Ugrás a fő tartalomra

Magyarnak megmaradni a Kárpátok hűvös szegletében

"Trianon nem választ el örökre, a külhonba szakadt magyarsággal nyelv, kultúra és a szív összeköt. A nemzeteken felülemelkedő Unió ezt sohasem fogja érteni és még kevésbé"  - írta véleménycikkében Constantinovits Milán, a Mandiner újságírója.

A szerző tavaly járt utoljára Kárpátalján, akit a megyében kijózanító kétarcúság fogadott: "míg Beregszász belvárosa szépen gyarapodik, a magyar főiskola virágzik, addig az utakat kikezdte a posztszovjet erózió, az utcákon kóbor kutyák, mindenfelé elnéptelenedő falvak. Kárpátalja mégis él és élni akar, a helyi magyarság a donyecki háború árnyékában, a kijevi kisebbségellenes fellángolások dacára is működőképes közösséget alkot."

Írásban Constantinovits Milán megjegyzi: Kárpátalja különösen hideg napokat él. "Most épp halálos üzenetekkel fenyegették meg a kulcsfontosságú magyar intézményeket Szijjártó Péter látogatásának előestéjén. A már szinte menetrendszerűen érkező magyarfób uszítás kevéssé meglepő az elmúlt évek fényében. Keleten a helyzet változatlan, az alig több mint százezres nemzeti kisebbség komoly veszélyforrás az ukrán állam területi " - írta.

A szerző szerint azt az abszurd helyzetet, hogy "a magyar szeparatizmus bármelyik percben visszacsatolhatja Kárpátalját" nehéz a politikai realitás mentén értelmezni. "Itt már rég nem erről van szó. Minden fenyegetés mögött ugyanis nem csupán a végtelenül primitív soviniszta nyughatatlanság áll, vagy a gazdasági instabilitást elfedni vágyó manipuláció és a magyar-kártya unos-untalan kijátszása. Ott az a nemzeti önmeghatározatlanság, illetve a Moszkvával szembeni kisebbségi komplexus, ami Ukrajnát a születésétől körbelengi." - fejtette ki véleményét.

Constantinovits Milán szerint érdemes észben tartani, hogy az ukrán politikai játszmák elszenvedője az a maroknyi magyar közösség, aminek a mindennapjait egy kirekesztő oktatási törvény, a borzalmas gazdasági körülmények és az abszolút félrekezelt járványhelyzet is nehezíti. Hozzáteszi: "ilyen körülmények között elkeserítő olvasni azokat az ellenzéki oldalakon burjánzó kommenteket, amik a magyar „nacionalizmust” vádolják az ukrán helyzetért, vagy épp kárörvendően Orbán számlájára írják a magyarellenes elnyomást." Szerinte dühítő azt is látni, hogy egy össznemzeti ügyben sem képződhet egység a kormány mögött, hogy "politikai haszonszerzés oltárán áldozzák fel az összmagyar egységet."

Az években, talán évtizedekben mérhető szemléletváltozáshoz állhatatos és következetes magyar érdekérvényesítés kell - húzta alá.

"Az újra és újra felcsillanó remény mindig talminak bizonyult. Zelenszkij megválasztásához fűzött illúziókat is felülírta a valóság: a magyar vezetők vegzálása, a fenyegetések, a határátkelés kicsinyes bosszúból való ellehetetlenítése tette újra fagyossá az országközi viszonyokat. Szijjártó már-már menetrendszerű látogatása nem fog csodát hozni, a legtöbb, amiben reménykedhetünk, a kijevileg támogatott kisebbségellenes hadjárat lejjebb csavarása, a visszazökkenés a normalitást legalább mímelő hétköznapokba." - magyarázta Constantinovits Milán.

"Mégis a magyar külügy folyamatos próbálkozása egészséges immunválaszról tanúskodik, végre van egy önvédelmi reflex, ami életbe lép ilyenkor. Elég, ha elrettentő példának felidézzük az alapszerződésekben meghunyászkodó Horn-féle diplomáciát vagy a béna kacsaként vergődő Göncz Kinga-féle adminisztrációt." - tette hozzá.

"Meg kell végre érteni, hogy Trianon nem választ el örökre, a külhonba szakadt magyarsággal nyelv, kultúra és a szív összeköt. A nemzeteken felülemelkedő Unió ezt sohasem fogja érteni és még kevésbé támogatni. A mi felelősségünk, hogy a külhoni magyarság ügyében nemzeti minimumot teremtsünk, és ha ma nem, akkor tíz vagy húsz év múlva elmondhassuk, hogy fenyegetettségek és korlátozások nélkül, szabadon lélegezhetünk a Kárpátok eme szegletében is." - írta végezetül a Mandiner újságírója.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté