Ugrás a fő tartalomra

A szülőföld szeretete hozta létre az első magyar nyelvű kárpátaljai túraegyesületet

Helytörténeti, honismereti és túravezető. A Kárpátaljai Hazajáró Honismereti és Turista Egylet vezetője, a Tiszta Kárpátalja program koordinátora. A nagyberegi születésű Bíró Andrásról méltán elmondható, hogy kétséget kizáróan a szülőföldje szerelmese.

Bíró András Nagyberegen született 1977-ben, majd tanulmányai elvégzése után magyartanárként helyezkedett el két kárpátaljai településen: Makkosjánosiban és Benében.

Utóbbi község polgármesterének kérésére vállalta el élete első idegenvezetését, mert a 2000-es évek elején már virágzott Kárpátalján a falusi turizmus. Akkoriban még felkészületlennek érezte magát, így éjszakánként bújta a Kárpátaljáról szóló könyveket és cikkeket.

"Kőrösmezőre kerültem, ahol hegyvidék vett körbe. Nagyon gyorsan fel tudtam fedezni, hogy milyen magyar vonatkozású dolgokkal rendelkezik Kárpátalja, és mik azok a dolgok, amit Magyarországról vagy a magyar nyelvterületről érkező vendégek számára érdekes lehet. És így szépen, lassan a turisztikán a túra felé mozdultam el inkább. Kárpátalján magyar nyelvű túraegyesületről nem nagyon beszélhettünk az elmúlt évtizedekben, 2019 nyarán hoztuk létre az egyesületet" – mesélte el a kezdeteket Bíró András az M1 Kárpát-medence című műsorában.

2017-ben jött létre a Tiszta Kárpátalja gondnoki hálózat, melynek koordinátora szintén Bíró András. A hálózat tagjai a magyar vonatkozású emlékhelyek, várak és katonatemetők tisztítását és karbantartását végzik.

Bíró Andrást és feleségét, Nórát a szórványprogram hozta össze, hiszen mindketten a kőrösmezői magyar iskolában tanítottak. Egy év után összeházasodtak, és mivel András egykeként nőtt fel, mindig is az volt az álma, hogy nagy családja legyen. Azóta négy gyermekük született.

„Együtt dolgoztunk, és valahogy lassan kialakult ez a kapcsolat, egyre többet voltunk együtt, aztán szerelem lett belőle” – mondta Bíró Nóra. A család összes tagja Kárpátalja szerelmese, így szinte minden túrát közösen teljesítenek. 2019-től kezdődően a Hazajáró egylet számos felfedező utat szervezett már.

Idén húsz túrát kívánnak elindítani, így szinte egy hétvége sem telik majd el kirándulás nélkül.

A mostani az egylet idei harmadik barangolása, amely ezúttal az úgynevezett Elvarázsolt vidékre vezet. Ez a táj a Borló-hát vonulatában található, amit közrevesz a Borzsa-havas, a Szinyák és a Nagyszőlősi-hegység. A legifjabb állandó tag, Bíró András tízéves kisfia. „Büszke vagyok erre, szeretek túrázni, és én is túravezető szeretnék lenni, mint apa” – jelentette ki Bíró Tamás.

A túrázók nemcsak a látványra kíváncsiak, hanem Bíró András előadására is, aki a hely történetével és mondáival is megismerteti a csapatot.

A két éve megalakult Kárpátaljai Hazajáró Honismereti és Turista Egylet célja, hogy népszerűsítse Kárpátalja, valamint a Kárpát-medence területén található természeti kincseket.

Jelenleg hetven aktív tagjuk van, és bár a pandémia miatt nehézkesebb kimozdítani az embereket, a túravezető és társai nem csüggednek, hanem a jövőt tervezik.

„Hála Istennek a gyerekeim fogékonyak rá, szeretik ezt. De ott vannak a kamaszok, akik még eddig nem jártak hegyvidéki részen, és azt látjuk, hogy örömmel jönnek, és rácsodálkoznak egy-egy vidékre. Mind-mind számunkra olyan visszajelzést ad, ami azt jelenti, hogy amit csinálunk az jó, és amit csinálunk, arra igenis szükség van” – fogalmazott Bíró András.

Ő és csapata azon dolgozik, hogy ezt a csodálatos vidéket – legyen az anyaországi vagy éppen kárpátaljai túrázó – mindenki megismerje és megszeresse. Aki pedig teheti és kalandozni szeretne eme csodálatos tájon, az keresse meg a kárpátaljai hazajárókat és Bíró Andrást, mert felejthetetlen élményben lesz része.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ