Ugrás a fő tartalomra

Ismét a legszigorúbb korlátozásokat rendelhetik el Kárpátalján

Kárpátalján megduplázódott a PCR tesztelések aránya. Ennek hátterében a külföldi munkavállalás áll, hiszen a szomszédos országok mindegyikében negatív koronavírus teszthez kötik a munkavállalási engedélyt.

Jelentősen nőtt a privát laboratóriumokban végzett tesztek aránya: míg korábban naponta 30-80, most 200 ember keresi fel a magánlaboratóriumokat, fejtette ki hétfői sajtótájékoztatóján Igor Sinkarjuk, a megyei közigazgatás elnökhelyettese. Hozzátette, aggasztó, hogy a fertőzött személyek nem tartják be az idevágó előírásokat és betegen is látogatják a munkahelyüket, ezzel veszélyeztetve a környezetükben lévők egészségét.

Kifejtette, fellazult a járványügyi fegyelem, s ha a vállalat-, intézményvezetők nem tartják be a karanténelőírásokat, nincs az a rendőrség, amely megakadályozhatná a járvány terjedését. Amennyiben nem változik a lakosság hozzáállása, a kritikus  helyzet elkerülése érdekében a megye vezetősége kénytelen lesz ismét a legszigorúbb korlátozásokat elrendelni. Külön szólt az iskolás- és óvodáskorú szülőkhöz, felszólítva őket, amíg az egész család tesztje nem lesz negatív, ne engedjék a többnyire tünetmentesen fertőzött gyermeküket az oktatási intézménybe. A pedagógusok ugyanis velük ellentétben súlyos tünetekkel esnek át a betegségen, s minden esetben egész osztályokat, sőt intézményeket kell emiatt bezárni - tudatta a Kárpáti Igaz Szó.

A járványügyi előírások megsértése kapcsán rögzített különféle adminisztratív szabálysértések száma növekvő tendenciát mutat: míg tavaly áprilistól az év végéig 7 ezer, idén máris 4 ezer esetet rögzítettek a rendvédelmi szervek. Az utóbbi hetekben a vendéglátóipari intézmények sem tartják be a karanténelőírásokat. A tapasztalatok azt mutatják, zárt ajtók mögött rendeznek nagy létszámú összejöveteleket, melyek után tömegesen betegszenek meg az emberek. A rendőrség, mivel nincs rá jogosultsága, nem törhet be ezen intézményekbe, hogy felelősségre vonja a szabálysértőket. Arra viszont nincs elég embere, hogy kivárja, míg az összejövetelek résztvevői kijönnek az épületből, fejtette ki Roman Usz, a megyei rendőrség helyettes vezetője.

A megyei egészségügyi főosztály kénytelen további ágyakat elkülöníteni a covid-fertőzöttek ellátására, ugyanis az eddig kijelöltek  60 százaléka már foglalt, tette hozzá Viktorija Timcsik, a megye főepidemiológusa. A vakcinálásról szólva elmondta, Kárpátaljáról négy mobil brigád utazott kijevi továbbképzésre, hogy elsajátítsa a védőoltással kapcsolatos tudnivalókat.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug