fizetni a nyugdíjakat.

Akkor azt mondta, 2021-ben be kell vezetni a magánnyugdíjpénztárt, ahol a jövedelemmel arányosan gyűlne a munkavállaló megtakarítása, így az államnak a későbbiekben csak egy alacsony összegű szociális nyugdíjat kellene fizetnie.

Mint ismeretes, a minimális nyugdíj 2020. szeptember 1-jétől 110,8 hrivnyával 2000 hrivnyára nőtt Ukrajnában.

Mi is az a magánnyugdíjrendszer?

Jellemzően üzleti alapú, tőkefedezeti rendszer, ahol a nyugellátás fedezetét a rendszerbe belépett tag befizetései s annak esetleges hozamai adják. A nyugdíjjogosultság jellemzően meghatározott életkorhoz kötött (nyugdíjkorhatár). Ténylegesen ( a megszűnőben levő járadékkal meghatározott változatától eltekintve ) egy - a megtakarításokat kezelő - befektetési rendszer, mely az elért - hozamokkal növelt vagy csökkentett - megtakarítások végösszegéből "vásárol" a piacon járadékot. E járadék összege (reálértéke) előre bizonytalanul kalkulálható.

Jellegzetességei:

  • magán üzemeltetésű, korlátozott garanciával
  • az ellátás a tagok által befizetett tagdíj, illetve tagdíj-kiegészítések tőkésítésével képzett befektetési alapok, s azok hozamai
  • az ellátásban részesülők köre: a nyugdíjkorhatárt elért tagok
  • az ellátás (járadék) összege és időtartama lehet
  • élethosszi, a befizetésesekből elért eredményből vásárolt járadék (járulékkal meghatározott), egy kockázatszámítási képlet alapján a várható életkor és az adott összeg alapján.
  • élethosszi, előre meghatározott (járadékkal meghatározott), egy kockázatszámítási képlet alapján a várható életkor és az elérhető megtakarítás összegével kalkulálva ( ritka, megszűnőben levő rendszer )
  • egyszeri, egyösszegű, a teljes elért megtakarítás kifizetésével

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hatalmas változás jöhet a kárpátaljai határátkelőkön

Az ukrán–magyar határátkelőhelyekre jellemző hosszú sorok megszüntetése érdekében elektronikus sorban állást vezetne be az Ukrán Állami Határőrszolgálat. A rendszer a nyugati országokban, elsősorban Észtországban, Lettországban vagy Finnországban már mintegy tíz éve működik. Az elektronikus átléptető folyosó lényege, hogy a járműveknek nem kell órák hosszat vesztegelni a határátkelőkön. A sort elektronikusan le tudják foglalni már jóval az utazás előtt az erre kijelölt rendszeren belül. A határátkelőre pedig csak az adott időpontra kell kiérkezni. Így a tényleges sorban állás legfeljebb egy órára csökken. A projektet észt szakemberek mutatták be Kárpátalján. A tervek szerint az év végéig Magyarország felé a Tisza-ellenőrzőponton, Szlovákia felé az Ungvár-ellenőrzőponton vezetnék be a rendszert, amennyiben a Minisztertanács jóváhagyja azt - tudatt a Kárpátalja ma. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Babják az asztélyi határátkelőről: elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú

Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva, hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját,az asztélyi határátkelőt - írta közösségi oldalán Babják Zoltán.  Beregszász polgármestere megjegyezte: "gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve mi is naponta fogadunk külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba."  Kiemelte: az első dolog, amit ukrán oldalon látnak, az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő. Babják részt vett a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülésén, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, s amelyre pontosan ezen

Fizetős lenne a gyorsabb átkelés a kárpátaljai határátkelőkön

Korábban hírül adtuk, hogy a Tisza és az Ungvár határátkelőkön online sorban állással akarják kiküszöbölni a hosszú várakozási időt. A magyar–ukrán, illetve szlovák–ukrán határokon egyelőre csak a kamionok sorsát könnyítenék meg ezzel a lehetőséggel. Ehhez hasonló projektet korábban még nem valósítottak meg Kárpátalján. Az Európai Unióban azonban már működik ilyen rendszer. A lényege, hogy a sofőrök előre lefoglalhatják a helyüket, online. A többórás sorban állás problémája már évek óta komoly gondot jelent a kárpátaljai határátkelőkön. Olykor 12 órát is kénytelenek a sorban állni, de az is előfordult már hogy a teherautók vezetői több napot vesztegeltek az út szélén, amire átjutottak a határ másik oldalára. A Magyarországgal, illetve Szlovákiával határos két átkelőn néha 70-160 kamion is felgyülemlik, 8-10 kilométeres sorokat idézve elő. Ez az állapot azonban tarthatatlan, ezért igyekeznek megoldani a problémát – számolt be a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a közösségi oldalán. O

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába - ezek a korlátozások lépnek életbe

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába, az elkövetkező napokban ülést tartanak a jelenlegi járványhelyzet  miatt - nyilatkozta az ukrán kormányfő. Denisz Smihal szerint az újabb lezárások vagyis az úgynevezett "vörös" besorolás elkerülése érdekében kell megtenni ezt a lépést - tájékoztat az rbc.ua Korábban már ismertté vált, hogy az egészségügyi minisztérium kezdeményezte az egész ország átsorolását jövő hétfőtől a jelenlegi legenyhébb "zöld" kategóriából az eggyel súlyosabb "sárgába". Ukrán híradások szerint lehetnek régiók, amelyek rögtön még súlyosabb, "narancs" vagy "vörös" kategóriába kerülnek. A sárga zónában a következő korlátozó intézkedések lépnek életbe: Tilos védőfelszerelés (maszk vagy respirátor) nélkül tarnyilvános helyen és tömegközlekedési eszközökön; Tilos személyazonosságot igazoló okmányok nélkül tartózkodni az utcán; Tilos önként elhagyni a házi karantént vagy az obszervációs helyet; Tilos Covid-

Jövő hétfőtől sárga jelzésű karanténövezetbe kerül Kárpátalja, számos iskolát bezárnak

Kárpátalján lényegesen romlik a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos helyzet, ezért a megye a jövő héttől kezdődően a sárga veszélyességi fokozatú karanténövezetbe kerül – jelentette be Anatolij Poloszkov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke hétfő este Facebook-oldalán. A kormányzó bejegyzése szerint az intézkedés elsősorban a megye oktatási intézményeit érinti. Jelenléti oktatás csak azokban a tanintézetekben folyhat, amelyekben a személyzet 80 vagy több százaléka be van oltva egy vagy két vakcinaadaggal – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, azokban az oktatási intézményekben, amelyekben a személyzet kevesebb mint 80%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltást, karantént vezetnek be, és be lesznek zárva. Ezeknek az óvodáknak és iskoláknak a növendékei és tanulói kénytelenek lesznek otthon maradni, a szüleik pedig nem járhatnak munkába, mert a gyermekekre kell felügyelniük – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az érintett felsőoktatási intézmények diákjai is kén