Ugrás a fő tartalomra

Magyar tannyelvű iskolákat jelentettek fel Kárpátalján

Három beregszászi magyar tannyelvű iskola működésével kapcsolatban érkezett bejelentés (vagyis inkább feljelentés) a városi-kistérségi önkormányzathoz a napokban – tudta meg a Kárpátalja hetilap Darcsi Karolinától, a „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt tanácsi frakcióvezetőjétől.

A feljelentések az úgynevezett Kormányzati Kapcsolattartó Központ (Урядовий контактний центр – УКЦ) weboldalán keresztül, a Kárpátalja Megyei Állami Adminisztráció közvetítésével jutottak el a beregszászi városházára. A feljelentő mindhárom esetben ugyanaz a Lemberg (Lviv) megyei lakos.

A feljelentésében az ukrán "patrióta" emlékeztet, hogy Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvény 12. cikkelye értelmében az állami és önkormányzati tulajdonú intézményeknek az államnyelv a „munkanyelve”. Ez a norma szerinte az iskolákra is vonatkozik, vagyis minden iskolai rendezvényt, foglalkozást ukrán nyelven kell megtartani. Ugyanakkor felhívja a figyelmet: a Beregszászi 10. Számú Középiskola tanulóinak karácsonyi köszöntése a Beregszászi Városi Tanács Oktatási és Kulturális Főosztályának Facebook-oldalán magyarul hangzik el. A feljelentő megadja a kifogásolt felvétel világhálós címét, s arra kéri az illetékeseket, hogy ellenőrizzék a tényt, s foganatosítsanak intézkedéseket az „ukrán nyelvi rezsim” maradéktalan betartása érdekében.

Azonos tartalmú feljelentést tett az ismeretlen Lemberg megyei polgár a Beregszászi 3. Számú Zrínyi Ilona Középiskola ellen is, amely szintén magyarul köszöntötte a térség lakóit.

A harmadik feljelentésben azt kifogásolja az illető, hogy a felvétel tanúsága szerint a Beregszászi 6. Számú Horváth Anna Általános Iskolában magyarul zajlott egy nevelési célú rendezvény.

Mint látható, az illetékesek felhívásai, hogy az emberek bátran jelentsék fel polgártársaikat, ha azok meg találnák sérteni a nyelvtörvényt, nem múltak el nyomtalanul. Egy Kárpátaljától néhány száz kilométerre keletre élő ismeretlen bújta az internetet, és nemesebb ügyhöz méltó kitartással írogatta feljelentéseit, beleszólva ezzel olyan emberek életébe, akiket nem ismer, akik más, számára ismeretlen nyelven beszélnek ugyan, de hozzá hasonlóan ebben az országban fizetik az adót.

Mindenekelőtt azon akadhat meg a három dokumentumot böngésző olvasó szeme, hogy a feljelentések indoklása nem különösebben „kifinomult” vagy változatos. Egy olyan szabályra hivatkozik a szerző mindhárom esetben, amelyet a hivatalos nyelvhasználat legtöbb helyzetére alkalmazni lehet. 

"Persze, bizonyosak lehetünk benne, hogy a nyelvőrök szükség esetén még számos olyan kitételt találnak a nyelvtörvényben a 12. cikkelyen kívül is, amelyekre hivatkozva bárkibe belefojthatják a nem ukrán szót." - írták. 

Éppen ezért csupán a jogszabály egyetlen pontjára hívja fel a lap a "rendíthetetlen ukránosítók" figyelmét. Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvény zárórendelkezéseinek 3. pontja, annak is a második bekezdése kimondja, hogy az ukrajnai nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek, akiknek nyelve egyben az Európai Unió hivatalos nyelve is, és akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg iskolai tanulmányaikat Ukrajna szóban forgó nemzeti kisebbségének nyelvén, változatlanul azon szabályok szerint folytathatják tanulmányaikat 2023. szeptember 1-jéig, amelyek az új nyelvtörvény hatálybalépéséig voltak érvényben, az ukrán nyelven tanított tantárgyak számának fokozatos növelésével. Hozzáteszik: az oktatási folyamatnak a tantermen kívüli foglalkozások is szerves részét képezik, azaz szinte minden olyan iskolai tevékenység ide sorolható, amely hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekekből jó emberek és művelt felnőttek váljanak.

"A fentiek alapján ezúton is kérnénk minden érintettet, legyenek tekintettel a hatályos törvényekre, s legalább 2023-ig hagyják meg gyermekeinknek a jogot és lehetőséget, hogy anyanyelvükön énekeljenek, szavaljanak és kommunikáljanak az iskolában. Továbbá – lehetőség szerint – ne gyakoroljanak nyomást az efféle feljelentésekkel a pedagógusokra, oktatási és egyéb hivatalnokokra, hogy azok szabadon végezhessék a munkájukat, s ne féljenek élni a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó, mostanság ugyancsak megfogyatkozott jogainkkal." - olvasható a cikkben.

A lap végezetül megjegyzi: miután úgy tűnik, a Kárpátok túloldalán nincs egyéb probléma, mint hogy beregszászi gyerekek és tanáraik magyarul énekelnek, szavalnak, adnak elő betlehemes játékot, ajánlják a feljelentő lember megyei lakos figyelmébe, hogy a 12. cikkelyt a kárpátaljai magyaroknál nagyobb emberek is megsértik, például Volodimir Zelenszkij elnök. Emlékeztetnek: az államfő egy éve újévi üzenetében még magyarul szólt a beregszásziakhoz, egy hete pedig oroszul beszélve próbálta megindokolni videoüzenetében, miért záratott be három ellenzéki tévécsatornát.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ