Ugrás a fő tartalomra

Szigorításokat vezetnek be a gépjárművezetők számára Ukrajnában

Három év alatt harmadára szeretnék csökkenteni a balesetek számát az ukrán utakon, ennek érdekében több újdonság bevezetését tervezik az autósok számára 2021-ben. Ezek közé tartozik az álrendőrök üzembe helyezése, „boldogságlevelek” bevezetése a teherautó sofőröknek, valamint új kamerák elhelyezése a gyorshajtók automatikus felismeréséhez- adta hírül a Kárpátalja Ma.

A legfontosabb változás a kötelező műszaki ellenőrzés bevezetése a személyautók számára. Vladiszlav Kriklij, ukrán infrastrukturális miniszter elmondta: az ellenőrzést fokozatosan vezetik be, először az import autókkal kezdik, majd két-három év alatt minden autónak át kell esnie a vizsgálaton. A műszaki ellenőrzést magáncégek fogják végezni, akik lefilmezik a folyamatot, majd kiállítják a szükséges engedélyt. A kötelező műszaki vizsga újbóli bevezetéséről még folynak a viták, így a parlament még nem hagyta jóvá a tervezetet.

Újdonság az is, hogy a rendőrség már a közúton is ellenőrizheti az autók műszaki állapotát, az ehhez szükséges eszközök már rendelkezésre állnak. A tervek szerint ezt a feladatot mozgó műszaki állomások, vagyis speciálisan kialakított autóbuszok fogják végezni, melyek ellenőrizni tudják az autók kormányrendszerét, fényszóróit, a gumiabroncsok állapotát, zajszintet, sőt, még a szén-dioxid kibocsátást is.

Azok a teherautósofőrök, akiknek rakománya túllépi a megengedett súlyt, ún. „boldogságlevelet” kapnak. Ezeket automatizált mérőrendszerek figyelik, melyek rögzítik a súlyt, terhelést, méreteket és az autó sebességét, fényképet készít a teherautóról és továbbítja azt a megfelelő szerveknek, akik percek alatt intézkedhetnek a szabálysértővel szemben. A tavalyi évben 40 mérőrendszert építettek, idén pedig további száz beüzemelését tervezik, melyek egyelőre tesztüzemben működnek.

Néhány hónap múlva álrendőrautók fognak vadászni a szabálytalan autósokra: az azonosító jel nélküli, videokamerával, vezérlőegységgel, táblagéppel és nyomtatóval felszerelt fantomautók a forgalomban észlelik a gyorshajtókat, és azonnal bekapcsol a sziréna, ha szabálysértést észlelnek.

A rendőrautók mellett új sebességmérőket is bevetnek a gyorshajtók ellen, melyek teljesen automatikusan működnek, így a rendőr közvetlen közreműködése nélkül is rögzítik a szabálytalan autókat. Az eddigi 72 kamera mellé további 300 felállítását is tervezik, melyek a tervek szerint más jellegű szabálysértések megfigyelésére is alkalmasak lesznek. A gyorshajtásért járó bírság emelését is tervezik az autósok számára. „50 km/órás sebességtúllépésnél drasztikusan emelkedni fog a bírság összege, az eddigi 510 hrivnya helyett 3200 hrivnyát kell fizetnie a szabálysértőnek, ez a törvénytervezetben is szerepel”- mondta Olekszij Bilosickij, a Járőrrendészeti Osztály vezetőjének első helyettese.

Gál Adél, Kárpátalja Ma

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Horrorbaleset az M4-esen: nagyszőlősi járási férfiak a kárpátaljai áldozatok

Öt munkás utazott abban a kisbuszban, ami péntek délután hátulról belerohant egy álló kamionba Abonynál. Úgy tűnik, hogy a kamionos nem hibázott, s vétlen részese volt a tragédiának - közölte a 24.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint egy 34, 36, és 41 éves túrkevei, valamint egy 48 és egy 59 éves mátyfalvai (Kárpátalja, Nagyszőlősi járás) férfi vesztette életét az M4-es autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál történt balesetben. A 24.hu Úgy tudja, hogy a kisbuszt vezető sofőr körülbelül száz kilométeres sebességgel közlekedett. Feltehetően nem figyelt, s ezért ütközött neki a forgalmi okból álló járműszerelvény pótkocsijának. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset bekövetkezésének okát és körülményeit. Korábban a Bors arról írt, hogy a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. A Kékvillogó.hu szerint mind az ö

Kárpátaljaiak vesztették életüket egy szörnyű balesetben Magyarországon

Az M4 autóút 89-es kilométerszelvényében lévő csomópontnál egy Budapest irányából Szolnok felé közlekedő kistehergépkocsi hátulról egy kamionnak ütközött. A furgonban öt ember vesztette életét.  A Bors információi szerint a kisbuszban három magyar, egy ukrán, illetve egy ukrán-magyar kettős állampolgárságú férfi utazott, mind az öten életüket vesztették. Az MTI-n megrázó fotók jelentek meg a tragikus balesetről: KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Így kaphatnak magyarországi nyugdíjat az ukrajnai magyarok

Ukrajna vonatkozásában – utolsó volt szovjet tagállamként – még mindig az 1963-ban kihirdetett magyar-szovjet szociális ellátási együttműködési egyezmény rendelkezéseit kell alkalmazni. Pedig már az Orosz Föderációval is létrejött egy korszerű szociális biztonsági megállapodás. Magyarország és Ukrajna vonatkozásában az egyezmény alkalmazása során lehetőség van az öregségi nyugdíj megállapítására, de magyar nyugellátásra kizárólag a magyar nyugdíjkorhatár betöltésével nyílhat lehetőség. Az egyezmény nem terjed ki a nők kedvezményes nyugdíjára. Az egyezmény alkalmazásának feltétele a magyar vagy az ukrán állampolgárság. Az egyezmény személyi hatálya azokra terjed ki, akik Magyarország vagy Ukrajna területén munkaviszonyban foglalkoztatottként, fegyveres  testületek tagjaként, mezőgazdasági vagy kisipari szövetkezet tagjaként, kisiparosként (egyéni, társas  vállalkozóként) szolgálati vagy ezzel egy tekintet alá eső  biztosítási időt szereztek, és lakóhelyük egyik vagy másik állam terü

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ