Ugrás a fő tartalomra

Magyar tannyelvű iskolákat jelentettek fel Kárpátalján

Három beregszászi magyar tannyelvű iskola működésével kapcsolatban érkezett bejelentés (vagyis inkább feljelentés) a városi-kistérségi önkormányzathoz a napokban – tudta meg a Kárpátalja hetilap Darcsi Karolinától, a „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt tanácsi frakcióvezetőjétől.

A feljelentések az úgynevezett Kormányzati Kapcsolattartó Központ (Урядовий контактний центр – УКЦ) weboldalán keresztül, a Kárpátalja Megyei Állami Adminisztráció közvetítésével jutottak el a beregszászi városházára. A feljelentő mindhárom esetben ugyanaz a Lemberg (Lviv) megyei lakos.

A feljelentésében az ukrán "patrióta" emlékeztet, hogy Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvény 12. cikkelye értelmében az állami és önkormányzati tulajdonú intézményeknek az államnyelv a „munkanyelve”. Ez a norma szerinte az iskolákra is vonatkozik, vagyis minden iskolai rendezvényt, foglalkozást ukrán nyelven kell megtartani. Ugyanakkor felhívja a figyelmet: a Beregszászi 10. Számú Középiskola tanulóinak karácsonyi köszöntése a Beregszászi Városi Tanács Oktatási és Kulturális Főosztályának Facebook-oldalán magyarul hangzik el. A feljelentő megadja a kifogásolt felvétel világhálós címét, s arra kéri az illetékeseket, hogy ellenőrizzék a tényt, s foganatosítsanak intézkedéseket az „ukrán nyelvi rezsim” maradéktalan betartása érdekében.

Azonos tartalmú feljelentést tett az ismeretlen Lemberg megyei polgár a Beregszászi 3. Számú Zrínyi Ilona Középiskola ellen is, amely szintén magyarul köszöntötte a térség lakóit.

A harmadik feljelentésben azt kifogásolja az illető, hogy a felvétel tanúsága szerint a Beregszászi 6. Számú Horváth Anna Általános Iskolában magyarul zajlott egy nevelési célú rendezvény.

Mint látható, az illetékesek felhívásai, hogy az emberek bátran jelentsék fel polgártársaikat, ha azok meg találnák sérteni a nyelvtörvényt, nem múltak el nyomtalanul. Egy Kárpátaljától néhány száz kilométerre keletre élő ismeretlen bújta az internetet, és nemesebb ügyhöz méltó kitartással írogatta feljelentéseit, beleszólva ezzel olyan emberek életébe, akiket nem ismer, akik más, számára ismeretlen nyelven beszélnek ugyan, de hozzá hasonlóan ebben az országban fizetik az adót.

Mindenekelőtt azon akadhat meg a három dokumentumot böngésző olvasó szeme, hogy a feljelentések indoklása nem különösebben „kifinomult” vagy változatos. Egy olyan szabályra hivatkozik a szerző mindhárom esetben, amelyet a hivatalos nyelvhasználat legtöbb helyzetére alkalmazni lehet. 

"Persze, bizonyosak lehetünk benne, hogy a nyelvőrök szükség esetén még számos olyan kitételt találnak a nyelvtörvényben a 12. cikkelyen kívül is, amelyekre hivatkozva bárkibe belefojthatják a nem ukrán szót." - írták. 

Éppen ezért csupán a jogszabály egyetlen pontjára hívja fel a lap a "rendíthetetlen ukránosítók" figyelmét. Az ukrán mint államnyelv funkcionálásának biztosításáról szóló törvény zárórendelkezéseinek 3. pontja, annak is a második bekezdése kimondja, hogy az ukrajnai nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek, akiknek nyelve egyben az Európai Unió hivatalos nyelve is, és akik 2018. szeptember 1. előtt kezdték meg iskolai tanulmányaikat Ukrajna szóban forgó nemzeti kisebbségének nyelvén, változatlanul azon szabályok szerint folytathatják tanulmányaikat 2023. szeptember 1-jéig, amelyek az új nyelvtörvény hatálybalépéséig voltak érvényben, az ukrán nyelven tanított tantárgyak számának fokozatos növelésével. Hozzáteszik: az oktatási folyamatnak a tantermen kívüli foglalkozások is szerves részét képezik, azaz szinte minden olyan iskolai tevékenység ide sorolható, amely hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekekből jó emberek és művelt felnőttek váljanak.

"A fentiek alapján ezúton is kérnénk minden érintettet, legyenek tekintettel a hatályos törvényekre, s legalább 2023-ig hagyják meg gyermekeinknek a jogot és lehetőséget, hogy anyanyelvükön énekeljenek, szavaljanak és kommunikáljanak az iskolában. Továbbá – lehetőség szerint – ne gyakoroljanak nyomást az efféle feljelentésekkel a pedagógusokra, oktatási és egyéb hivatalnokokra, hogy azok szabadon végezhessék a munkájukat, s ne féljenek élni a kisebbségi nyelvhasználatra vonatkozó, mostanság ugyancsak megfogyatkozott jogainkkal." - olvasható a cikkben.

A lap végezetül megjegyzi: miután úgy tűnik, a Kárpátok túloldalán nincs egyéb probléma, mint hogy beregszászi gyerekek és tanáraik magyarul énekelnek, szavalnak, adnak elő betlehemes játékot, ajánlják a feljelentő lember megyei lakos figyelmébe, hogy a 12. cikkelyt a kárpátaljai magyaroknál nagyobb emberek is megsértik, például Volodimir Zelenszkij elnök. Emlékeztetnek: az államfő egy éve újévi üzenetében még magyarul szólt a beregszásziakhoz, egy hete pedig oroszul beszélve próbálta megindokolni videoüzenetében, miért záratott be három ellenzéki tévécsatornát.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Vélemény: mindenki el fog menekülni Ukrajnából, mert az ország megalázza a lakosait

A nyelvtéma, a régi-új, elnyűhetetlen gumicsont. A konc, amit ledob a nép közé a vezetőség odafentről. Hadd szedjék szét egymást az emberek néhány falat miatt, addig se a valós problémákkal vannak elfoglalva - írja véleménycikkében Szabó Kata, a Kárpátalja ma egyik szerkesztője. Véleménye szerint a nyelvtörvény szégyenfolt lesz a posztmodern Ukrajna történelmében, de ugyanúgy Európáéban is, ha szó nélkül szemet huny felette. A szerző úgy véli, a honatyák „csak” egy dologról feledkeznek meg a törvényhozáskor. Arról, hogy addig feszítik a határokat, "míg a nép megunja, összepakolja a csemodánt és lelép." Megjegyzi: tulajdonképpen erre már várni sem kell. Az emberek elmennek, a falvakban pedig egyre több telek előtt látjuk az Eladó! feliratot. Helyenként már több a lakat alatt lévő ház, mint a lakott. És sajnos, nem azért, mert a szomszéd városba költöztek volna a tulajok - jegyzi meg. Ahogyan a szerző fogalmaz írásában : emberbarátnak nem mondható országvezetése van Ukrajnának.

A határátlépés szigorítását tervezik Ukrajnában - célkeresztben az oltatlanok

Ukrajna egészségügyi minisztériuma az államhatár átlépésének szigorítását tervezi. A koronavírus Delta-törzsének gyors terjedése miatt a be nem oltott személyek számára karantén bevezetését fontolja – közölte az RBK-Ukrajina a Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elmondása szerint az Egészségügyi Minisztérium a kötelező karantén bevezetését javasolja az Ukrajnába érkező oltatlan emberek számára. Az elővigyázatossági intézkedés 14 napig tart. Abban az esetben, ha egy hét után negatív a PCR-tesztje, nem kell letölteni a 14 napot - írja a Kárpát.in.ua. „A 18 évesnél fiatalabb ukrán állampolgárok valamint azok, akik a rendelet hatálybalépése előtt hagyták el az országot, mentesülnek a karantén alól” – közölte az elnök sajtószolgálata. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !