Ugrás a fő tartalomra

Ukrán jogász: a rendőrségnek nem áll jogában nyelvi kérdésekbe beavatkoznia

A szolgáltatói szféra dolgozóinak egyáltalán nem kell félniük vagy megijedniük 2021. január 16. után a nem állami nyelvhasználatuk miatt őket feljelentéssel fenyegető vagy velük kötekedő állampolgároktól, inkább engedniük, sőt kérniük kell, hogy foglalják írásos panaszba rögeszméjüket, a rendőrségnek vagy más hatóságnak egyáltalán nem áll jogában nyelvi kérdésekbe beavatkoznia – írta Olena Lukas, Mikola Azarov kormányának igazságügyi minisztere.

Az ismert jogász és közéleti szereplő terjedelmes cikkében javaslatokat fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy mit kell tenniük a szolgáltatói szféra ügyfelekkel foglalkozó munkatársainak, miután pénteken hatályba lép a nyelvtörvénynek az a cikkelye, amelynek értelmében mások mellett az eladók, pincérek, kiszolgálók és konzultánsok kizárólag államnyelven fordulhatnak a vásárlókhoz, vendégekhez, ügyfelekhez. Ennek kapcsán mindenek előtt arra hívta fel az érintett alkalmazottak figyelmét, hogy egyáltalán nem kell félniük vagy megijedniük, ha őket feljelentéssel fenyegetik ukránnyelvi megszállottságban szenvedő vagy csak egyszerűen kötekedni akaró más állampolgárok, amennyiben esetleg nem államnyelven beszélnek.

Lukas szerint legjobb, ha a verbálisan megtámadott alkalmazott nyugodt marad, és engedi, sőt kéri, hogy a nyelvi aggályoskodó foglalja írásos panaszba mániáját, mivel annak gyakorlatilag semmilyen következménye nem lesz, viszont ha durván reagál, kihívhatják rá a rendőrséget, és megbüntethetik kisebb garázdaság címén, viszont ugyanilyen okból a nyelvi sértett is rendőrt hívhat. A szakember hangsúlyosan felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrségnek vagy más hatóságnak egyáltalán nincs hatásköre nyelvi kérdésekben eljárni vagy azokba beavatkozni, valamire kötelező jegyzőkönyvet pedig csak nyelvi ellenőr vehet fel. De mint rámutatott, annak az esélye, hogy valahol nyelvi ellenőr jelenik meg az országban, a nullával egyenlő, mert az államnyelvvédelmi ombudsman titkárságának összesen 50 munkatársa van a takarító személyzettel együtt. A panaszok elbírálására a nyelvi hatóságnak fél éve van, amelynek során jegyzőkönyvet kell felvennie az esetről, ebben figyelmeztetnie kell az érintetteket és követelni, hogy 30 napon belül szüntessék meg a törvénysértést, bírságolnia a törvény szerint az államnyelvvédő hivatalnak csak 2022. július 16-tól lehet majd – írta a volt igazságügyi miniszter.

(Kárpát.in.ua/Strana)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !