Ugrás a fő tartalomra

Magyarnak megmaradni a Kárpátok hűvös szegletében

"Trianon nem választ el örökre, a külhonba szakadt magyarsággal nyelv, kultúra és a szív összeköt. A nemzeteken felülemelkedő Unió ezt sohasem fogja érteni és még kevésbé"  - írta véleménycikkében Constantinovits Milán, a Mandiner újságírója.

A szerző tavaly járt utoljára Kárpátalján, akit a megyében kijózanító kétarcúság fogadott: "míg Beregszász belvárosa szépen gyarapodik, a magyar főiskola virágzik, addig az utakat kikezdte a posztszovjet erózió, az utcákon kóbor kutyák, mindenfelé elnéptelenedő falvak. Kárpátalja mégis él és élni akar, a helyi magyarság a donyecki háború árnyékában, a kijevi kisebbségellenes fellángolások dacára is működőképes közösséget alkot."

Írásban Constantinovits Milán megjegyzi: Kárpátalja különösen hideg napokat él. "Most épp halálos üzenetekkel fenyegették meg a kulcsfontosságú magyar intézményeket Szijjártó Péter látogatásának előestéjén. A már szinte menetrendszerűen érkező magyarfób uszítás kevéssé meglepő az elmúlt évek fényében. Keleten a helyzet változatlan, az alig több mint százezres nemzeti kisebbség komoly veszélyforrás az ukrán állam területi " - írta.

A szerző szerint azt az abszurd helyzetet, hogy "a magyar szeparatizmus bármelyik percben visszacsatolhatja Kárpátalját" nehéz a politikai realitás mentén értelmezni. "Itt már rég nem erről van szó. Minden fenyegetés mögött ugyanis nem csupán a végtelenül primitív soviniszta nyughatatlanság áll, vagy a gazdasági instabilitást elfedni vágyó manipuláció és a magyar-kártya unos-untalan kijátszása. Ott az a nemzeti önmeghatározatlanság, illetve a Moszkvával szembeni kisebbségi komplexus, ami Ukrajnát a születésétől körbelengi." - fejtette ki véleményét.

Constantinovits Milán szerint érdemes észben tartani, hogy az ukrán politikai játszmák elszenvedője az a maroknyi magyar közösség, aminek a mindennapjait egy kirekesztő oktatási törvény, a borzalmas gazdasági körülmények és az abszolút félrekezelt járványhelyzet is nehezíti. Hozzáteszi: "ilyen körülmények között elkeserítő olvasni azokat az ellenzéki oldalakon burjánzó kommenteket, amik a magyar „nacionalizmust” vádolják az ukrán helyzetért, vagy épp kárörvendően Orbán számlájára írják a magyarellenes elnyomást." Szerinte dühítő azt is látni, hogy egy össznemzeti ügyben sem képződhet egység a kormány mögött, hogy "politikai haszonszerzés oltárán áldozzák fel az összmagyar egységet."

Az években, talán évtizedekben mérhető szemléletváltozáshoz állhatatos és következetes magyar érdekérvényesítés kell - húzta alá.

"Az újra és újra felcsillanó remény mindig talminak bizonyult. Zelenszkij megválasztásához fűzött illúziókat is felülírta a valóság: a magyar vezetők vegzálása, a fenyegetések, a határátkelés kicsinyes bosszúból való ellehetetlenítése tette újra fagyossá az országközi viszonyokat. Szijjártó már-már menetrendszerű látogatása nem fog csodát hozni, a legtöbb, amiben reménykedhetünk, a kijevileg támogatott kisebbségellenes hadjárat lejjebb csavarása, a visszazökkenés a normalitást legalább mímelő hétköznapokba." - magyarázta Constantinovits Milán.

"Mégis a magyar külügy folyamatos próbálkozása egészséges immunválaszról tanúskodik, végre van egy önvédelmi reflex, ami életbe lép ilyenkor. Elég, ha elrettentő példának felidézzük az alapszerződésekben meghunyászkodó Horn-féle diplomáciát vagy a béna kacsaként vergődő Göncz Kinga-féle adminisztrációt." - tette hozzá.

"Meg kell végre érteni, hogy Trianon nem választ el örökre, a külhonba szakadt magyarsággal nyelv, kultúra és a szív összeköt. A nemzeteken felülemelkedő Unió ezt sohasem fogja érteni és még kevésbé támogatni. A mi felelősségünk, hogy a külhoni magyarság ügyében nemzeti minimumot teremtsünk, és ha ma nem, akkor tíz vagy húsz év múlva elmondhassuk, hogy fenyegetettségek és korlátozások nélkül, szabadon lélegezhetünk a Kárpátok eme szegletében is." - írta végezetül a Mandiner újságírója.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug