Ugrás a fő tartalomra

Szigorításokat vezetnek be a gépjárművezetők számára Ukrajnában

Három év alatt harmadára szeretnék csökkenteni a balesetek számát az ukrán utakon, ennek érdekében több újdonság bevezetését tervezik az autósok számára 2021-ben. Ezek közé tartozik az álrendőrök üzembe helyezése, „boldogságlevelek” bevezetése a teherautó sofőröknek, valamint új kamerák elhelyezése a gyorshajtók automatikus felismeréséhez- adta hírül a Kárpátalja Ma.

A legfontosabb változás a kötelező műszaki ellenőrzés bevezetése a személyautók számára. Vladiszlav Kriklij, ukrán infrastrukturális miniszter elmondta: az ellenőrzést fokozatosan vezetik be, először az import autókkal kezdik, majd két-három év alatt minden autónak át kell esnie a vizsgálaton. A műszaki ellenőrzést magáncégek fogják végezni, akik lefilmezik a folyamatot, majd kiállítják a szükséges engedélyt. A kötelező műszaki vizsga újbóli bevezetéséről még folynak a viták, így a parlament még nem hagyta jóvá a tervezetet.

Újdonság az is, hogy a rendőrség már a közúton is ellenőrizheti az autók műszaki állapotát, az ehhez szükséges eszközök már rendelkezésre állnak. A tervek szerint ezt a feladatot mozgó műszaki állomások, vagyis speciálisan kialakított autóbuszok fogják végezni, melyek ellenőrizni tudják az autók kormányrendszerét, fényszóróit, a gumiabroncsok állapotát, zajszintet, sőt, még a szén-dioxid kibocsátást is.

Azok a teherautósofőrök, akiknek rakománya túllépi a megengedett súlyt, ún. „boldogságlevelet” kapnak. Ezeket automatizált mérőrendszerek figyelik, melyek rögzítik a súlyt, terhelést, méreteket és az autó sebességét, fényképet készít a teherautóról és továbbítja azt a megfelelő szerveknek, akik percek alatt intézkedhetnek a szabálysértővel szemben. A tavalyi évben 40 mérőrendszert építettek, idén pedig további száz beüzemelését tervezik, melyek egyelőre tesztüzemben működnek.

Néhány hónap múlva álrendőrautók fognak vadászni a szabálytalan autósokra: az azonosító jel nélküli, videokamerával, vezérlőegységgel, táblagéppel és nyomtatóval felszerelt fantomautók a forgalomban észlelik a gyorshajtókat, és azonnal bekapcsol a sziréna, ha szabálysértést észlelnek.

A rendőrautók mellett új sebességmérőket is bevetnek a gyorshajtók ellen, melyek teljesen automatikusan működnek, így a rendőr közvetlen közreműködése nélkül is rögzítik a szabálytalan autókat. Az eddigi 72 kamera mellé további 300 felállítását is tervezik, melyek a tervek szerint más jellegű szabálysértések megfigyelésére is alkalmasak lesznek. A gyorshajtásért járó bírság emelését is tervezik az autósok számára. „50 km/órás sebességtúllépésnél drasztikusan emelkedni fog a bírság összege, az eddigi 510 hrivnya helyett 3200 hrivnyát kell fizetnie a szabálysértőnek, ez a törvénytervezetben is szerepel”- mondta Olekszij Bilosickij, a Járőrrendészeti Osztály vezetőjének első helyettese.

Gál Adél, Kárpátalja Ma

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug