Ugrás a fő tartalomra

Ez lenne a szólásszabadság? Zelenszkij ellenzéki tévécsatornákat szankcionált

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő alkotmányos felelősségre vonását (impeachment) kezdeményezi az ellenzék, miután az elnök rendeletében pénzügyi és gazdasági szankciókkal sújtott az ellenzékhez kötődő három televíziócsatornát, gyakorlatilag megvonta tőlük a működési jogot, illetve öt évre szóló büntetőintézkedéseket vezetett be a tulajdonosuk, Tarasz Kozak ellenzéki politikus ellen - jelentették szerdán ukrán és orosz hírportálok.

A szankciókról szóló rendelet kedd éjszaka jelent meg az elnöki hivatal honlapján. Zelenszkij a rendelettel életbe léptette a nemzetbiztonsági és védelmi tanács aznapi döntését.

A nemzetbiztonsági tanács a 112 Ukrajina, a News-One és a Zik televíziócsatornák és a hozzájuk kötődő vállalatok - összesen nyolc jogi személy  -vezetett be szankciókat, megtiltotta a hozzájuk kapcsolódó kereskedelmi tevékenységet, pénzügyi tranzakciókat és szolgáltatásokat.

A szóban forgó televíziókat működtető médiaholding az ukrán hírportálok által Vlagyimir Putyin orosz elnök "komájaként" emlegetett Viktor Medvedcsukhoz kötődik, de az Ellenzéki Blokk - Életért nevű ellenzéki párt képviselőjének, Tarasz Kozaknak a tulajdonában van. Kozak két-három évvel ezelőtt vásárolta fel a médiaholdinghoz tartozó tévéket és rádiókat, illetve a hozzájuk kötődő vállalatokat.

Mindhárom televízió már kedd éjszaka, az elnöki rendelet megjelenése után megszakította a sugárzást, adásaik azóta csak a YouTube videomegosztó portálon követhetők.

Tarasz Kozak pártja a legfelsőbb bírósághoz fordul, és kezdeményezi Zelenszkij alkotmányos felelősségre vonását, arra hivatkozva, hogy a mindenkori államfő nem vezethet be szankciókat ukrán vállalatok és polgárok ellen. Az UNIAN hírügynökség ismertetése szerint a párt frakciójának társelnöke, Vadim Rabinovics a parlament szerdai ülésén felszólalva azt hangoztatta, hogy Zelenszkij megsértette az ország szavazóit, a hatalom parancsba adta "független újságírók megölését", és ennek érdekében egy "hazafias különcsoportot" hozott létre. Rabinovics felhívta a figyelmet arra, hogy a független Ukrajna történelmében még sohasem fordult elő, hogy betiltottak volna tévécsatornákat.

Julija Mendelj elnöki szóvivő az ellenzéki vádakra reagálva a Facebookon közölte, hogy a televíziós társaságok működését nemzetbiztonsági megfontolásokból tiltották le, mert az Ukrajna elleni orosz propaganda és háború eszközeivé váltak. Bebizonyosodott szerinte, hogy mindhárom televíziót Oroszországból pénzelik. A nemzetbiztosági tanács a vonatkozó törvényekkel összhangban hozta meg a döntést - írta. Emlékeztetett arra, hogy a testület már korábban is vezetett be korlátozó intézkedéseket ukrán állampolgárok ellen, akik együttműködtek az "ellenséggel" a megszállt területeken.

Mendelj úgy fogalmazott, hogy "a Viktor Medvedcsuk köréhez tartozó, de hivatalosan Tarasz Kozak nevén futó tévék blokkolásának semmi köze sincsen az Ukrajnában kétségtelenül értéket jelentő szólásszabadság elleni támadáshoz". Szerinte ezek a tévécsatornák már régen megfeledkeztek az újságírói normákról, nem ellenőrzik a tényeket, és nem ütköztetik a véleményeket.

"Ehelyett a propaganda eszközeivé váltak, kiszolgálják az agresszor állam érdekeit, amely megsértette a szuverenitásunkat és Ukrajna határait" - írta Mendelj.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !