Ugrás a fő tartalomra

Levelet írt Ukrajna nyelvi ombudsmana az UMDSZ-nek

Amint várható volt, semmitmondó, letudó levélben válaszolt az UMDSZ-nek címzett küldeményében Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi biztos - írta a Kárpáti Igaz Szó. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség 2020. december 17-i elnökségi ülésén nyílt levelet fogalmazott meg az említett biztosnak címezve.

Ebben az országos szervezet felhívta az illetékesek (köztük az ombudsman) figyelmét, hogy megnyilvánulásaik során nem megfelelő módon magyarázzák Ukrajnának a nyelvhasználatra (köztük a kisebbségi nyelvhasználatra) vonatkozó törvényeit. A levélben Ukrajna Alkotmányára és hatályos törvényeire is felhívják az országgyűlési biztos figyelmét, melyekben kiemelik a nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogokat, illetve kitérnek az államnyelvi ombudsman hatáskörére is, melyeken, mint fogalmaznak, „megnyilvánulásai során túlterjeszkedik”. Figyelmeztették, jogköreiben nem szerepel olyan funkció, mint a más nyelvek betiltásának az ellenőrzése.

A nyelvi ombudsman 2020. december 29-én kelt levelében válaszolt az országos szövetség felvetéseire. Tarasz Kreminy reakciójának eredetije megtekinthető a szövetség hivatalos közösségi oldalán. Ebben többek között kifejti, hogy az őshonos népek és nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogait külön törvény kell hogy szabályozza, azonban Ukrajna Legfelső Tanácsa még nem fogadott el ilyen törvényt. Válaszában a biztos szinte kizárólag az ukrán nyelv kizárólagosságát hangsúlyozza, s azzal érvel, korábbi megszólalásai során ő nem sértett semmilyen törvényt. Arra változatlanul nem tér ki, hogy a jogszabály idén január 16-án életbe lépett új részei értelmében igenis továbbra is kommunikálhatnak más nyelven az érintettek, amennyiben kölcsönösen beszélik az adott nyelvet, esetünkben nyilván a magyarról van szó.

Tarasz Kreminy levele végén megfogalmazza, hogy a különféle mítoszok és pontatlan információk visszaszorítása érdekében hivatala tájékoztató kampányba kezd. "Az előzményeket és az ombudsman hozzáállását ismerve nem lehet kétségünk e kampány milyenségét illetően…" - jegyezte meg a cikkében a Kárpáti Igaz Szó.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !