Ugrás a fő tartalomra

Szakértők szerint fel fognak lázadni az emberek Ukrajnában

Több neves ukrajnai elemző is úgy véli, 2021-ben tetőfokára hághat a társadalmi-szociális feszültség. December végén a kisvállalkozók tüntettek, legújabban a drasztikusan megnövekvő rezsiárak ellen tiltakoznak országszerte. Eközben folyamatosan a kormánypárton belüli komoly politikai törésvonalakról cikkeznek. A válságot csak mélyíteni fogja, hogy az idei költségvetésben szinte semmire sem jut elegendő pénz. A 10 milliárd dolláros deficithez 16 milliárdos adósságtörlesztés is párosul - írja Dunda György a Kárpáti Igaz Szó cikkében.

"Az emberek az elhúzódó világjárvány miatt egyre türelmetlenebbek, szaporodni fognak a lokális demonstrációk, ami idővel országos jelenséggé válhat. Nagyon nehéz év vár a kormányzó pártra és személyesen az államfőre, egyáltalán nem biztos, hogy 2021-et sikerül választások nélkül letudnia a hatalomnak" – értékelt Olekszij Jakubin elemző. Szerinte túl optimista Volodimir Zelenszkij elnök, amikor azzal számol, hogy az idén enyhébb gazdasági fejlődés következhet. Ennek az esélyét is keresztülhúzza Viktor Ljasko országos tiszti főorvos, amikor azzal áll elő, hogy áprilisig egészen biztosan maradnak a szigorú karanténkorlátozások, de úgy általában az egész esztendőt a Covid-19 fogja még uralni.

Szintén komoran látja a jövőt Olekszandr Honcsarov közgazdász. Tovább zuhan az ipari termelés, zsugorodik az agrárágazat, csökken a kisvállalkozók száma, sorra zárnak be a közepes vállalkozások, a büdzsé GDP-hez mért 6 százalékos hiányával számolnak, rekord nagyságú hiteltörlesztés vár az országra, hiányoznak a külföldi befektetők, rosszul működik a belső piac, sorolja a kifogásokat a szakember.

2021-ben 8,2 milliárd USD belső hiteltörlesztésre, 3,4 milliárd USD külső kölcsönrendezésre megy el, az adósságok kiszolgálása pedig 4,5 milliárdba kerül. Valerij Packan, az Állami Számvevőszék kárpátaljai elnöke közölte: 2020-ban átlagosan 3 ezer hrivnya adósságtörlesztés jutott egy-egy ukrán állampolgárra. 2021-ben a büdzsé minden hetedik hrivnyája ugyanerre a célra megy majd. Egy ideje már folyik a vita arról, hogy Ukrajna mikor kíván végre szabadulni ebből az adósságspirálból, hogy mikor mond le a külföldi hitelekről.

Szakértők kiszámolták, minden aktív dolgozó, már aki hivatalos munkaviszonnyal rendelkezik, megkeresett bérének 50 százalékát különféle adókra és járulékbefizetésekre költi.

Pavlo Rugyakov politológus hozzáteszi, miközben jelentősen emelik a közüzemi szolgáltatások díját, ami nemcsak a számlákban, hanem az alapvető dolgok árképzésében is visszaköszön, addig a hétköznapi ember szintjén nehezen tolerálható, hogy a parlament kiadásaira 24 százalékkal, az elnöki iroda fenntartására 39 százalékkal, míg a Miniszteri Kabinet költségeire 11 százalékkal jut több, mint a mögöttünk hagyott évben.

Szerinte ezek az „apróságok” is közrejátszanak majd abban, hogy idén könnyen „robbanhat” az a bizonyos szociális feszültség, amit ő már tavaszra jósol. Ha azt vesszük, hogy a kisvállalkozók után ezekben a napokban országszerte tiltakozások kezdődtek a rezsidíjak megemelése ellen, még az is lehet, hogy tavaszig sem kell várnunk, hogy beigazolódjanak a politológusok prognózisai.

Külön történet a Kijev legfőbb hitelezőjének számító Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való együttműködés kérdése. 2021-ben Ukrajna garantáltan többet fog kifizetni a washingtoni székhelyű szervezetnek, mint amennyi pénzre onnan számíthat.

A legújabb hitelkonstrukciós megállapodást tavaly júniusban írta alá az ukrán kormány a valutaalappal. Eszerint az IMF 5 milliárd dollár hitelt nyújt Ukrajnának, amiből 2,1 milliárdot azonnal meg is kapott az ország.

Az év végéig két részletben még 1,4 milliárdot kellett volna utalnia a Nemzetközi Valutaalapnak, de szokás szerint ezek a hitelek elmaradtak, mert valami mindig nem volt rendben.

2021-ben „papíron” 1,5 milliárd USD-nek kellene még érkeznie, de jelenleg arról van szó, hogy esetleg márciusban kaphat Kijev 700 milliót, de még ehhez is e hónap végén egy tárgyalássorozat veszi kezdetét az ukrán fővárosban. Ezzel szemben Ukrajnának az idén 1,7 milliárd dollár korábbi hitelt kell visszafizetnie az IMF-nek, már a következő hónapban 142,7 milliót, márciusban aztán 428 milliót, és így tovább. A kérdés, hogy miből?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ