Ugrás a fő tartalomra

Dobsa István: Mi lesz veled, kárpátaljai magyarság?

A történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy nem az az erő, ha egy kis nemzetiségi közösséget összeroppantanak, hanem az, ha létezését elfogadják, értéknek tekintik.

Új év, új lehetőségek, olvashatjuk a hasonló tartalmú szlogeneket az év eleji zsongásban. Volt időszak, amikor úgy siklottam át az ehhez hasonló felhívások felett, mintha ott sem lettek volna. Néhány nappal ezelőtt azonban komolyan gondolkodóba estem: mi lesz veled, kárpátaljai magyar közösség? Az év tartogat-e új lehetőségeket?

Sikerülhet-e a harag gúnyáját levetni? Azt a gúnyát, amit az utóbbi évek alatt egyre keményebbre húztak. 

Az utóbbi hónapok azt mutatják, sajnos sokszor próbálták meg elhitetni az emberrel, hogy csak azért, mert nem a többségi nemzet nyelvén szeretne kenyeret kérni a helyi pékségben, már valóban egy egész ország ellensége lehet.

Az persze okok érthetők. Megvannak azok az érdekcsoportok, politikai szereplők, akik a nemzetiségi kérdés felfűtésén fáradoznak, és mivel Ukrajna egy soknemzetiségi állam, a mesterségesen generált feszültség „megoldásából” remélnek némi politikai tőkét. Egyszerű a képlet: sokkal egyszerűbb két iskolát bezárni, mint nyitni egyet. Különösen úgy, ha a fősodrú média az ukrán nemzet megmentőjeként állít majd be.

A válasz egyszerű arra, hogy mi is vezetett idáig: a 31 éve függetlenné vált ország mögött nincsenek könnyű évek. A szinte már folyamatosnak mondható hatalmi átrendeződések, a fegyveres konfliktus, a sok ezer emberáldozat teret enged az elmérgesedett nacionalizmus veszélyes eszméjének. Nagyon könnyű ilyen indulatok mellett ellenséggé válni. Pedig ha picivel mélyebben a dolgok mögé nézünk, gyorsan kiderül, hogy nem ellenségei vagyunk az országnak, sokkal inkább erőforrásai, barátai.

A kárpátaljai magyarok Ukrajna békés, törvénytisztelő állampolgárai, akik szintén az ország fejlődésében érdekeltek.

A közösség jól szervezett, saját oktatási hálózattal az elemi szinttől egészen a felsőoktatásig, anyanyelvi sajtóval és médiával, érdekvédelmi szervezetekkel. 

Ezen a közösségen keresztül vezetne az út egy jószomszédi és baráti viszony kialakításához Ukrajna és Magyarország között is. Nem is olyan régen ez működni is látszott.  A magyar kormány végig támogatta az ukrán állampolgárok EU-s vízummentességét, kardoskodott az uniós társulási egyezmény megkötéséért, de, a jószándék meglétét talán az bizonyítja leginkább, hogy Magyarország elsők között ismerte el Ukrajna függetlenségét, és nyitott nagykövetséget Kijevben.

A 2021-es esztendőtől sokan remélnek valamilyen pozitív változást.  Így vagyunk ezzel mi is itt Kárpátalján. Reméljük, hogy a józan polgári gondolatok győzelmet aratnak a spekulánsok fölött. A történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy nem az az erő, ha egy kis nemzetiségi közösséget összeroppantanak, hanem sokkal inkább az, ha létezését elfogadják, segítik és értéknek tekintik. Isten adja, hogy legyen elég józan gondolkodó́ ehhez!

Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezet (KMKSZ ISZ) elnöke

Forrás: Mandiner

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Fontos, a nyugdíjasokat érintő bejelentést tett Babják Zoltán

Az Ukrposta arról tájékoztatta a városi tanácsot, hogy sikerült elérni, hogy 2021 szeptember 1-jétől mégsem kelljen kötelezően bankkártyára utalni a nyugdíjakat és egyéb szociális juttatásokat, ahogy azt korábban előírták. Az 546. sz., 2021. május 26-án kelt rendelettel visszavonták e döntést, így a nyugdíjasok illetményét sem kell bankkártyára utalni ez év szeptemberétől. Ez utóbbiak tehát élhetnek alkotmányos jogukkal, s maguk választhatják meg, hogy a bankon, vagy az Ukrpostán keresztül kapják a nyugdíjukat - írta közöségi oldalán Beregszász polgármestere. Babják Zoltán emlékeztet arra, hogy az Ukrposta ingyenesen viszi házhoz a pénzt. Tájékoztatják azokat a nyugdíjasokat, akiket rákényszerítettek a bankkártyára való átállásra, hogy ismét az Ukrpostán keresztül kaphatják ők az öregségi illetményüket, amennyiben kérelmezik ezt a Nyugdíjalapnál. Az ezzel kapcsolatos kérelmet személyesen nyújthatják be a Nyugdíjalaphoz, vagy postán is elküldhetik az erre vonatkozó dokumentumokat. A

Egy korszak véget ér Ukrajnában

Lecserélik a papír alapú igazolványokat, amelyeket jelenleg a legtöbb ukrán állampolgár használ. Az erre vonatkozó kormányzati törvényjavaslatot már bejegyezték a Legfelső Tanácsban ‒ tájékoztat a Golos Karpat hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. Igor Frisz, a Nép Szolgája szakbizottságának képviselője szerint a személyi igazolvány cseréjének elsősorban technikai okai vannak (nincs elegendő papír alapú könyv, leállították a gyártást), valamint az, hogy számos irat maradt az ideiglenesen megszállt területeken, melyek alapján hamis okmányokat gyártanak, s különféle illegális ingatlanügyletet hajtanak végre. A törvényjavaslat alapján az állampolgárok 25. vagy 45. életévük betöltése után cserélhetik le személyi igazolványukat plasztik kártyára, tehát amikor egyébként is fényképet kell cserélniük az okiratban. Ugyancsak sor kerülhet a cserére: a vezetéknév, a keresztnév, a születési dátum vagy lakóhelyváltozás esetén; az okiratban beírt információk hibája okán; a dokumentum elves

Új karanténszabályok léptek érvénybe Ukrajnában

Az ukrán kormány közzétette a rendeletet, melynek értelmében az ország területén zöld zónás szabályzat van érvényben. A rendelet szerint a nyilvános épületekben, a tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell viselnünk, s az utcán nem tartózkodhatunk személyazonosságot igazoló okirat nélkül. A járművekben csak az ülőhelyeknek megfelelő számú személy tartózkodhat. A tömegrendezvények, szórakozóhelyek működhetnek, amennyiben a jelenlévők viselik a szájmaszkot. A maszkviselés csak akkor nem kötelező, ha a résztevők mindegyike be van oltva. A szolgáltatóipari épületekben be kell tartani a másfél méteres távolságot, kötelező kihelyezni a használt szájmaszkok gyűjtésére kialakított urnát, a dolgozóknak maszkot kell viselniük. A külföldi állampolgárok csak egészségügyi biztosítás ellenében és negatív koronavírus-teszttel (PCR- vagy antigén-gyorsteszt) léphetnek be az országba, melyet az utazás előtti 72 órában kell elvégezni. Ezenkívül oltási igazolást is elfogadnak a határátkelőn