Ugrás a fő tartalomra

Változások a szubvencióval kapcsolatban

Ukrajnában országszerte tiltakozási hullámot váltott ki a rezsidíjak drasztikus emelése. Számos háztartás ma már képtelen kiegyenlíteni a magas számlákat, ezért az emberek egyre több településen utcára mennek, hogy jelezzék, tűréshatáruk végéhez értek - olvasható a Kárpáti Igaz Szó cikkében.

A kormány azzal próbálja csitítani a lakosságot, hogy az alacsony jövedelmű családok számára szubvenció formájában állami támogatást biztosít. Ukrajnában jelenleg 3,1 millió háztartás részesül szubvencióban, ennek átlagösszege kedvezményezettként 1633 hrivnya. Kárpátalján számuk 41 581, s átlag 1544 hrivnyás rezsitámogatásban részesülnek. Ezenkívül 1,8 millió család élvez kedvezményt a rezsi kiegyenlítése terén, Kárpátalján 42 247 család, amelyek 25 vagy akár 100 százalékos engedményt kapnak (háborús rokkantak, a harci cselekmények résztvevői, a csernobiliek, a háború gyermekei stb.)

A szubvenció odaítélésének rendjét folyamatosan változtatják. Jelenleg a kötelezően befizetendő önrészt minden család számára egyénileg állapítják meg a háztartásban élőkre eső átlagjövedelmet figyelembe véve.

Minél kevesebb a háztartás bevétele, annál kisebb összeget kell átutalnia a rezsiért.

A legutóbbi módosítások értelmében a következő változások léptek életbe a támogatás terén:

  • azok is jogosultak a szubvencióra, akiknek családtagja hivatalosan külföldön dolgozik, esetleg gyermeke hároméves koráig a határon túl tartózkodik;
  • kérhetnek szubvenciót azon személyek, akiknek nincs jövedelmük, akik mentesültek a kötelező állami társadalombiztosítási járulék befizetése alól (korábban a támogatáshoz csakis a szakbizottság határozatával lehetett hozzájutni).
  • egyszerűsödött a lakhatási támogatás kérelmezése azon személyek számára, akik a karantén kapcsán ideiglenesen munka nélkül maradtak, s egyszeri segélyben részesültek, valamint akik végleg elvesztették állásukat és a munkaügyi központ nyilvántartásában szerepelnek.

A karantén miatt egyébként automatikusan hosszabbítják meg a rászorulók támogatását, azt nem kell újból kérelmeznie az érintetteknek.

Akik korábban nem éltek a lakhatási támogatással, viszont most igényelni szeretnék, azt a következőképpen tehetik meg:

  • személyesen kérelmezhetik a kistérség megbízott munkatársánál, a lakhelye szerint illetékes adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó központban (CNAP), valamint az illetékes szociális osztályokon;
  • a szociálpolitikai minisztérium web-oldalán;
  • kitöltve az internetről levett kérvényt és vagyonnyilatkozatot, postai úton az illetékes szociális osztályon.

Az illetékes szervek 10, kivételes esetekben, amennyiben bizottsági döntés szükséges, 30 napon belül elbírálják a kérvényt.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fontos bejelentést tett az Ukrán Állami Határőrszolgálat

Nem kell karanténba vonulniuk hétfőtől a tranzitutasként Ukrajnába belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentummal igazolják, hogy 48 órán belül elhagyják az országot – adta hírül az unn.com.ua hírportál az Állami Határőrszolgálatra hivatkozva. A jelentés szerint 2021. szeptember 20-tól nem kell karanténba vonulniuk és mobiltelefonjukra telepíteni a Vdoma applikációt az Ukrajnába tranzitcéllal belépő külföldieknek és hontalan személyeknek, ha dokumentumuk van arról, hogy 48 órán belül elhagyják az országot. Ugyanakkor változatlanul érvényben marad – érkezési országtól függetlenül – a külföldiek és Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkezők számára a megkötés, amely szerint Ukrajnában bejegyzett társaság által kiadott, a Covid-19 gyógyításának és betegmegfigyelésnek a költségfedezésére és az ukrajnai tartózkodás egész idejére kiterjedő egészségbiztosítással kell rendelkezniük. A Kárpát.in.ua emlékeztet, Ukrajnába érkező külföldieknek, tartózkodási engedéllyel

Egy szívbeteg beregszászi nő kéri az emberek segítségét

A beregszászi Orosz Alinánál az orvosok szívproblémákat diagnosztizáltak: degeneratív elváltozást, bal oldali kamratágulatot és aorta-szűkületet. A 47 éves nőnek minél hamarabb műtétre lenne szüksége, azonban az operáció rengeteg pénzbe kerül, amit önerőből sajnos nem tud előteremteni - írta a Mukachevo.net hírportál. Alina most az emberek segítéségét kéri. Mivel korábban részt vett a Donyec-medencei terrorellenes műveletekben, a katonákat segítő önkéntesekhez is fordul. Aki anyagilag tudja támogatni Orosz Alinát, az a következő számlaszámokra küldhet adományt: 4149499117366763 (PrivatBank) és 5169305302988158 (Ukrszibbank). KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Több mint 120 elfogatóparancs van érvényben Magyarországon beregszásziak ellen

A magyar rendőrség hivatalos honlapja szerint számos beregszászi személy ellen van jelenleg is érvényben elfogatóparancs Magyarországon. A legtöbb esetben közokirat-hamisítás a vád. Van azobnan akit emberölés, rablás, fogolyszökés vagy kábítószer birtoklása miatt keres a rendőrség. A körözött személyek listáját ide kattintva tudja megtekinteni! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Ezek a korlátozások lépnek életbe csütörtöktől Ukrajnában

Ukrajna egész területére vonatkozó sárga veszélyességi fokozatú karantén bevezetéséről döntött csütörtöktől, azaz szeptember 23-tól kezdődően keddi ülésén a Technogén-, Környezetvédelmi és Rendkívüli Helyzetek Állami Bizottsága – adta hírül az rbc.ua hírportál a kormány sajtószóvivői irodájára hivatkozva. Ukrajna egész területén a következő korlátozások lépnek hatályba: az iskolák, óvodák és felsőoktatási intézmények csak a személyzet 80 %-ának legalább egy adag vakcinával történt beoltottsága esetén működhetnek; tilos tömegrendezvények tartása 4 négyzetméterre számított egy főt meghaladó közönséglétszám vagy az ülőhelyek termenként több mint kétharmados telítettsége esetén; a vendéglátóhelyeken egy asztalnál négynél többen nem ülhetnek, és az asztalok nem lehetnek egymáshoz 1,5 méternél közelebb; a filmszínházak és más kulturális intézmények legfeljebb a helyek kétharmados vagy minden egyes terem helyeinek 50 %-os telítettsége mellett működhetnek; a sporttermek és fitness központ

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !