Ugrás a fő tartalomra

Szökésben van az a férfi, aki ittas állapotban kioltotta egy kárpátaljai nő életét

2020. december 8-án a Lvivi Ítélőtábla jogerősen öt év fegyházra ítélte Olekszandr Kozmát, aki még 2018. május 2-án ittas állapotban elgázolt egy fiatal kárpátaljai nőt Nagyszőlősön. Uljana Kovacs-Kelder életéért több mint két héten keresztül küzdöttek az orvosok, sajnos sikertelenül. A férfi az ítélet kihirdetése után ismeretlen helyre távozott, jelenleg szökésben van.

Uljana már egy ideje Hollandiában élt férjével és hároméves kislányával, akkoriban a 35 éves nő családjával szüleit jött meglátogatni Nagyszőlősre.

A tragikus esetet követően az áldozat hozzátartozói két és fél évig harcoltak az igazságos ítéletért. Az ügyet első körben a Nagyszőlősi járási bíróság vizsgálta, majd másodfokon átadták a Lvivi Ítélőtáblának. Az elkövető szülei öngyilkossággal próbálták megvádolni az áldozatot.

Az elsőfokú bíróság 2019. szeptember 16-án 6 év börtönbüntetésre ítélte Olekszandr Kozmát, három évre eltiltotta a vezetéstől. Ezenkívül a bíróság arra kötelezte a férfit, hogy fizessen 412 ezer hrivnya kártérítést az elhunyt nő hozzátartozóinak. A járművet tárgyi bizonyítékként lefoglalták.

Több mint egy év múlva, 2020 decemberében a Lvivi Ítélőtábla enyhítette a büntetést, a szabadságvesztés időtartamát 5 évre csökkentette, a vádiratban az ittas vezetést, mint súlyosbító körülményt kizárták. Emellett Kozma az autóját is visszakapta.

A bíróság határozata ellen Kozmának jogában állt fellebbeznie, arról nincs információ, hogy élt-e vele.

A rendvédelmi hatóságok január 4-én értesítést kaptak a bíróság döntéséről, mégis csak január 12-én kezdték meg a végrehajtását. Egy hét múlva az elítélt megszökött, jelenleg ismeretlen helyen bujkál, a rendőrség körözést adott ki ellene.

Az elhunyt nő szülei aggódnak Kozma eltűnése és a rendfenntartók késlekedése miatt. Attól tartanak, Olekszandr Kozma családja befolyását és kapcsolatait felhasználja az igazságszolgáltatás ellen. Tudni illik, 2020. decemberberében az elítélt apja, Mihajlo Kozma került  Tiszasásvár, Fancsika, Csonkás  falvak élére.

Egyelőre Olekszandr Kozma hollétéről nem érkezett bejelentés - írta a goloskarpat.info.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug

Magyarországi támogatással újul meg a beregszászi kórház (videó)

A beregszászi kórház „A” szárnyának felújítását állami támogatással végzik, a nélkülözhetetlen orvosi eszközök egy részét azonban az Ökumenikus Segélyszervezet vásárolja meg. Az anyagi hozzájárulás a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumtól érkezik. A cél, hogy a beregszászi kórház végül egy modern intézmény legyen, amely kiváló körülmények között megfelelő ellátásban részesítheti a betegeket - számolt be a Kárpáti Igaz Szó.