Ugrás a fő tartalomra

Az Európai Parlamentnek üzent a Mirotvorec

Az Európai Parlament (EP) által február 11-én elfogadott, Ukrajnáról szóló állásfoglalásban kitérnek a botrányos Mirotvorec weboldal betiltására, mivel annak kezelői törvénytelenül használják többszáz ember személyes adatait.

„Az EP sajnálja, hogy az ország politikai légköre romlott, a megfélemlítést, a gyűlöletkeltést és a politikai nyomást széles körben használják politikai célokra; sürgeti a hatóságokat, hogy határozottan ítéljék el és tiltsák be a szélsőséges csoportokat és az olyan weboldalakat, mint a Mirotvorec, amelyek feszültséget keltenek a társadalom körében, és több száz ember, köztük újságírók, politikusok és kisebbségi csoportok tagjainak személyes adataival élnek vissza” – olvasható az állásfoglalásban.

A Mirotvorec közleményben fejtette ki az EP által február 11-én elfogadott állásfoglalással kapcsolatos véleményét.

„Az Ukrajna nemzetbiztonságáért, a békéért, az emberi biztonságért és a nemzetközi jog ellen elkövetett bűncselekmények tanulmányozásáért felelős „Mirotvorec” Központ munkatársai támogatják az Európai Parlament döntését a korlátozó intézkedések folytatásáról a függetlenség, a szuverenitás, Ukrajna területi egysége és az emberi jogok megsértésében érintett személyekkel szemben.

A „Mirotvorec” Központ hálás az Európai Parlament tagjainak, akik elítélték az orosz agresszor destabilizáló fellépéseit és az Ukrajnában folytatott illegális katonai jelenlétét (mind Krímen, mind pedig Donbászon).

A „Mirotvorec” Központ a maga részéről garantálja, hogy az EU bűnüldöző szerveinek (elsősorban Németországnak, amely a szélsőségesek nyilvántartása létrehozásának kezdeményezője) további támogatása érdekében ezentúl is megszerzi és közzéteszi azon személyek adatait, akik veszélyeztetik Ukrajna információs biztonságát, a békét, az emberek biztonságát, a nemzetközi jogot és rendet.

Nevezetesen: oroszbarát fegyvereseket és társaikat, terroristákat, orosz bérenceket és gyilkosokat, orosz háborús bűnösöket, Európa- és ukránellenes propagandistákat, etnikai gyűlöletet keltő személyeket, háborúra és tömeggyilkosságra felszólító embereket, neonácikat és idegengyűlölőket.

Szilárdan állítjuk, hogy a „Mirotvorec Központ” munkatársai soha nem árulják el Ukrajna és Európa érdekeit, továbbra is őrzik Ukrajna állami szuverenitását, megvédik államunk területi integritását, valamint Ukrajna állampolgárait az orosz agresszió ellen, és továbbra is megbízható pajzs maradnak az európai kontinens minden országa számára az orosz hordával szemben” – olvasható a közleményben.

(Kárpát.in.ua)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug