Ugrás a fő tartalomra

A mindent átszövő korrupció gátolja a reformokat Ukrajnában

Az Európai Unió továbbra is határozottan kiáll Ukrajna területi integritása mellett - hangsúlyozta Oroszország beavatkozását bírálva Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke az Európai Parlament (EP) EU és Ukrajna közötti társulási megállapodás végrehajtásáról szóló vitája keretében kedden.

A biztos elmondta: Európában nem lehet katonai erőt, erőszakot alkalmazni, országok lerohanására. Az EU segíteni kíván az ukrán válság megoldásában és ezt az új Oroszország elleni szankciók bevezetése is alátámasztja.

Mint mondta, Ukrajna fontos partnere Európának, ezért az unió politikai és mintegy 1,2 milliárd eurós pénzügyi támogatást nyújt az országnak, hogy ösztönözze a további reformokat, egy ellenállóbb gazdaság kiépítéséhez. Véleménye szerint a két fél közötti társulási megállapodás egyrészt szabadkereskedelmi térséget hoz létre, másrészt közelebb hozza az unió országai és Ukrajna gazdaságait és társadalmait. Hozzátette azonban, hogy bár több reformot végrehajtottak az országban, de a korrupció és az állami intézményekre gyakorolt nyomás még mindig problémát jelent. A koronavírus-járvány elleni küzdelemmel kapcsolatban elmondta: az Ukrajna az EU támogatásával, a Covax nemzetközi mechanizmuson keresztül, mintegy 2,3 millió oltóanyaghoz juthat hozzá.

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás Ukrajnával ígéretesen alakul, ugyanakkor az ukrán fél trükkökkel próbálja kijátszani az egyezményt. Felhívta a figyelmet, hogy az EU-nak több esetben sikerült Ukrajnát jobb belátásra bírni, ami annak köszönhető, hogy az unió szilárdan kiáll kereskedelmi érdekei mellett.

"Ezt a stratégiát kelleni az EU-nak folytatni politikai ügyekben is, és nem szabadna eltűrnie az Ukrajnában élő magyar kisebbség elleni atrocitásokat" - hangsúlyozta.

Bocskor Andrea fideszes képviselő felszólalásában kiemelte, hogy Ukrajnában többek között olyan komoly problémák vannak, amelyre az EU-nak reagálnia kellene. Ilyenek például a szélsőséges nézetek terjedése, illetve ilyen módszerek alkalmazása, a média és véleményszabadság, továbbá az anyanyelv használatához való jog és oktatási jogok korlátozása, a magyar kisebbségeket érő folyamatos megfélemlítés, a politikai nyomásgyakorlás és a hatósági túlkapások - taglalta.

"A magyar közösségek ellenségként kezelik Ukrajnában, pedig a nemzeti kisebbségi törvény és az alkotmány széles körű jogokat biztosít számukra" - hangsúlyozta a kárpátaljai képviselő. Utalt arra, a magyar kormány évek óta támogatja a helyi magyar közösséget, ez azt is bizonyítja, hogy a magyar közösség a híd szerepét tölti be bilaterális és uniós kapcsolatokban egyaránt.

Ara Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció EP képviselője úgy értékelte: " az orosz propagandamédiában egyre több jel utal arra, hogy a jelenlegi nyugalmi állapot nem tart sokáig Ukrajnában."

"Éppen ezért meg kell erősíteni és bővíteni kell a biztonságpolitikai kapcsolatokat Ukrajnával, mivel az ország biztonsága elválaszthatatlan Európa biztonságától" - fogalmazott a képviselő.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Fontos, a nyugdíjasokat érintő bejelentést tett Babják Zoltán

Az Ukrposta arról tájékoztatta a városi tanácsot, hogy sikerült elérni, hogy 2021 szeptember 1-jétől mégsem kelljen kötelezően bankkártyára utalni a nyugdíjakat és egyéb szociális juttatásokat, ahogy azt korábban előírták. Az 546. sz., 2021. május 26-án kelt rendelettel visszavonták e döntést, így a nyugdíjasok illetményét sem kell bankkártyára utalni ez év szeptemberétől. Ez utóbbiak tehát élhetnek alkotmányos jogukkal, s maguk választhatják meg, hogy a bankon, vagy az Ukrpostán keresztül kapják a nyugdíjukat - írta közöségi oldalán Beregszász polgármestere. Babják Zoltán emlékeztet arra, hogy az Ukrposta ingyenesen viszi házhoz a pénzt. Tájékoztatják azokat a nyugdíjasokat, akiket rákényszerítettek a bankkártyára való átállásra, hogy ismét az Ukrpostán keresztül kaphatják ők az öregségi illetményüket, amennyiben kérelmezik ezt a Nyugdíjalapnál. Az ezzel kapcsolatos kérelmet személyesen nyújthatják be a Nyugdíjalaphoz, vagy postán is elküldhetik az erre vonatkozó dokumentumokat. A

Egy korszak véget ér Ukrajnában

Lecserélik a papír alapú igazolványokat, amelyeket jelenleg a legtöbb ukrán állampolgár használ. Az erre vonatkozó kormányzati törvényjavaslatot már bejegyezték a Legfelső Tanácsban ‒ tájékoztat a Golos Karpat hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. Igor Frisz, a Nép Szolgája szakbizottságának képviselője szerint a személyi igazolvány cseréjének elsősorban technikai okai vannak (nincs elegendő papír alapú könyv, leállították a gyártást), valamint az, hogy számos irat maradt az ideiglenesen megszállt területeken, melyek alapján hamis okmányokat gyártanak, s különféle illegális ingatlanügyletet hajtanak végre. A törvényjavaslat alapján az állampolgárok 25. vagy 45. életévük betöltése után cserélhetik le személyi igazolványukat plasztik kártyára, tehát amikor egyébként is fényképet kell cserélniük az okiratban. Ugyancsak sor kerülhet a cserére: a vezetéknév, a keresztnév, a születési dátum vagy lakóhelyváltozás esetén; az okiratban beírt információk hibája okán; a dokumentum elves

Új karanténszabályok léptek érvénybe Ukrajnában

Az ukrán kormány közzétette a rendeletet, melynek értelmében az ország területén zöld zónás szabályzat van érvényben. A rendelet szerint a nyilvános épületekben, a tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell viselnünk, s az utcán nem tartózkodhatunk személyazonosságot igazoló okirat nélkül. A járművekben csak az ülőhelyeknek megfelelő számú személy tartózkodhat. A tömegrendezvények, szórakozóhelyek működhetnek, amennyiben a jelenlévők viselik a szájmaszkot. A maszkviselés csak akkor nem kötelező, ha a résztevők mindegyike be van oltva. A szolgáltatóipari épületekben be kell tartani a másfél méteres távolságot, kötelező kihelyezni a használt szájmaszkok gyűjtésére kialakított urnát, a dolgozóknak maszkot kell viselniük. A külföldi állampolgárok csak egészségügyi biztosítás ellenében és negatív koronavírus-teszttel (PCR- vagy antigén-gyorsteszt) léphetnek be az országba, melyet az utazás előtti 72 órában kell elvégezni. Ezenkívül oltási igazolást is elfogadnak a határátkelőn