Ugrás a fő tartalomra

Rekordszinten az élelmiszerárak Ukrajnában

Az élelmiszerárak folyamatos emelkedése az ukránok számára már megszokottá vált. Az elmúlt hat hónap során azonban az árnövekedés üteme valóban hatalmas méreteket öltött. Az ukránok jövedelmük felét fordítják élelmiszerre, ugyanakkor az EU tagországok lakosai számára ez a szám nem haladja meg a 18%-ot. A Gazdasági Fejlesztési Minisztérium jelentése szerint 2021 januárjában a gyümölcs- és zöldségtermékek 8,1-24,6%-kal, a pékáru 0,4-4,9%-kal, az olaj 4,8%-kal, a cukor 4,1%-kal, a tojás 3,5%-kal, a hús 0,2-2%-kal, a tejtermékek 0,2-1,5% drágult. Az árak ilyen rendellenes emelkedése felgyorsítja az infláció növekedését - olvasható a Kárpát.in.ua hírportálon megjelent elemzésben.

Jurij Solomickij, a Makrogazdasági Szabályozási Központ vezetője elmondta, a cukor, a tojás és az olaj rekord mértékben drágult. Tavaly januári adatokhoz viszonyítva ezeknek a termékeknek az ára több mint a felével nőtt: 54,7%, 52,3% és 25,6%.

Az ukrán piacon az élelmiszerárak növekedését olyan tényezők befolyásolják, mint a minimálbér alakulása, az energiaárak, a logisztikai költségek és a termés szintje. Egyébként ezen a nyáron az ipari villamos energia ára csaknem 30%-kal nőtt. Andrij Novak gazdasági szakértő szerint az energia költségek növekedése láncreakciót vált ki – kivétel nélkül minden termék ára emelkedik.

Dmitro Sijan, a Harkivi Nemzeti Gazdasági Egyetem Gazdasági Tanszékének professzora szerint az árak azért emelkednek, mert a termelők költségei jelentősen megnőttek.

A gabona a tojás önköltségének fő alkotóeleme, a csirkehús költségének 70%-a a takarmány. Az elmúlt fél évben a búza, a rozs és a kukorica ára csaknem megduplázódott: 3,7-4,7 ezer UAH-ról tonnánként csaknem 9 ezer UAH-ra, közölte az Ekonomicsna Pravda.

Olekszandr Ohrimenko gazdasági szakértő becslései szerint a gabona felvásárlási árának növekedése egész évben befolyásolja a csirkehús árát.

Olekszij Dorosenko, az Ukrán Kiskereskedelmi Szövetség igazgatója úgy véli, hogy a csirkehús ára további 15%-kal fog emelkedni, közölte az UNN.

Ukrajnában cukor ára 30-40%-kal magasabb, mint a világpiaci ár – derül ki Ukrajna Kereskedelmi és Iparkamarája adataiból. Julija Berescsenko, az Asztarta fejlesztési és befektetői kapcsolatokért felelős igazgatója, Ukrajna legnagyobb cukortermelője kiemelte, a súlyos szárazság miatt csökkent a cukorrépa hozama. A cukor exportára is emelkedett, és a termelők az elmúlt három évben működési nyereséget próbáltak elérni, mivel korábban veszteségesek voltak és kénytelenek voltak csökkenteni a termelést.

Külső okok is befolyásolták az élelmiszerárak emelkedését Ukrajnában. Ezek közé tartozik az aszály és az időjárási rendellenességek, a megnövekedett kínai kereslet, amely növelte a sertések számát és megduplázta a gabonaigényt, valamint az országok protekcionista lépései a koronavírus második hullámától tartva.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) arról számolt be, hogy hogy az élelmiszerek világpiaci árai 2014 óta most emelkedtek a legnagyobb mértékben. Az előrejelzések szerint a gabonafogyasztás jövőre emelkedni fog, és a világ élelmiszer-készletei az elmúlt öt év legalacsonyabb szintjére csökkennek, közölte az Ekonomicsna Pravda.

Az élelmiszerárak jelenlegi megugrásával még nincs vége a folyamatnak. A szakértők tavasszal újabb áremelkedési hullámra számítanak. Zorjana Jaremcsisin a Novini 24-ben az alábbiakat írta: az áremelkedés a húsra és a gabonafélékre, valamint a hagyományosan a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozik, amelyek árainak nyáron mindenképpen csökkennie kell. Mindemellett a tojás és a tejtermékek ára tavasszal csökkenni fog, mivel szezonális termékek.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !