Ugrás a fő tartalomra

A Momentum elítéli a kárpátaljai magyarság megbélyegzését

A Momentum Mozgalom felszólítja az ukrán politikai vezetést, hogy ne kezelje a magyar kisebbség tagjait másodrendű állampolgárokként - olvasható a párt európai parlamenti (EP) képviselőjének közleményében.

Cseh Katalin a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében megjegyzi : tiszteletben tartják Ukrajna azon jogát, hogy szabadon rendelkezzen a kettős állampolgárság lehetővé tételének feltételeiről, azonban Ukrajna elnökének terve emberi jogi és kisebbségvédelmi szempontból is aggályos, hiszen a tervezet a jelenlegi formájában tiltaná a magyar állampolgárok közhivatal viselési jogát. Ez szinte teljesen lefejezné a kárpátaljai magyar politikai vezetést, ami beláthatatlan következményekkel járna az ukrajnai magyar kisebbség számára is - teszi hozzá.

A Momentum Mozgalom határozottan elítél minden, az emberek nemzeti hovatartozás alapján történő listázására és megbélyegzésére irányuló törekvést, így a Volodimir Zelenszkij által nemrég előterjesztett elnöki rendeletet is, mivel az súlyosan sérti mind az emberi méltóságot, mind pedig az alapvető politikai jogokat - áll a közleményben.

Ugyan a tervezet törvényerőre emelkedését még az ukrán parlament és az alkotmánybíróság is megakadályozhatja, az egyébként is nehéz helyzetben lévő ukrajnai magyar kisebbségnek ez aligha jelent megnyugvást - emeli ki az EP-képviselő. A Momentum Mozgalom ezért felszólítja az ukrán vezetést, hogy a tervezetet úgy módosítsák, hogy az összhangban legyen a jogállamiság alapvető normáival.

Cseh Katalin azt állítja, nála kevés lelkesebb támogatója van Ukrajna uniós tagságának, ám egy EU-ba igyekvő államtól Brüsszel is elvárja, hogy ne diszkrimináljon EU-s állampolgárokat nemzetiségi alapon, hanem biztosítsa a nemzeti kisebbségek alapvető emberi és kisebbségi jogait - teszi hozzá.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke