Ugrás a fő tartalomra

Zelenszkij tart az előre hozott választásoktól

Az idei esztendő egyik leglényegesebb politikai kérdése Ukrajnában, hogy lesznek-e előre hozott választások. A hatalompárti többség önállóan már képtelen a kormányzásra. Az amerikai elnökcsere szintén hozhat átrendeződést az ukrán belpolitikában.

Elemzők szerint négy nagyobb és tucatnyinál is több kisebb érdekszféra szerinti csoportosulás alakult ki Volodimir Zelenszkij államfő kormányzó pártjában. A parlamenti szavazási jegyzőkönyvek tanúsága szerint mára csupán 211 képviselője van a kormányoldalnak, azaz nem beszélhetünk parlamenti többségről, hiába szerzett a 2019-es választásokon 252 mandátumot a Nép Szolgája a 450 fős parlamentben. Ez gyengíti politikai befolyását - írja Dunda György a Magyar Nemzetben megjelent cikkében.

Nagy kérdés, hogy Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépésével miként változik meg Washington Kijev-politikája. Az előzmények ismeretében – Petro Porosenko államfő idején az új amerikai elnök fia, Hunter Biden igen befolyásos és jól jövedelmező üzleti kapcsolatokat létesített Ukrajnában – arra lehet számítani, hogy Zelenszkij elődje helyzeti előnybe kerülhet. Porosenkóval egyetemben sokat remél az amerikai külpolitika megváltozásától Arszenyij Jacenyuk korábbi miniszterelnök is, a 2014-es belpolitikai fordulat egyik legfőbb amerikai protezsáltja. A politikus az elmúlt hetekben jelentősen növelte a közösségimédia-terekben való megjelenései számát, amit nehéz a véletlenre fogni. Zelenszkij pártjában is van egy olyan csoport, amelynek tagjai közvetlenül Soros György befolyása alatt állnak; nem véletlenül nevezik őket a Soros-fiókáknak. Elképzelhető, hogy ők a párthierarchiában magasabb lépcsőfokra kerülhetnek. Zelenszkij sem tétlenkedik, elnöki irodája jelezte: augusztus 24-én, Ukrajna fennállásának harmincadik évfordulóján Kijevbe várják az új amerikai elnököt.

A másik oldalról viszont nem mindenki örül az amerikai váltásnak. Washington esetleges erőteljesebb beleszólásával az ukrán belpolitika három fajsúlyos szereplője, Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát ellenzéki vezető, Arszen Avakov belügyminiszter és Igor Kolomojszkij oligarcha egyre erősebb szövetséget alkothat. Elemzők szerint a trojka minden befolyását latba veti, hogy gyengítse az amerikai demokraták, valamint Soros György befolyását. Az elmúlt hónapokban igen intenzíven nőtt a Viktor Medvedcsuk vezette, Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Az Életért párt támogatottsága. Medvedcsuk erősen kritizálja Kijev washingtoni függőségét. Szerinte ideje szabadulni az Egyesült Államok, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió szorításából, és végre saját lábra állni, mert jelenleg az ukrán politika és vele együtt az egész gazdaság ennek a foglya.

A politikai színfalak mögötti helyezkedések, ügyeskedések mellett a regnáló hatalomnak a növekvő népelégedetlenségre is oda kell figyelnie. A kabinet, hogy csökkentse a feszültséget, sietve mérsékelte is a lakossági gázárat, mert egyre többen és több helyen vonultak az utcára tiltakozásképp. Miután Ukrajnában divatos az utcára vinni az embereket, Zelenszkijéknek nagyon oda kell figyelniük, hogy a tiltakozási hullám ne vegyen visszafordíthatatlan irányt.

"Idén még nem tartom valószínűnek az előre hozott választásokat, de jövőre nagyobb lehet ennek az esélye" – mondta el a Magyar Nemzet érdeklődésére Ruszlan Bortnik neves kijevi elemző. A politológus azzal érvelt, hogy Volodimir Zelenszkij államfőnek nem lehet érdeke egy idő előtti választás, mert pártja megcsappant támogatottsága miatt nemcsak a többségét, hanem akár a kormányzás lehetőségét is elveszítheti. Bortnik úgy gondolja, a választásokban Joe Biden kormányzata sem lehet érdekelt, ugyanis az oroszbarát ellenzék most sokkal jobban szerepelne, mint 2019-ben. "Persze egyrészről a Moszkva-barát ellenzék, másrészről pedig az új amerikai elnök köreivel szoros kötelékben álló Petro Porosenko volt államfő nagyon is érdekelt a választásokban, ezért érdekes fejlemények elé nézhetünk az egyébként sem tétlenségéről elhíresült ukrán belpolitikában" – tette hozzá.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hatalmas változás jöhet a kárpátaljai határátkelőkön

Az ukrán–magyar határátkelőhelyekre jellemző hosszú sorok megszüntetése érdekében elektronikus sorban állást vezetne be az Ukrán Állami Határőrszolgálat. A rendszer a nyugati országokban, elsősorban Észtországban, Lettországban vagy Finnországban már mintegy tíz éve működik. Az elektronikus átléptető folyosó lényege, hogy a járműveknek nem kell órák hosszat vesztegelni a határátkelőkön. A sort elektronikusan le tudják foglalni már jóval az utazás előtt az erre kijelölt rendszeren belül. A határátkelőre pedig csak az adott időpontra kell kiérkezni. Így a tényleges sorban állás legfeljebb egy órára csökken. A projektet észt szakemberek mutatták be Kárpátalján. A tervek szerint az év végéig Magyarország felé a Tisza-ellenőrzőponton, Szlovákia felé az Ungvár-ellenőrzőponton vezetnék be a rendszert, amennyiben a Minisztertanács jóváhagyja azt - tudatt a Kárpátalja ma. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Fizetős lenne a gyorsabb átkelés a kárpátaljai határátkelőkön

Korábban hírül adtuk, hogy a Tisza és az Ungvár határátkelőkön online sorban állással akarják kiküszöbölni a hosszú várakozási időt. A magyar–ukrán, illetve szlovák–ukrán határokon egyelőre csak a kamionok sorsát könnyítenék meg ezzel a lehetőséggel. Ehhez hasonló projektet korábban még nem valósítottak meg Kárpátalján. Az Európai Unióban azonban már működik ilyen rendszer. A lényege, hogy a sofőrök előre lefoglalhatják a helyüket, online. A többórás sorban állás problémája már évek óta komoly gondot jelent a kárpátaljai határátkelőkön. Olykor 12 órát is kénytelenek a sorban állni, de az is előfordult már hogy a teherautók vezetői több napot vesztegeltek az út szélén, amire átjutottak a határ másik oldalára. A Magyarországgal, illetve Szlovákiával határos két átkelőn néha 70-160 kamion is felgyülemlik, 8-10 kilométeres sorokat idézve elő. Ez az állapot azonban tarthatatlan, ezért igyekeznek megoldani a problémát – számolt be a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke a közösségi oldalán. O

Babják az asztélyi határátkelőről: elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú

Többször a legfelső hatalmi struktúrákhoz, így Ukrajna államfőjéhez fordultunk már azt szorgalmazva, hogy hozzák rendbe Ukrajna nyugati kapuját,az asztélyi határátkelőt - írta közösségi oldalán Babják Zoltán.  Beregszász polgármestere megjegyezte: "gyakran utaznak külföldre honfitársaink, illetve mi is naponta fogadunk külföldi vendégeket: eközben a GPS koordinátákat használó eszközök leggyakrabban az Asztély és Beregsurány közötti határátkelőn keresztül vezető útvonalat ajánlják mind az EU-ból Ukrajnába tartóknak, mind azoknak, akik Ukrajna felől utaznak az EU-ba."  Kiemelte: az első dolog, amit ukrán oldalon látnak, az elavult, egyáltalán nem komfortos, a kiszolgálást tekintve lassú asztélyi határátkelő. Babják részt vett a Legfelsőbb Tanács európai integráció kérdéseivel foglalkozó bizottságának kihelyezett ülésén, amelynek résztvevői között ott volt Ivanna Klimpus-Cincadze, e bizottság elnöke, illetve több parlamenti képviselő és szakértő is, s amelyre pontosan ezen

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába - ezek a korlátozások lépnek életbe

Ukrajna a visszatér a "sárga" karanténzónába, az elkövetkező napokban ülést tartanak a jelenlegi járványhelyzet  miatt - nyilatkozta az ukrán kormányfő. Denisz Smihal szerint az újabb lezárások vagyis az úgynevezett "vörös" besorolás elkerülése érdekében kell megtenni ezt a lépést - tájékoztat az rbc.ua Korábban már ismertté vált, hogy az egészségügyi minisztérium kezdeményezte az egész ország átsorolását jövő hétfőtől a jelenlegi legenyhébb "zöld" kategóriából az eggyel súlyosabb "sárgába". Ukrán híradások szerint lehetnek régiók, amelyek rögtön még súlyosabb, "narancs" vagy "vörös" kategóriába kerülnek. A sárga zónában a következő korlátozó intézkedések lépnek életbe: Tilos védőfelszerelés (maszk vagy respirátor) nélkül tarnyilvános helyen és tömegközlekedési eszközökön; Tilos személyazonosságot igazoló okmányok nélkül tartózkodni az utcán; Tilos önként elhagyni a házi karantént vagy az obszervációs helyet; Tilos Covid-

Jövő hétfőtől sárga jelzésű karanténövezetbe kerül Kárpátalja, számos iskolát bezárnak

Kárpátalján lényegesen romlik a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos helyzet, ezért a megye a jövő héttől kezdődően a sárga veszélyességi fokozatú karanténövezetbe kerül – jelentette be Anatolij Poloszkov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke hétfő este Facebook-oldalán. A kormányzó bejegyzése szerint az intézkedés elsősorban a megye oktatási intézményeit érinti. Jelenléti oktatás csak azokban a tanintézetekben folyhat, amelyekben a személyzet 80 vagy több százaléka be van oltva egy vagy két vakcinaadaggal – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, azokban az oktatási intézményekben, amelyekben a személyzet kevesebb mint 80%-a vette fel a koronavírus elleni védőoltást, karantént vezetnek be, és be lesznek zárva. Ezeknek az óvodáknak és iskoláknak a növendékei és tanulói kénytelenek lesznek otthon maradni, a szüleik pedig nem járhatnak munkába, mert a gyermekekre kell felügyelniük – emlékeztetett, megjegyezve, hogy az érintett felsőoktatási intézmények diákjai is kén