Ugrás a fő tartalomra

Így működhetnek az iskolák az adaptív karantén alatt

Az Oktatási Minisztérium nyilvánosságra hozta ajánlásait az iskolák működését illetően február 24-től, amikor is újra bevezetik az adaptív karantént Ukrajnában – számolt be a tárca sajtószolgálata február 22-én.

„Az oktatási intézmények működésének megszervezésében továbbra is az országos tiszti főorvos 2020. augusztus 22-i, 50-es számú határozatában jóváhagyott járványellenes intézkedések szigorú betartása élvez prioritást” – áll a közleményben.

Ukrajna területén szerdától a járványveszély „sárga” szintje lép hatályba, aminek megfelelően tilos:

  • az oktatási intézmény működése abban az esetben, ha az oktatási intézmények tanulói és a személyzet több mint 50%-a karanténban van megerősített Covid-fertőzött beteggel való érintkezés miatt;
  • tömeg rendezvények szervezése (előadásokat, ünnepeket, koncerteket) tartani 1 csoportnál (osztálynál) több fő és nézők részvételével;
  • tömeg (kulturális, sport-, tudományos, oktatási, szakmai tematikus és egyéb) rendezvények megtartása 4 négyzetméterenként egynél több fő részvételével az épületben vagy az iskola területén (ha az eseményt a szabadban tartják), a termek kihasználtsága az minden egyes esetben nem haladhatja meg az 50%-ot.

Abban az esetben, ha a régióban „vörös” szintet állapítanak meg, akkor tilos az oktatási intézmények működése, függetlenül tulajdonjogi formájától, kivéve az óvodákat, speciális oktatási intézményeket és az általános iskolák 1–4. osztályos tanulóit.

Távoktatás esetében az oktatási intézménynek a gyermek érdekében kell eljárnia. Az oktatási folyamat megszervezésében biztosítani kell a tanárok és tanulók rendszeres és tartalmas együttműködését. Ezenkívül meg kell teremteni az teljes értékű oktatás feltételeit a speciális módszereket igénylők számára, figyelembe véve a kötelező egyéni fejlesztési programot - írta a Kárpát.in.ua. 

Az oktatási intézménynek rendszeresen felügyelnie kell a diákok tanulási eredményeit, valamint szükség esetén támogatást kell nyújtania számukra az oktatási folyamatban. Azoknak a tanulóknak, akik a technikai eszközök hiánya miatt  nem tudnak részt venni a távoktatásban, az intézménynek biztosítania kell a  számára elérhető egyéb kommunikációs eszközök felhasználásával az oktatást – telefon, postai küldemény stb.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Vélemény: mindenki el fog menekülni Ukrajnából, mert az ország megalázza a lakosait

A nyelvtéma, a régi-új, elnyűhetetlen gumicsont. A konc, amit ledob a nép közé a vezetőség odafentről. Hadd szedjék szét egymást az emberek néhány falat miatt, addig se a valós problémákkal vannak elfoglalva - írja véleménycikkében Szabó Kata, a Kárpátalja ma egyik szerkesztője. Véleménye szerint a nyelvtörvény szégyenfolt lesz a posztmodern Ukrajna történelmében, de ugyanúgy Európáéban is, ha szó nélkül szemet huny felette. A szerző úgy véli, a honatyák „csak” egy dologról feledkeznek meg a törvényhozáskor. Arról, hogy addig feszítik a határokat, "míg a nép megunja, összepakolja a csemodánt és lelép." Megjegyzi: tulajdonképpen erre már várni sem kell. Az emberek elmennek, a falvakban pedig egyre több telek előtt látjuk az Eladó! feliratot. Helyenként már több a lakat alatt lévő ház, mint a lakott. És sajnos, nem azért, mert a szomszéd városba költöztek volna a tulajok - jegyzi meg. Ahogyan a szerző fogalmaz írásában : emberbarátnak nem mondható országvezetése van Ukrajnának.

A határátlépés szigorítását tervezik Ukrajnában - célkeresztben az oltatlanok

Ukrajna egészségügyi minisztériuma az államhatár átlépésének szigorítását tervezi. A koronavírus Delta-törzsének gyors terjedése miatt a be nem oltott személyek számára karantén bevezetését fontolja – közölte az RBK-Ukrajina a Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elmondása szerint az Egészségügyi Minisztérium a kötelező karantén bevezetését javasolja az Ukrajnába érkező oltatlan emberek számára. Az elővigyázatossági intézkedés 14 napig tart. Abban az esetben, ha egy hét után negatív a PCR-tesztje, nem kell letölteni a 14 napot - írja a Kárpát.in.ua. „A 18 évesnél fiatalabb ukrán állampolgárok valamint azok, akik a rendelet hatálybalépése előtt hagyták el az országot, mentesülnek a karantén alól” – közölte az elnök sajtószolgálata. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !