Ugrás a fő tartalomra

A nagymuzsalyi Cséke Dianna a rászorulók támogatására tette fel az életét

Szegény, rászoruló emberek, családok mindig voltak, vannak és lesznek is. De szerencsére léteznek olyan civil szervezetek, alapítványok, melyek megpróbálnak segíteni a zömében önhibájukon kívül nélkülözőknek. Annál ritkább az egyéni kezdeményezés. E kevesek egyike a nagymuzsalyi Cséke Dianna, aki évekkel ezelőtt döntötte el, hogy megpróbál segíteni az arra rászorulókon - írta a Kárpáti Igaz Szó.

"2014-ben sajnos súlyos beteg lettem, ami szomorú, váratlan fordulatot hozott az életünkben – májcirrózist állapítottak meg nálam. A beregszászi kórházból a nyíregyházi egészségügyi intézménybe kerültem, ahol is sokkolt a hír, miszerint csak májtranszplantációval lehet megmenteni az életemet. A nyíregyházi orvosom támogatásával a budapesti Semmelweis intézetbe kerültem, s ott, 2017-ben megtörtént a transzplantáció. A három év alatt sokszor lebegtem élet és halál között. Azok olyan pillanatok voltak, amikor minden átértékelődött. A Jó Isten százszor magához szólíthatott volna, tehát egy óriási csoda, hogy most mindezt elmesélhetem.Úgy gondolom, Istennek terve volt, terve van velem, ezért arra a döntésre jutottam, hogy én másként nem tudok hálát adni, minthogy rászorulókon segítek." - mesélte a lapnak Cséke Dianna.

A nagymuzsalyi hölgy felépülése után kezdett hozzá a tevékenységéhez, a Facebookon figyelt fel különböző csoportokra, melyek segítséget kérnek. Előbb csak a családja és a barátai körében látott hozzá az adománygyűjtéshez, amit ő vitt el az illetékesekhez. "Jó érzéssel töltött el, hogy egy kicsit én is hozzá tudtam tenni ahhoz, hogy valakinek jobb legyen. Közben egy alapítványhoz csatlakoztam önkéntesként. Ott jobban nyomon követhettem, hogyan is működik az effajta tevékenység. Egy idő múlva úgy gondoltuk a férjemmel, hogy ezt magunk szeretnénk csinálni, így immár egy éve a Cséke család igyekszik segíteni a rászorulókon Nagymuzsalyban, Benében, Borzsován, Mezőváriban, Balazséron és Beregszászban." - mondta el az interjúban. Az adományokat ők magunk szállítják a helyszínekre.

A szülőfalujában, Nagymuzsalyban él néhány idős ember, akiknek már évekkel ezelőtt segített, aztán az alapítványon keresztül sok családot ismert meg, melyek közül néhány mind a mai napig számíthat rá. Később, amikor egyre többen szereztek tudomást arról, hogy Diannához bátran fordulhat az, aki támogatni kíván rászorulókat, bővült a lista. "Azt is el kell mondanom, hogy vannak olyan családok, melyek szemmel láthatóan szerény körülmények között élnek, mégis nehezen fogadják el a segítséget a szégyenérzet miatt." - jegyezte meg. Jelenleg tizenegy pártfogolt családot, és négy nagymuzsalyi idős embert támogat rendszeresen, havi szinten.

Az adományokat otthon gyűjti, jelenleg a nyári konyha szolgál raktárként. "Hála Istennek folyamatosan tele van a kis helyiség." - jegyezte meg örömmel Dianna. A ruhaneműből és a lábbeliből van a legtöbb, főképpen a gyermekek és tinédzserek számára. "Élelmiszerből már jóval kevesebb, de a Jó Isten mindig olyan embereket vezérel az utamba, akik tudnak és akarnak is segíteni." - tette hozzá.

Dianna mindig megkérdezi a rászorulókat, hogy mire van szükségük. Többször volt rá példa, hogy nagyobb dolgok, így például mosógép, vagy bútor kellett, és közösen azt is meg tudták oldani.

A Segíts, hogy segíthessek Kárpátalján! oldal egy hónappal ezelőtt indult el, azóta több mint ezer követője van. Már az is nagy segítség, ha valaki megosztja az oldalt, ezáltal még többen értesülnek a csoport létezéséről, és így többen segíthetnek is. Cséke Dianna örömmel konstatálta, hogy lehet az emberekre számítani, még a tavalyi, mindenki számára nehéz esztendőben sem hanyatlott a segítői készség. 

"Én hiszek az emberek jóságában, és bízom benne, hogy a továbbiakban is lesznek jó szándékú, önzetlen emberek." - jelentette ki az interjú végén.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ