Ugrás a fő tartalomra

Hiába a nemzetközi bírálat, Kijev szerint nem sértették meg a sajtószabadságot

Olekszandr Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára csütörtökön második világháborús példával utasította vissza két nemzetközi újságírószervezetnek a bírálatát, amelyek a sajtószabadság megsértésének nevezték a Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát oligarchához köthető három ukrán tévécsatorna működésének beszüntetését.

Előző nap a Nemzetközi és az Európai Újságíró Szövetség, az IFJ és az EFJ adott ki olyan tartalmú nyilatkozatot, amelyben a 112 Ukrajina, a NewsOne és a ZIK tévécsatornák szankció alá helyezését politikailag motivált, antidemokratikus döntésnek nevezte, valamint olyan döntésnek, amely nem felel meg a szólás- és a sajtószabadság alapelveinek.

Danyilov kifejtette, hogy megérti az általa nagyra tartott szervezetek sajtószabadságot féltő aggodalmát. Ez esetben azonban arra kéri őket, hogy ne felszínesen ítéljenek, hanem tanulmányozzák mélyrehatóbban a részleteket, konkrétan azt, milyen is volt az említett tévécsatornák műsorainak tartalma. Hozzátette, érdemes lenne elemezniük az aggodalmuk tárgyát képező tévécsatornák által közölt tartalmakat aszerint, mennyiben is feleltek meg az objektivitás és a pártatlanság magas újságírói kritériumainak.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Ukrajna már hét éve "háborúsnak nevezhető körülmények" között él. "Oroszország háborút folytat hazánk ellen, minden olyan információs technológiát felhasználva, amelyek semmiképpen sem felelnek meg a nemzetközi jogi normáknak. Az Ukrajna elleni küzdelemben alkalmazott hibrid fegyverek arzenáljában olyan televíziós csatornák is vannak, amelyeket az agresszor ország gyakorlatilag a hozzá közel álló politikusokon keresztül finanszíroz" - fejtegette az RNBO titkára.

"Netán működhettek volna a második világháború idején fasiszta újságok, rádióállomások Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban? Az ilyenek bezárását is a szólásszabadság elleni támadásnak tekintették volna? Márpedig Ukrajna ma nyílt katonai agressziós helyzetben van, amikor az európai kontinensen 1945 óta először egy ország megkísérelte egy másik állam területének egy részét elcsatolni" - szögezte le a politikus.

Danyilov egy másik nyilatkozatában utalást tett arra, hogy az eddig megszüntetett három tévécsatornán kívül vannak még Ukrajnában más Moszkva-barát televíziók is, de ellenük még nincs elegendő bizonyíték, ezért nem hoztak ellenük még szankciót.

Csütörtökön Kijevben a szintén Moszkva-barátnak tartott Nas hírtelevízió épülete előtt pár tucatnyi nacionalista rendezett tüntetést, követelve a tévécsatorna sugárzásának beszüntetését. Megpróbáltak behatolni az épületbe, de a rohamrendőrök útjukat állták. Kisebb összetűzés alakult ki közöttük, néhány tüntetőt őrizetbe vettek. Sérültekről nem érkezett jelentés.

(MTI)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug