Ugrás a fő tartalomra

Ki igényelhet földterületet Ukrajnában?

Több, nemrégiben beiktatott rendelet szerint Ukrajnában minden ukrán állampolgár ingyen igényelhet földterületet. Bár ez nagyon egyszerűen hangzik, mégsem az. Vince István, a BeregLand Egyesület elnöke, továbbá Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) beregszászi járási frakcióvezetője, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke az „ingyenföld-bürokráciarendszerrel” kapcsolatban tájékoztatott.

„Több elnöki és kormányrendelet is napvilágot látott az utóbbi időben, amelyek az ukrán földtörvényeket taglalják, ezért Brenzovics László KMKSZ-elnök javaslatára soron kívül ülésezett a BeregLand Egyesület, hogy ezen a rendeletek között mi is kiigazodjunk” – kezdte a Kárpátalja hetilapnak adott interjúját Vince István, az egyesület elnöke. Elmondása szerint a társaság célja elősegíteni a kárpátaljai magyar emberek földhöz jutását, továbbá, hogy támogassák azokat, akik még nem éltek a földigénylési lehetőségükkel.

A rendeletek nem egyértelműek, szükséges volt a jogi segítségkérés, aminek köszönhetően némileg átláthatóbbak ezek az ügyek, de még így is akad néhány „ködös” rész. „Próbálunk olyan szabad földterületeket keresni a magyar kistérségek területén, amelyek a kárpátaljai magyar embereket illetik meg. Ami jár, az jár” – húzta alá az egyesület elnöke. Úgy véli, hogy a BeregLandnek még szüksége van egy kis időre, hogy értesítsék a falvak elöljáróit, akik majd remélhetőleg együttműködnek a „szabad” földek feltérképezésében. Amint kitisztázódtak a „senkik földjei”, akkor jöhet a kérvények benyújtása a megyei földhivatal számára. Sajnálattal beszél arról, hogy volt már arra is példa, hogy más megyéből érkezők jutottak több hektár földhöz itt, Kárpátalján. „Szeretnénk igazságot szolgáltatni” – zárta szavait Vince István.

Fontos tudni, hogy mezőgazdasági földekről van szó. Egy farmergazda akár 4 hektár földet is igényelhet, míg „személyes” gazdálkodásra 2, építkezési telekre városban és falvakban 0,1–0,25, kertészkedésre 0,12, garázsépítésére 0,01, valamint hétvégi ház építésére 0,1 hektárnyi földterület igényelhető.

„Remélem, új fejezet kezdőik a földek terén járási, megyei és országos szinten is” – mondta Sin József frakcióvezető. Szerinte mindenki vissza vagy meg kell kapnia az őt megillető földrészt. „A KMKSZ mindent megtesz azért, hogy akik ténylegesen szeretnének földműveléssel foglalkozni, azoknak legyen is rá lehetőségük. Kárpátalján a föld mint legfőbb ingatlan, a kárpátaljai embereket illeti meg – zárta szavait a frakcióvezető.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug