Ugrás a fő tartalomra

Készül a lista, hogy kik kapják meg első körben a COVID-19 elleni oltást Kárpátalján

Kárpátalja egészségügyi intézményeiben 1392 kórházi ágy van oxigénhez kapcsolva. Jelenleg 670 beteg – ami a betegek számának közel 50%-a – kap kórházi kezelést. Többek között erről beszélt Anatolij Psenyicsnyij, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal egészségügyi főosztályának igazgatója tájékoztatóján.

"Általánosságban elmondható, hogy a megyében a COVID megbetegedések növekedő tendenciája figyelhető meg. A kórházi kezelést igénylők száma is növekszik. Míg a múlt héten a 74 beteget kellett kórházba szállítani, akkor most már több mint 90-en vannak. Reméljük azonban, hogy a szigorú karanténnak is pozitív következményei lesznek. Végül is ez nem rótt nagyobb terhet az egészségügyi intézményekre. A napi elhalálozási arány 15-20%-kal nőtt. Néhány nappal ezelőtt 9 ember halt meg Kárpátalján koronavírus fertőzésben egy nap alatt" – mondta Anatolij Psenyicsnyij.

Viktorija Timcsik, megyei epidemiológus arról tájékoztatott, hogy Kárpátalján folyamatban van a COVID-19 elleni oltási kampány. A megyében nyolc koronavírus elleni oltással foglalkozó mobil csoportot hoztak létre az elsődleges egészségügyi központokban: Munkácsi kistérség és járás, Beregszászi kistérség, Técsői, Rahói, Huszti, Ungvár és Ungvári járásiban.

"Jelenleg az oltási folyamatot az első és a második szakaszát tervezzük. Összesen négy lesz. Január 28-ig meg kell adnunk a veszélyeztetett emberek számát, valamint azokat, akik igényelték a COVID-19 elleni oltást, ez a lista február 3-ig készül el. Ennek megfelelően kialakul a két szakaszra szükséges oltóanyag mennyisége. A hűtőberendezésekről is készítettünk névjegyzéket. Vagyis az oltásra való felkészülés minden szakaszát február 3-ig be kell fejezni. A második és a negyedik szakaszokban ideiglenes oltási pontokat vonunk be, amelyek az egészségügyi intézményekben lesznek elhelyezve. Egyelőre azonban nincs információ arról, hogy melyik oltóanyagot kapja Kárpátalja" – mondta Viktorija Timcsik.

Január 25-én Kárpátalján feloldják a szigorú karantént. A „narancssárga zónáról” szóló határozat azonban továbbra is hatályban marad és az ennek megfelelő korlátozások. Vagyis kötelező a maszk viselése, tilos tömegrendezvényeket szervezni, be kell tartani a társadalmi távolságot.

(Kárpát.in.ua)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hatalmas változás jöhet a kárpátaljai határátkelőkön

Az ukrán–magyar határátkelőhelyekre jellemző hosszú sorok megszüntetése érdekében elektronikus sorban állást vezetne be az Ukrán Állami Határőrszolgálat. A rendszer a nyugati országokban, elsősorban Észtországban, Lettországban vagy Finnországban már mintegy tíz éve működik. Az elektronikus átléptető folyosó lényege, hogy a járműveknek nem kell órák hosszat vesztegelni a határátkelőkön. A sort elektronikusan le tudják foglalni már jóval az utazás előtt az erre kijelölt rendszeren belül. A határátkelőre pedig csak az adott időpontra kell kiérkezni. Így a tényleges sorban állás legfeljebb egy órára csökken. A projektet észt szakemberek mutatták be Kárpátalján. A tervek szerint az év végéig Magyarország felé a Tisza-ellenőrzőponton, Szlovákia felé az Ungvár-ellenőrzőponton vezetnék be a rendszert, amennyiben a Minisztertanács jóváhagyja azt - tudatt a Kárpátalja ma. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Babják az asztélyi határátkelőről: elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú

Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva, hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját,az asztélyi határátkelőt - írta közösségi oldalán Babják Zoltán.  Beregszász polgármestere megjegyezte: "gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve mi is naponta fogadunk külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba."  Kiemelte: az első dolog, amit ukrán oldalon látnak, az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő. Babják részt vett a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülésén, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, s amelyre pontosan ezen

Fizetős lenne a gyorsabb átkelés a kárpátaljai határátkelőkön

Korábban hírül adtuk, hogy a Tisza és az Ungvár határátkelőkön online sorban állással akarják kiküszöbölni a hosszú várakozási időt. A magyar–ukrán, illetve szlovák–ukrán határokon egyelőre csak a kamionok sorsát könnyítenék meg ezzel a lehetőséggel. Ehhez hasonló projektet korábban még nem valósítottak meg Kárpátalján. Az Európai Unióban azonban már működik ilyen rendszer. A lényege, hogy a sofőrök előre lefoglalhatják a helyüket, online. A többórás sorban állás problémája már évek óta komoly gondot jelent a kárpátaljai határátkelőkön. Olykor 12 órát is kénytelenek a sorban állni, de az is előfordult már hogy a teherautók vezetői több napot vesztegeltek az út szélén, amire átjutottak a határ másik oldalára. A Magyarországgal, illetve Szlovákiával határos két átkelőn néha 70-160 kamion is felgyülemlik, 8-10 kilométeres sorokat idézve elő. Ez az állapot azonban tarthatatlan, ezért igyekeznek megoldani a problémát – számolt be a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a közösségi oldalán. O

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába - ezek a korlátozások lépnek életbe

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába, az elkövetkező napokban ülést tartanak a jelenlegi járványhelyzet  miatt - nyilatkozta az ukrán kormányfő. Denisz Smihal szerint az újabb lezárások vagyis az úgynevezett "vörös" besorolás elkerülése érdekében kell megtenni ezt a lépést - tájékoztat az rbc.ua Korábban már ismertté vált, hogy az egészségügyi minisztérium kezdeményezte az egész ország átsorolását jövő hétfőtől a jelenlegi legenyhébb "zöld" kategóriából az eggyel súlyosabb "sárgába". Ukrán híradások szerint lehetnek régiók, amelyek rögtön még súlyosabb, "narancs" vagy "vörös" kategóriába kerülnek. A sárga zónában a következő korlátozó intézkedések lépnek életbe: Tilos védőfelszerelés (maszk vagy respirátor) nélkül tarnyilvános helyen és tömegközlekedési eszközökön; Tilos személyazonosságot igazoló okmányok nélkül tartózkodni az utcán; Tilos önként elhagyni a házi karantént vagy az obszervációs helyet; Tilos Covid-

Jövő hétfőtől sárga jelzésű karanténövezetbe kerül Kárpátalja, számos iskolát bezárnak

Kárpátalján lényegesen romlik a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos helyzet, ezért a megye a jövő héttől kezdődően a sárga veszélyességi fokozatú karanténövezetbe kerül – jelentette be Anatolij Poloszkov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke hétfő este Facebook-oldalán. A kormányzó bejegyzése szerint az intézkedés elsősorban a megye oktatási intézményeit érinti. Jelenléti oktatás csak azokban a tanintézetekben folyhat, amelyekben a személyzet 80 vagy több százaléka be van oltva egy vagy két vakcinaadaggal – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, azokban az oktatási intézményekben, amelyekben a személyzet kevesebb mint 80%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltást, karantént vezetnek be, és be lesznek zárva. Ezeknek az óvodáknak és iskoláknak a növendékei és tanulói kénytelenek lesznek otthon maradni, a szüleik pedig nem járhatnak munkába, mert a gyermekekre kell felügyelniük – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az érintett felsőoktatási intézmények diákjai is kén