Ugrás a fő tartalomra

Szélessávú internet lehet minden faluban

Ukrajna Digitális Átalakulási Minisztériuma ambiciózus fejlesztést ígér 2021-ben. Több mint 500 millió hrivnya áll a rendelkezésükre, amit a szociális intézmények szélessávú internethálózatra kapcsolására fordíthatnak.

Szükség is van erre, hiszen napjainkban még 15,5 ezer település több mint 3,5 millió lakosa számára elérhetetlen ez a szolgáltatás. Az állam most a legmodernebb optikai szálas technológia fejlesztését szorgalmazza - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A folyamat során minden iskolát, könyvtárat bekapcsolnak a hálózatba, és a lakosság is lehetőséget kap a csatlakozásra.

A szakemberek szerint a vezetékes internet fejlesztésének négy komoly akadálya volt:

Az optikai szálas vezetékek a már kiépített villany-, illetve telefonpóznákra kerülnek felszerelésre. Ezek tulajdonosai nagyon magas bérleti díjat kértek az internet-hálózat üzemeltetőitől, ami növelte a szolgáltatások árát.

  1. Nagyon lassan haladt az internethasználat és az információs technológiák alapjainak elsajátítása, így az igények is alacsonyak voltak. Amikor a karantén miatt a gyerekek távoktatásának megvalósításához nélkülözhetetlen az internet, hirtelen az igénylők száma is megnőtt.
  2. Sok volt a bürokratikus akadálya annak, hogy közös nevezőre hozzák a különböző hálózatok tulajdonosainak érdekeit. Ma már ezeket a problémákat megyei szinten is megoldották.
  3. A lakosság, különösen a nyugdíjasok általános elszegényedése is szűkítette a fizetőképes alkalmazók táborát. Ma az internethez való csatlakozás ára 2-3 ezer hrivnya (router, kábelek, csatlakozók, munkabér), ami több mint egyhavi nyugdíj összegének felel meg.
  4. A kormány tudatában van annak, hogy állami hozzájárulás nélkül még nagyon sokáig kellene várni a távoli falvak lakosainak, hogy hozzájussanak a 21. század e nélkülözhetetlen szolgáltatásához. Úgy tervezik, hogy a vezetékes hálózat kiépítéséhez bizonyos részben az állam járul hozzá, a többi részt pedig üzleti alapon kell begyűjteniük az üzemeltetőknek.

Az állam a saját része fejében elvárja a működtetőtől, hogy két éven keresztül biztosítson minden szociális intézménynek legalább 100 Mbit/sec sebességet. A program segítségével minden polgár számára szeretnék biztosítani a vezetékes internethozzáférést.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Vélemény: mindenki el fog menekülni Ukrajnából, mert az ország megalázza a lakosait

A nyelvtéma, a régi-új, elnyűhetetlen gumicsont. A konc, amit ledob a nép közé a vezetőség odafentről. Hadd szedjék szét egymást az emberek néhány falat miatt, addig se a valós problémákkal vannak elfoglalva - írja véleménycikkében Szabó Kata, a Kárpátalja ma egyik szerkesztője. Véleménye szerint a nyelvtörvény szégyenfolt lesz a posztmodern Ukrajna történelmében, de ugyanúgy Európáéban is, ha szó nélkül szemet huny felette. A szerző úgy véli, a honatyák „csak” egy dologról feledkeznek meg a törvényhozáskor. Arról, hogy addig feszítik a határokat, "míg a nép megunja, összepakolja a csemodánt és lelép." Megjegyzi: tulajdonképpen erre már várni sem kell. Az emberek elmennek, a falvakban pedig egyre több telek előtt látjuk az Eladó! feliratot. Helyenként már több a lakat alatt lévő ház, mint a lakott. És sajnos, nem azért, mert a szomszéd városba költöztek volna a tulajok - jegyzi meg. Ahogyan a szerző fogalmaz írásában : emberbarátnak nem mondható országvezetése van Ukrajnának.

A határátlépés szigorítását tervezik Ukrajnában - célkeresztben az oltatlanok

Ukrajna egészségügyi minisztériuma az államhatár átlépésének szigorítását tervezi. A koronavírus Delta-törzsének gyors terjedése miatt a be nem oltott személyek számára karantén bevezetését fontolja – közölte az RBK-Ukrajina a Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elmondása szerint az Egészségügyi Minisztérium a kötelező karantén bevezetését javasolja az Ukrajnába érkező oltatlan emberek számára. Az elővigyázatossági intézkedés 14 napig tart. Abban az esetben, ha egy hét után negatív a PCR-tesztje, nem kell letölteni a 14 napot - írja a Kárpát.in.ua. „A 18 évesnél fiatalabb ukrán állampolgárok valamint azok, akik a rendelet hatálybalépése előtt hagyták el az országot, mentesülnek a karantén alól” – közölte az elnök sajtószolgálata. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !