Ugrás a fő tartalomra

Ünnep- és munkaszüneti napok 2021-ben Ukrajnában

2021-ben Ukrajnában, hagyományosan számos állami és vallási ünnep kerül megünneplésre, amelyek plusz munkaszüneti napokat is jelentenek egyben.

Néhány ünnepnek meghatározott dátuma van, és néhányukat minden évben más-más napokon ünneplik. 2021-ben összesen több mint egy tucat hivatalos ünnep lesz Ukrajnában.

Szokás szerint az év az újévi és karácsonyi ünnepekkel kezdődik, ennek köszönhetően lesz néhány munkaszüneti nap.

2021. január

Az újév első hónapjában az ukránoknak további két munkaszüneti napja lesz – január 1-je és január 7-e. Ezenkívül a kormány rendelete szerint, munkaszüneti nap lesz január 8-a is. Így Ukrajnában karácsonykor 4 munkaszüneti nap lesz – január 7-től 10-ig. A január 8-i szabadnapot január 16-án, szombaton kell ledolgozni.

2021. március

Mivel a Nemzetközi nőnap (március 8.) hétfőre esik, március 8-a is munkaszüneti nap lesz.

2021. május

Május 1-e, a Munka napja szombatra esik, másnap az ortodox Húsvétot ünneplik Ukrajnában. 2021-ben a római-katolikus húsvét április 4-re esik. Május 9-e, a Győzelem napja vasárnap lesz. Mivel mindhárom ünnep hétvégére esik, az ukránok plusz munkaszüneti napokat kapnak.

2021. június

A nyár első hónapjában két állami ünnepet ünnepelnek Ukrajnában – a Szentháromság (Pünkösd) és az Alkotmány napját. Nekik köszönhetően júniusban további munkaszüneti napokra számíthatnak az ukránok.

2021. augusztus

Ukrajna ebben a hónapban ünnepli legfontosabb ünnepét – a Függetlenség napját. 2021. augusztus 24. – kedd, tehát munkaszüneti nap lesz. Ez a hónap egy kisebb vakációval örvendezteti meg az ukránokat – augusztus 21-től 24-ig, mivel augusztus 23-a, hétfő, szintén munkaszüneti nap lesz. Ehelyett augusztus 28-a, szombat, munkanap lesz.

2021. október

„Ukrajna Védelmezőjének napja”, október 14-e idén csütörtökre esik, tehát munkaszüneti nap lesz. Másnap is pihenhetnek az ukránok, ellenben október 23-a, szombat, munkanap. Ennek megfelelően Ukrajnában az ősz második hónapjában egy négy napos ünnepi hétvége lesz – október 14- 17.

2021. december

Az év utolsó hónapjában egy hivatalos ünnep van – a katolikus karácsony – amelyet december 25-én ünnepelnek. 2021-ben ez a nap szombatra esik, ennek megfelelően december 27-ének, hétfőnek munkaszüneti napnak kell lennie.

(Karpat.in.ua)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug