Ugrás a fő tartalomra

Ki igényelhet földterületet Ukrajnában?

Több, nemrégiben beiktatott rendelet szerint Ukrajnában minden ukrán állampolgár ingyen igényelhet földterületet. Bár ez nagyon egyszerűen hangzik, mégsem az. Vince István, a BeregLand Egyesület elnöke, továbbá Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) beregszászi járási frakcióvezetője, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke az „ingyenföld-bürokráciarendszerrel” kapcsolatban tájékoztatott.

„Több elnöki és kormányrendelet is napvilágot látott az utóbbi időben, amelyek az ukrán földtörvényeket taglalják, ezért Brenzovics László KMKSZ-elnök javaslatára soron kívül ülésezett a BeregLand Egyesület, hogy ezen a rendeletek között mi is kiigazodjunk” – kezdte a Kárpátalja hetilapnak adott interjúját Vince István, az egyesület elnöke. Elmondása szerint a társaság célja elősegíteni a kárpátaljai magyar emberek földhöz jutását, továbbá, hogy támogassák azokat, akik még nem éltek a földigénylési lehetőségükkel.

A rendeletek nem egyértelműek, szükséges volt a jogi segítségkérés, aminek köszönhetően némileg átláthatóbbak ezek az ügyek, de még így is akad néhány „ködös” rész. „Próbálunk olyan szabad földterületeket keresni a magyar kistérségek területén, amelyek a kárpátaljai magyar embereket illetik meg. Ami jár, az jár” – húzta alá az egyesület elnöke. Úgy véli, hogy a BeregLandnek még szüksége van egy kis időre, hogy értesítsék a falvak elöljáróit, akik majd remélhetőleg együttműködnek a „szabad” földek feltérképezésében. Amint kitisztázódtak a „senkik földjei”, akkor jöhet a kérvények benyújtása a megyei földhivatal számára. Sajnálattal beszél arról, hogy volt már arra is példa, hogy más megyéből érkezők jutottak több hektár földhöz itt, Kárpátalján. „Szeretnénk igazságot szolgáltatni” – zárta szavait Vince István.

Fontos tudni, hogy mezőgazdasági földekről van szó. Egy farmergazda akár 4 hektár földet is igényelhet, míg „személyes” gazdálkodásra 2, építkezési telekre városban és falvakban 0,1–0,25, kertészkedésre 0,12, garázsépítésére 0,01, valamint hétvégi ház építésére 0,1 hektárnyi földterület igényelhető.

„Remélem, új fejezet kezdőik a földek terén járási, megyei és országos szinten is” – mondta Sin József frakcióvezető. Szerinte mindenki vissza vagy meg kell kapnia az őt megillető földrészt. „A KMKSZ mindent megtesz azért, hogy akik ténylegesen szeretnének földműveléssel foglalkozni, azoknak legyen is rá lehetőségük. Kárpátalján a föld mint legfőbb ingatlan, a kárpátaljai embereket illeti meg – zárta szavait a frakcióvezető.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mostantól nem kötelező a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a karantén

Mivel egész Ukrajna zöld övezetes, a kormány megszüntette a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára kötelező negatív koronavírus-teszt felmutatását és a kéthetes házi karanténba vonulást, így ezentúl a határon nem kell a telefonra telepíteni a karantén betartását ellenőrző Gyij vdoma mobil applikációt – adta hírül a Jevropejszka Pravda hírportál szerdán az Egészségügyi Minisztérium portáljára hivatkozva. A tárca közlése szerint mivel Ukrajnában a járványveszély szintje zöld jelzésű, ezért az ukrán államhatár átlépése akadálytalan, bármely országból történik is az, az ukrán állampolgárok és az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek számára. „A Digitális Átalakítás Minisztériuma és az Egészségügyi Minisztérium közös határozata értelmében mától (szerdától) nem szükséges a telefonra telepíteni a Gyij vdoma mobil applikációt a határon az Ukrajnába történő visszatéréskor” – jelezte külön közleményébe

Fegyveres autórablás a Beregszászi Kistérségben - mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes lehet!

Június 17-én fényes nappal egy személygépjárművet tulajdonított el erőszakosan egy határőr a Gecse és Csoma közötti útszakaszon. Az eset során a katona Badalóba szeretett volna eljutni, akit Mester András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség önkormányzati titkára jó szándékkal, szolgálati gépjárműjével felvett és elvitte volna a badalói határőrségre - írja a Kárpátalja hetilap. Az út során Gecse és Csoma között az érintett saját gépfegyverével megfenyegetve a sofőrt kiszállíttatta, majd pedig elhajtott. Értesítve a körzeti megbízottat, a rendőrök rövidesen megtalálták a személygépjárművet Beregszászban a B. Hmelnickij úti „OKKO” benzinkúton. Az elkövetőt még keresik, aki a gépfegyverét a járműben hagyta. Ha bárki látja, azonnal értesítse a hatóságokat a 102-es körzeti hívószámon vagy a 0955641999-es telefonszámon. Kérjük, mindenki legyen óvatos, az elkövető veszélyes és fegyvere lehet! KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Fontos, a nyugdíjasokat érintő bejelentést tett Babják Zoltán

Az Ukrposta arról tájékoztatta a városi tanácsot, hogy sikerült elérni, hogy 2021 szeptember 1-jétől mégsem kelljen kötelezően bankkártyára utalni a nyugdíjakat és egyéb szociális juttatásokat, ahogy azt korábban előírták. Az 546. sz., 2021. május 26-án kelt rendelettel visszavonták e döntést, így a nyugdíjasok illetményét sem kell bankkártyára utalni ez év szeptemberétől. Ez utóbbiak tehát élhetnek alkotmányos jogukkal, s maguk választhatják meg, hogy a bankon, vagy az Ukrpostán keresztül kapják a nyugdíjukat - írta közöségi oldalán Beregszász polgármestere. Babják Zoltán emlékeztet arra, hogy az Ukrposta ingyenesen viszi házhoz a pénzt. Tájékoztatják azokat a nyugdíjasokat, akiket rákényszerítettek a bankkártyára való átállásra, hogy ismét az Ukrpostán keresztül kaphatják ők az öregségi illetményüket, amennyiben kérelmezik ezt a Nyugdíjalapnál. Az ezzel kapcsolatos kérelmet személyesen nyújthatják be a Nyugdíjalaphoz, vagy postán is elküldhetik az erre vonatkozó dokumentumokat. A

Egy korszak véget ér Ukrajnában

Lecserélik a papír alapú igazolványokat, amelyeket jelenleg a legtöbb ukrán állampolgár használ. Az erre vonatkozó kormányzati törvényjavaslatot már bejegyezték a Legfelső Tanácsban ‒ tájékoztat a Golos Karpat hírportálra hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó. Igor Frisz, a Nép Szolgája szakbizottságának képviselője szerint a személyi igazolvány cseréjének elsősorban technikai okai vannak (nincs elegendő papír alapú könyv, leállították a gyártást), valamint az, hogy számos irat maradt az ideiglenesen megszállt területeken, melyek alapján hamis okmányokat gyártanak, s különféle illegális ingatlanügyletet hajtanak végre. A törvényjavaslat alapján az állampolgárok 25. vagy 45. életévük betöltése után cserélhetik le személyi igazolványukat plasztik kártyára, tehát amikor egyébként is fényképet kell cserélniük az okiratban. Ugyancsak sor kerülhet a cserére: a vezetéknév, a keresztnév, a születési dátum vagy lakóhelyváltozás esetén; az okiratban beírt információk hibája okán; a dokumentum elves

Új karanténszabályok léptek érvénybe Ukrajnában

Az ukrán kormány közzétette a rendeletet, melynek értelmében az ország területén zöld zónás szabályzat van érvényben. A rendelet szerint a nyilvános épületekben, a tömegközlekedési eszközökön továbbra is maszkot kell viselnünk, s az utcán nem tartózkodhatunk személyazonosságot igazoló okirat nélkül. A járművekben csak az ülőhelyeknek megfelelő számú személy tartózkodhat. A tömegrendezvények, szórakozóhelyek működhetnek, amennyiben a jelenlévők viselik a szájmaszkot. A maszkviselés csak akkor nem kötelező, ha a résztevők mindegyike be van oltva. A szolgáltatóipari épületekben be kell tartani a másfél méteres távolságot, kötelező kihelyezni a használt szájmaszkok gyűjtésére kialakított urnát, a dolgozóknak maszkot kell viselniük. A külföldi állampolgárok csak egészségügyi biztosítás ellenében és negatív koronavírus-teszttel (PCR- vagy antigén-gyorsteszt) léphetnek be az országba, melyet az utazás előtti 72 órában kell elvégezni. Ezenkívül oltási igazolást is elfogadnak a határátkelőn