Ugrás a fő tartalomra

Szigorításokat vezetnek be a gépjárművezetők számára Ukrajnában

Három év alatt harmadára szeretnék csökkenteni a balesetek számát az ukrán utakon, ennek érdekében több újdonság bevezetését tervezik az autósok számára 2021-ben. Ezek közé tartozik az álrendőrök üzembe helyezése, „boldogságlevelek” bevezetése a teherautó sofőröknek, valamint új kamerák elhelyezése a gyorshajtók automatikus felismeréséhez- adta hírül a Kárpátalja Ma.

A legfontosabb változás a kötelező műszaki ellenőrzés bevezetése a személyautók számára. Vladiszlav Kriklij, ukrán infrastrukturális miniszter elmondta: az ellenőrzést fokozatosan vezetik be, először az import autókkal kezdik, majd két-három év alatt minden autónak át kell esnie a vizsgálaton. A műszaki ellenőrzést magáncégek fogják végezni, akik lefilmezik a folyamatot, majd kiállítják a szükséges engedélyt. A kötelező műszaki vizsga újbóli bevezetéséről még folynak a viták, így a parlament még nem hagyta jóvá a tervezetet.

Újdonság az is, hogy a rendőrség már a közúton is ellenőrizheti az autók műszaki állapotát, az ehhez szükséges eszközök már rendelkezésre állnak. A tervek szerint ezt a feladatot mozgó műszaki állomások, vagyis speciálisan kialakított autóbuszok fogják végezni, melyek ellenőrizni tudják az autók kormányrendszerét, fényszóróit, a gumiabroncsok állapotát, zajszintet, sőt, még a szén-dioxid kibocsátást is.

Azok a teherautósofőrök, akiknek rakománya túllépi a megengedett súlyt, ún. „boldogságlevelet” kapnak. Ezeket automatizált mérőrendszerek figyelik, melyek rögzítik a súlyt, terhelést, méreteket és az autó sebességét, fényképet készít a teherautóról és továbbítja azt a megfelelő szerveknek, akik percek alatt intézkedhetnek a szabálysértővel szemben. A tavalyi évben 40 mérőrendszert építettek, idén pedig további száz beüzemelését tervezik, melyek egyelőre tesztüzemben működnek.

Néhány hónap múlva álrendőrautók fognak vadászni a szabálytalan autósokra: az azonosító jel nélküli, videokamerával, vezérlőegységgel, táblagéppel és nyomtatóval felszerelt fantomautók a forgalomban észlelik a gyorshajtókat, és azonnal bekapcsol a sziréna, ha szabálysértést észlelnek.

A rendőrautók mellett új sebességmérőket is bevetnek a gyorshajtók ellen, melyek teljesen automatikusan működnek, így a rendőr közvetlen közreműködése nélkül is rögzítik a szabálytalan autókat. Az eddigi 72 kamera mellé további 300 felállítását is tervezik, melyek a tervek szerint más jellegű szabálysértések megfigyelésére is alkalmasak lesznek. A gyorshajtásért járó bírság emelését is tervezik az autósok számára. „50 km/órás sebességtúllépésnél drasztikusan emelkedni fog a bírság összege, az eddigi 510 hrivnya helyett 3200 hrivnyát kell fizetnie a szabálysértőnek, ez a törvénytervezetben is szerepel”- mondta Olekszij Bilosickij, a Járőrrendészeti Osztály vezetőjének első helyettese.

Gál Adél, Kárpátalja Ma

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Fontos, a nyugdíjasokat érintő bejelentést tett Babják Zoltán

Az Ukrposta arról tájékoztatta a városi tanácsot, hogy sikerült elérni, hogy 2021 szeptember 1-jétől mégsem kelljen kötelezően bankkártyára utalni a nyugdíjakat és egyéb szociális juttatásokat, ahogy azt korábban előírták. Az 546. sz., 2021. május 26-án kelt rendelettel visszavonták e döntést, így a nyugdíjasok illetményét sem kell bankkártyára utalni ez év szeptemberétől. Ez utóbbiak tehát élhetnek alkotmányos jogukkal, s maguk választhatják meg, hogy a bankon, vagy az Ukrpostán keresztül kapják a nyugdíjukat - írta közöségi oldalán Beregszász polgármestere. Babják Zoltán emlékeztet arra, hogy az Ukrposta ingyenesen viszi házhoz a pénzt. Tájékoztatják azokat a nyugdíjasokat, akiket rákényszerítettek a bankkártyára való átállásra, hogy ismét az Ukrpostán keresztül kaphatják ők az öregségi illetményüket, amennyiben kérelmezik ezt a Nyugdíjalapnál. Az ezzel kapcsolatos kérelmet személyesen nyújthatják be a Nyugdíjalaphoz, vagy postán is elküldhetik az erre vonatkozó dokumentumokat. A

Egy korszak véget ér Ukrajnában

Lecserélik a papír alapú igazolványokat, amelyeket jelenleg a legtöbb ukrán állampolgár használ. Az erre vonatkozó kormányzati törvényjavaslatot már bejegyezték a Legfelső Tanácsban ‒ tájékoztat a Golos Karpat hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. Igor Frisz, a Nép Szolgája szakbizottságának képviselője szerint a személyi igazolvány cseréjének elsősorban technikai okai vannak (nincs elegendő papír alapú könyv, leállították a gyártást), valamint az, hogy számos irat maradt az ideiglenesen megszállt területeken, melyek alapján hamis okmányokat gyártanak, s különféle illegális ingatlanügyletet hajtanak végre. A törvényjavaslat alapján az állampolgárok 25. vagy 45. életévük betöltése után cserélhetik le személyi igazolványukat plasztik kártyára, tehát amikor egyébként is fényképet kell cserélniük az okiratban. Ugyancsak sor kerülhet a cserére: a vezetéknév, a keresztnév, a születési dátum vagy lakóhelyváltozás esetén; az okiratban beírt információk hibája okán; a dokumentum elves

Új karanténszabályok léptek érvénybe Ukrajnában

Az ukrán kormány közzétette a rendeletet, melynek értelmében az ország területén zöld zónás szabályzat van érvényben. A rendelet szerint a nyilvános épületekben, a tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell viselnünk, s az utcán nem tartózkodhatunk személyazonosságot igazoló okirat nélkül. A járművekben csak az ülőhelyeknek megfelelő számú személy tartózkodhat. A tömegrendezvények, szórakozóhelyek működhetnek, amennyiben a jelenlévők viselik a szájmaszkot. A maszkviselés csak akkor nem kötelező, ha a résztevők mindegyike be van oltva. A szolgáltatóipari épületekben be kell tartani a másfél méteres távolságot, kötelező kihelyezni a használt szájmaszkok gyűjtésére kialakított urnát, a dolgozóknak maszkot kell viselniük. A külföldi állampolgárok csak egészségügyi biztosítás ellenében és negatív koronavírus-teszttel (PCR- vagy antigén-gyorsteszt) léphetnek be az országba, melyet az utazás előtti 72 órában kell elvégezni. Ezenkívül oltási igazolást is elfogadnak a határátkelőn