Ugrás a fő tartalomra

Ljasko: legalizálni kell az orvosi marihuánát Ukrajnában

Viktor Ljasko, Ukrajna országos tiszti főorvosa az RBK-Ukrajina-nak adott kommentárjában elmondta, hogy meg van győződve arról, hogy a marihuána legalizálása fontos a súlyos betegek számára. Egyben hozzátette, hogy az orvosi marihuána terápiában való felhasználását a tudósok megerősítették - írta a Kárpát.in.ua.

„Orvosként meg vagyok győződve arról, hogy beszélni és magyarázatot kell adni az orvosi marihuánáról. Az indiai kender orvosi célú legalizálása elsősorban a halálos betegek fájdalomcsillapításának kérdése. Ez nem politika. A marihuána terápiában való alkalmazását a tudósok is megerősítették kritikus, súlyos állapotban lévő betegeknél, beleértve a rákos és palliatív betegeket, az epilepsziában szenvedő gyermekeket, a depresszióban és szorongásban szenvedő betegeket, a poszttraumás stresszben szenvedő katonákat, az Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedőket, a szklerózisban és a pikellysömörben (pszoriázis) szenvedőket” – magyarázta az országos tiszti főorvos.

Hozzátette: a marihuánát terápiákban való alkalmazását számos országban engedélyezték és Ukrajnának is felül kellene vizsgálnia ezt a kérdést.

„Ukrajnának át kell gondolnia a kannabisz orvosi célú felhasználásra való engedélyezésének kérdését azon személyek számára, akiknek ilyen típusú kezelésre van szükségük. A marihuána gyógyászati ​​célra való felhasználása engedélyezett Dániában, Ausztriában, Olaszországban, Kanadában, Svájcban, Lengyelországban, Finnországban és Észak-Macedóniában. Ezen kívül az orvosi marihuána megengedett Törökországban, Izraelben, Oroszországban, Zambiaban, Zimbabwében, Peruban, Thaiföldön, Vanuatuban és Panamában”– mondta Ljasko hozzátéve, hogy a marihuánát minden nemű spekuláció nélkül kell legalizálni, mert elsődleges fontosságú a súlyos betegek megsegítése.

„Amint azt az országok gyakorlata bizonyítja, az orvosi kannabiszt minden nemű spekuláció nélkül legalizálni lehet. De csak egy feltétellel, hogy azok az emberek élveznek elsőbbséget, akik a fájdalom rabjai” – foglalta össze az országos tiszti főorvos. 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Vélemény: mindenki el fog menekülni Ukrajnából, mert az ország megalázza a lakosait

A nyelvtéma, a régi-új, elnyűhetetlen gumicsont. A konc, amit ledob a nép közé a vezetőség odafentről. Hadd szedjék szét egymást az emberek néhány falat miatt, addig se a valós problémákkal vannak elfoglalva - írja véleménycikkében Szabó Kata, a Kárpátalja ma egyik szerkesztője. Véleménye szerint a nyelvtörvény szégyenfolt lesz a posztmodern Ukrajna történelmében, de ugyanúgy Európáéban is, ha szó nélkül szemet huny felette. A szerző úgy véli, a honatyák „csak” egy dologról feledkeznek meg a törvényhozáskor. Arról, hogy addig feszítik a határokat, "míg a nép megunja, összepakolja a csemodánt és lelép." Megjegyzi: tulajdonképpen erre már várni sem kell. Az emberek elmennek, a falvakban pedig egyre több telek előtt látjuk az Eladó! feliratot. Helyenként már több a lakat alatt lévő ház, mint a lakott. És sajnos, nem azért, mert a szomszéd városba költöztek volna a tulajok - jegyzi meg. Ahogyan a szerző fogalmaz írásában : emberbarátnak nem mondható országvezetése van Ukrajnának.