Ugrás a fő tartalomra

Ukrajna, a reménytelenül elrontott ország

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke azt követően, hogy átvette az ország irányítását, elveszett embernek látszik. Lehet, hogy ennek ő az oka, de az is lehet, hogy Ukrajna reménytelen ország, amelyet nem lehet talpra állítani - olvasható a Napi.hu egy korábbi cikkében, ami sajnos még most sem vesztette aktualitását.

Szegény Volodimir Zelenszkij - ezzel a szokatlan felütéssel kezdődik Melinda Haring politológus elemzése a bne IntelliNews régiós hírportálon. Végül is Ukrajna államfőjéről beszélünk, aki 2019 tavaszán nagy fölénnyel nyert az elnökválasztáson, aztán néhány hónappal később pártja is fölényesen hozta a parlamenti választásokat is. Ebben akkor az volt a legérdekesebb, hogy 2019 tele előtt Zelenszkij egy tévésorozat főszereplője volt, amelyben az ország elnökét játszotta, pontosabban figurázta ki, és fel sem merült, hogy pártot alapítana.

Villámkarrierjét ismertségének, az ország egyik ismert oligarchája, Ihor Kolomojszkij támogatásának és három ígéretének köszönhette. Az egyik, hogy véget vet a Délkelet-Ukrajnában zajló polgárháborúnak, a másik, hogy jólétet teremt a 42 milliós országban, a harmadik, hogy véget vet a korrupciónak. Azóta azt látjuk, hogy a regnálásának első hónapjait jellemző reformlendület elhalt, és a hagos ígéret, miszerint alapjaiban változtatja meg Ukrajnát elcsendesült. Zelenszkij a bne cikkírója szerint fáradtnak, egykedvűnek, elveszettnek látszik.

Szakértők öt okot sorolnak fel, amelyek magyarázhatják, miért siklott félre Zelenszkij kormányzása. Az első tipp, hogy az államfőt markában tartja az elnökválasztási kampányát finanszírozó Ihor Kolomojszkij. Zelenszkij az oligarcha 1+1 névre hallgató tévécsatornáján vetített sorozatban futott be, ennek köszönhetően szépen meg is szedte magát, és a gyanú szerint Kolomojszkij most megkéri a támogatás árát. Ennek jele, hogy a mágnás, akit azzal vádolnak, a kezében lévő PrivatBankot kifosztotta, mielőtt az a csődöt elkerülendő állami tulajdonba került, láthatóan bármit megtehet azért, hogy visszaszerezze a pénzintézetet vagy legalábbis "kártérítésként" az államosításért egy rakás pénzt kapjon.

Hatalomra kerülése után nem sokkal, 2019 szeptemberében Zelenszkij összehívta az ország oligarcháit az elnöki hivatalba. A tárgyalást követően Kolomojszkij magabiztosan jelent meg a nyilvánosság előtt. Az államfő nem indított jogi eljárást a PirvátBankkal kapcsolatos ügyek miatt, miközben elődje, Petro Porosenko ellen - aki államosította a bankot - vizsgálat indult. Az oligarcha rendszeresen beleköt olyan tisztviselőkbe, akiket az államfő nem sokkal korábban mentett fel.

Régi teória Zelenszkijjel kapcsolatban, hogy az oroszok bábja. Ezt táplálja, hogy anyanyelve nem az ukrán, hanem az orosz, hogy visszautasítja, hogy kemény hangon beszéljen Vlagyimir Putyin orosz államfőről, illetve hogy rugalmasan próbálja kezelni a délkelet-ukrajnai orosz-ukrán konfliktust. A bne cikkírója szerint ezt az elképzelést nem támasztják alá kopogós bizonyítékok a feltételezéseken túl, és figyelmen kívül hagyja, hogy az ukrán vezetés gondja egyszerűen a hozzá nem értés.

Ez ugyanis a harmadik magyarázat Zelenszkij halvány teljesítményére. Az államfői bársonyszék elnyerése előtt semmilyen kormányzati tapasztalatot nem szerzett. Hírek szerint az államfő négy közeli tanácsadójára hallgat döntései meghozatala előtt vagy még rájuk sem, ha nem kap tőlük egyhangú tanácsot.

További lehetőség, hogy Zelenszkij saját naivitásának áldozata. Mielőtt elindult volna az elnökségért, jómódú, híres ember volt, azaz nem volt szüksége erre az állásra. Mint mondta, azért váltott a politikusi pályára, hogy a gyerekei már egy normális országban élhessenek. Elcsapott miniszterelnöke szerint ehhez képest megváltozott. Szerinte az orosz eredetű összeesküvés-elmétek rabjává vált, miszerint a Nyugat és Soros György le akarja rombolni Ukrajnát, továbbá nem tud mit kezdeni az egymással ütköző érdekcsoportokkal, a válsággal és a nehéz politikai döntésekkel.

Végül észszerű magyarázat lehet a kudarcra, hogy Ukrajna reménytelenül elrontott ország. Minden megvásárolható, beleértve ebbe mindenekelőtt a politikusokat is. Az oligarchák a tavalyi változás óta visszaszerezték az ellenőrzést a parlament felett, és továbbra is kezükben tartják a médiát és a nagyobb gazdasági ágazatokat. Ahogy az oligarchák a Zelenszkij főszereplésével futó sorozatban mondták: ez a társaság sokkal kevesebbe került, mint az előző. Más szóval amíg a pénz irányítja az ukrán politikát, édes mindegy ki az államfő. Ezt a teóriát erősíti meg az ország elmúlt 30 éves története.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug