Ugrás a fő tartalomra

Az összeomlás szélén az egészségügyi rendszer Kárpátalján

A covid betegek számára elkülönített kórházi ágyak 81 százaléka megtelt Kárpátalján, derült ki a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet Anatolij Poloszkov, a megyei közigazgatás elnöke tartott négy ungvári kórház főorvosával.

Felháborodásának és aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy a vörös zóna bevezetése és az idevágó korlátozások ellenére számos étterem ünnepségeket tervez a nőnap alkalmából, a szépségszalonokban estig foglaltak a szakemberek. Ismételten a karanténszabályok betartására szólította fel a lakosságot. Elárulta, saját családtagjait is kórházban ápolják, ő valószínűleg csak azért nem lett beteg, mivel munkája Ungvárra köti és nem tartózkodik beregszászi otthonában.

Poljak Mihály, a megyei infektológia főorvosa kifejtette, a múlt héten naponta 500 új fertőzöttet találtak régiónkban, volt, hogy 748 fertőzöttet is észleltek, ez 24 %-al több a korábbinál. Naponta átlag 15 haláleset történik a koronavírus kapcsán.

A megyei infektológián 160 ágy van, ám sem az orvosok, sem az oxigén, sem a lélegeztetőgépek száma nem nőtt. Több a beteg, mint a gyógyult, az intenzív osztályok tele vannak, jelenleg is 4 súlyos beteget ápolnak átlagos kórtermekben, ahol viszont nem tudják számukra biztosítani a szükséges ellátást. 35-40 évesek kerülnek kórházba és nem egyszer elhunynak. Mindezekért a lakosság, a vírustagadók a hibásak, mivel nem tartják be az idevágó rendelkezéseket. Ma reggeli állapotok szerint két szabad ágy maradt a kórházban.

A főorvos az egészségügyi dolgozókhoz is szólt, kérte kollégáit, hogy oltassák be magukat. Az esetleges, egy-két napig tartó mellékhatások jelentéktelenek, az indiai vakcina biztonságos. Annál is inkább, hogy számos újrafertőzéses esetről van. Három-hat hónappal a fertőzés után a betegségen már átesett személyeket is lehet oltani, az antitestek addigra kiürülnek az ember szervezetéből.

190-re emelték az ágyszámot, mind foglalt, 96-an oxigént kapnak, közölte Ivan Kurah, az Ungvári Városi Kórház főorvosa. Kritikus a helyzet, ha nem tartjuk be az óvintézkedéseket, nem fogjuk tudni leküzdeni ezt a rendkívül veszélyes vírust. Az orvosok kimerültek, van aki tavaly március óta nem volt szabadságon. Ha a lakosság nem segít, önmagunkban kevesek vagyunk,mondta el.

A megyei klinikai kórház főorvosa, Jacina György tájékoztatása szerint 160 beteget ápolnak intézményükben, közülük 120 oxigént kap. 60 páciensnek intenzíven lenne a helye, de ott csak 6 ágy van. A legjobb orvosok a covid osztályon teljesítenek szolgálatot, emiatt a kórház képtelenek biztosítani a többi szakosztályon az ellátást, napi szintűek a botrányok, az egyéb betegségekkel küzdő páciensek háborognak. 25-30 ballon oxigén fogy el 24 óra alatt, ám még ez is kevés, nap mint nap halálesetekkel szembesülnek az orvosok, a betegek a szemük láttára fulladnak meg.

Az elektromos rendszer nem bírja a folyamatos terhelést, rendszeres az áramkimaradás. Három nap alatt 18 halottat szállítottak be a kórház hullaházába, vázolta a főorvos a kritikus helyzetet, s arra kérte nyomatékosan a lakosságot, akinél kiderült a fertőzés, tartózkodjon otthon, ne terjessze tovább a vírust. Aki utcára megy, viseljen mindenki maszkot, tartsa be a szociális távolságot és ne menjen tömegbe.

Vaszil Szkrip a tüdőkórház főorvosa kifejtette, ők is az ágyszám bővítésére kényszerülnek, ám ez nem mehet a végtelenségig. Az intenzív osztály foglalt, már képtelenek megfelelően ellátni a súlyos betegeket. Ez az elmúlt két hónap felelőtlenségének az eredménye. A vörös zóna arra való, hogy megállítsuk a fertőzés terjedését és csökkentsük a beteg- és a halálozási számot. De nem az a lényeg, milyen színű a megye besorolása, hanem az, hogy a lakosság, a vírustagadók végre megértsék, az utolsó percben vagyunk. Ha nem kapunk észhez, holnap az egészségügyi rendszer teljes összeomlása vár ránk - tudatta a Kárpáti Igaz Szó.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug