Ugrás a fő tartalomra

Rekordszinten az élelmiszerárak Ukrajnában

Az élelmiszerárak folyamatos emelkedése az ukránok számára már megszokottá vált. Az elmúlt hat hónap során azonban az árnövekedés üteme valóban hatalmas méreteket öltött. Az ukránok jövedelmük felét fordítják élelmiszerre, ugyanakkor az EU tagországok lakosai számára ez a szám nem haladja meg a 18%-ot. A Gazdasági Fejlesztési Minisztérium jelentése szerint 2021 januárjában a gyümölcs- és zöldségtermékek 8,1-24,6%-kal, a pékáru 0,4-4,9%-kal, az olaj 4,8%-kal, a cukor 4,1%-kal, a tojás 3,5%-kal, a hús 0,2-2%-kal, a tejtermékek 0,2-1,5% drágult. Az árak ilyen rendellenes emelkedése felgyorsítja az infláció növekedését - olvasható a Kárpát.in.ua hírportálon megjelent elemzésben.

Jurij Solomickij, a Makrogazdasági Szabályozási Központ vezetője elmondta, a cukor, a tojás és az olaj rekord mértékben drágult. Tavaly januári adatokhoz viszonyítva ezeknek a termékeknek az ára több mint a felével nőtt: 54,7%, 52,3% és 25,6%.

Az ukrán piacon az élelmiszerárak növekedését olyan tényezők befolyásolják, mint a minimálbér alakulása, az energiaárak, a logisztikai költségek és a termés szintje. Egyébként ezen a nyáron az ipari villamos energia ára csaknem 30%-kal nőtt. Andrij Novak gazdasági szakértő szerint az energia költségek növekedése láncreakciót vált ki – kivétel nélkül minden termék ára emelkedik.

Dmitro Sijan, a Harkivi Nemzeti Gazdasági Egyetem Gazdasági Tanszékének professzora szerint az árak azért emelkednek, mert a termelők költségei jelentősen megnőttek.

A gabona a tojás önköltségének fő alkotóeleme, a csirkehús költségének 70%-a a takarmány. Az elmúlt fél évben a búza, a rozs és a kukorica ára csaknem megduplázódott: 3,7-4,7 ezer UAH-ról tonnánként csaknem 9 ezer UAH-ra, közölte az Ekonomicsna Pravda.

Olekszandr Ohrimenko gazdasági szakértő becslései szerint a gabona felvásárlási árának növekedése egész évben befolyásolja a csirkehús árát.

Olekszij Dorosenko, az Ukrán Kiskereskedelmi Szövetség igazgatója úgy véli, hogy a csirkehús ára további 15%-kal fog emelkedni, közölte az UNN.

Ukrajnában cukor ára 30-40%-kal magasabb, mint a világpiaci ár – derül ki Ukrajna Kereskedelmi és Iparkamarája adataiból. Julija Berescsenko, az Asztarta fejlesztési és befektetői kapcsolatokért felelős igazgatója, Ukrajna legnagyobb cukortermelője kiemelte, a súlyos szárazság miatt csökkent a cukorrépa hozama. A cukor exportára is emelkedett, és a termelők az elmúlt három évben működési nyereséget próbáltak elérni, mivel korábban veszteségesek voltak és kénytelenek voltak csökkenteni a termelést.

Külső okok is befolyásolták az élelmiszerárak emelkedését Ukrajnában. Ezek közé tartozik az aszály és az időjárási rendellenességek, a megnövekedett kínai kereslet, amely növelte a sertések számát és megduplázta a gabonaigényt, valamint az országok protekcionista lépései a koronavírus második hullámától tartva.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) arról számolt be, hogy hogy az élelmiszerek világpiaci árai 2014 óta most emelkedtek a legnagyobb mértékben. Az előrejelzések szerint a gabonafogyasztás jövőre emelkedni fog, és a világ élelmiszer-készletei az elmúlt öt év legalacsonyabb szintjére csökkennek, közölte az Ekonomicsna Pravda.

Az élelmiszerárak jelenlegi megugrásával még nincs vége a folyamatnak. A szakértők tavasszal újabb áremelkedési hullámra számítanak. Zorjana Jaremcsisin a Novini 24-ben az alábbiakat írta: az áremelkedés a húsra és a gabonafélékre, valamint a hagyományosan a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozik, amelyek árainak nyáron mindenképpen csökkennie kell. Mindemellett a tojás és a tejtermékek ára tavasszal csökkenni fog, mivel szezonális termékek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ