Ugrás a fő tartalomra

Ez lenne a szólásszabadság? Zelenszkij ellenzéki tévécsatornákat szankcionált

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő alkotmányos felelősségre vonását (impeachment) kezdeményezi az ellenzék, miután az elnök rendeletében pénzügyi és gazdasági szankciókkal sújtott az ellenzékhez kötődő három televíziócsatornát, gyakorlatilag megvonta tőlük a működési jogot, illetve öt évre szóló büntetőintézkedéseket vezetett be a tulajdonosuk, Tarasz Kozak ellenzéki politikus ellen - jelentették szerdán ukrán és orosz hírportálok.

A szankciókról szóló rendelet kedd éjszaka jelent meg az elnöki hivatal honlapján. Zelenszkij a rendelettel életbe léptette a nemzetbiztonsági és védelmi tanács aznapi döntését.

A nemzetbiztonsági tanács a 112 Ukrajina, a News-One és a Zik televíziócsatornák és a hozzájuk kötődő vállalatok - összesen nyolc jogi személy  -vezetett be szankciókat, megtiltotta a hozzájuk kapcsolódó kereskedelmi tevékenységet, pénzügyi tranzakciókat és szolgáltatásokat.

A szóban forgó televíziókat működtető médiaholding az ukrán hírportálok által Vlagyimir Putyin orosz elnök "komájaként" emlegetett Viktor Medvedcsukhoz kötődik, de az Ellenzéki Blokk - Életért nevű ellenzéki párt képviselőjének, Tarasz Kozaknak a tulajdonában van. Kozak két-három évvel ezelőtt vásárolta fel a médiaholdinghoz tartozó tévéket és rádiókat, illetve a hozzájuk kötődő vállalatokat.

Mindhárom televízió már kedd éjszaka, az elnöki rendelet megjelenése után megszakította a sugárzást, adásaik azóta csak a YouTube videomegosztó portálon követhetők.

Tarasz Kozak pártja a legfelsőbb bírósághoz fordul, és kezdeményezi Zelenszkij alkotmányos felelősségre vonását, arra hivatkozva, hogy a mindenkori államfő nem vezethet be szankciókat ukrán vállalatok és polgárok ellen. Az UNIAN hírügynökség ismertetése szerint a párt frakciójának társelnöke, Vadim Rabinovics a parlament szerdai ülésén felszólalva azt hangoztatta, hogy Zelenszkij megsértette az ország szavazóit, a hatalom parancsba adta "független újságírók megölését", és ennek érdekében egy "hazafias különcsoportot" hozott létre. Rabinovics felhívta a figyelmet arra, hogy a független Ukrajna történelmében még sohasem fordult elő, hogy betiltottak volna tévécsatornákat.

Julija Mendelj elnöki szóvivő az ellenzéki vádakra reagálva a Facebookon közölte, hogy a televíziós társaságok működését nemzetbiztonsági megfontolásokból tiltották le, mert az Ukrajna elleni orosz propaganda és háború eszközeivé váltak. Bebizonyosodott szerinte, hogy mindhárom televíziót Oroszországból pénzelik. A nemzetbiztosági tanács a vonatkozó törvényekkel összhangban hozta meg a döntést - írta. Emlékeztetett arra, hogy a testület már korábban is vezetett be korlátozó intézkedéseket ukrán állampolgárok ellen, akik együttműködtek az "ellenséggel" a megszállt területeken.

Mendelj úgy fogalmazott, hogy "a Viktor Medvedcsuk köréhez tartozó, de hivatalosan Tarasz Kozak nevén futó tévék blokkolásának semmi köze sincsen az Ukrajnában kétségtelenül értéket jelentő szólásszabadság elleni támadáshoz". Szerinte ezek a tévécsatornák már régen megfeledkeztek az újságírói normákról, nem ellenőrzik a tényeket, és nem ütköztetik a véleményeket.

"Ehelyett a propaganda eszközeivé váltak, kiszolgálják az agresszor állam érdekeit, amely megsértette a szuverenitásunkat és Ukrajna határait" - írta Mendelj.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug