Ugrás a fő tartalomra

Az összeomlás szélén az egészségügyi rendszer Kárpátalján

A covid betegek számára elkülönített kórházi ágyak 81 százaléka megtelt Kárpátalján, derült ki a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet Anatolij Poloszkov, a megyei közigazgatás elnöke tartott négy ungvári kórház főorvosával.

Felháborodásának és aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy a vörös zóna bevezetése és az idevágó korlátozások ellenére számos étterem ünnepségeket tervez a nőnap alkalmából, a szépségszalonokban estig foglaltak a szakemberek. Ismételten a karanténszabályok betartására szólította fel a lakosságot. Elárulta, saját családtagjait is kórházban ápolják, ő valószínűleg csak azért nem lett beteg, mivel munkája Ungvárra köti és nem tartózkodik beregszászi otthonában.

Poljak Mihály, a megyei infektológia főorvosa kifejtette, a múlt héten naponta 500 új fertőzöttet találtak régiónkban, volt, hogy 748 fertőzöttet is észleltek, ez 24 %-al több a korábbinál. Naponta átlag 15 haláleset történik a koronavírus kapcsán.

A megyei infektológián 160 ágy van, ám sem az orvosok, sem az oxigén, sem a lélegeztetőgépek száma nem nőtt. Több a beteg, mint a gyógyult, az intenzív osztályok tele vannak, jelenleg is 4 súlyos beteget ápolnak átlagos kórtermekben, ahol viszont nem tudják számukra biztosítani a szükséges ellátást. 35-40 évesek kerülnek kórházba és nem egyszer elhunynak. Mindezekért a lakosság, a vírustagadók a hibásak, mivel nem tartják be az idevágó rendelkezéseket. Ma reggeli állapotok szerint két szabad ágy maradt a kórházban.

A főorvos az egészségügyi dolgozókhoz is szólt, kérte kollégáit, hogy oltassák be magukat. Az esetleges, egy-két napig tartó mellékhatások jelentéktelenek, az indiai vakcina biztonságos. Annál is inkább, hogy számos újrafertőzéses esetről van. Három-hat hónappal a fertőzés után a betegségen már átesett személyeket is lehet oltani, az antitestek addigra kiürülnek az ember szervezetéből.

190-re emelték az ágyszámot, mind foglalt, 96-an oxigént kapnak, közölte Ivan Kurah, az Ungvári Városi Kórház főorvosa. Kritikus a helyzet, ha nem tartjuk be az óvintézkedéseket, nem fogjuk tudni leküzdeni ezt a rendkívül veszélyes vírust. Az orvosok kimerültek, van aki tavaly március óta nem volt szabadságon. Ha a lakosság nem segít, önmagunkban kevesek vagyunk,mondta el.

A megyei klinikai kórház főorvosa, Jacina György tájékoztatása szerint 160 beteget ápolnak intézményükben, közülük 120 oxigént kap. 60 páciensnek intenzíven lenne a helye, de ott csak 6 ágy van. A legjobb orvosok a covid osztályon teljesítenek szolgálatot, emiatt a kórház képtelenek biztosítani a többi szakosztályon az ellátást, napi szintűek a botrányok, az egyéb betegségekkel küzdő páciensek háborognak. 25-30 ballon oxigén fogy el 24 óra alatt, ám még ez is kevés, nap mint nap halálesetekkel szembesülnek az orvosok, a betegek a szemük láttára fulladnak meg.

Az elektromos rendszer nem bírja a folyamatos terhelést, rendszeres az áramkimaradás. Három nap alatt 18 halottat szállítottak be a kórház hullaházába, vázolta a főorvos a kritikus helyzetet, s arra kérte nyomatékosan a lakosságot, akinél kiderült a fertőzés, tartózkodjon otthon, ne terjessze tovább a vírust. Aki utcára megy, viseljen mindenki maszkot, tartsa be a szociális távolságot és ne menjen tömegbe.

Vaszil Szkrip a tüdőkórház főorvosa kifejtette, ők is az ágyszám bővítésére kényszerülnek, ám ez nem mehet a végtelenségig. Az intenzív osztály foglalt, már képtelenek megfelelően ellátni a súlyos betegeket. Ez az elmúlt két hónap felelőtlenségének az eredménye. A vörös zóna arra való, hogy megállítsuk a fertőzés terjedését és csökkentsük a beteg- és a halálozási számot. De nem az a lényeg, milyen színű a megye besorolása, hanem az, hogy a lakosság, a vírustagadók végre megértsék, az utolsó percben vagyunk. Ha nem kapunk észhez, holnap az egészségügyi rendszer teljes összeomlása vár ránk - tudatta a Kárpáti Igaz Szó.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté