Ugrás a fő tartalomra

Az ukrán kormány az út szélén hagyta a járvány miatt bajba jutott embereket

Egy országos zárlat újabb csapást jelentene az amúgy is ingoványos ukrán gazdaságra. Leginkább a szolgáltatási szektor, a vendéglátás, a nem élelmiszert árusító üzletek, kocsmák, bárok szenvednék meg az újabb lezárást. 

Ha nem is vezetnek be a tavaly tavaszihoz hasonló szigorú korlátozó intézkedéseket Ukrajnában, a gazdasági veszteségek úgy is elkerülhetetlenek lesznek, de valamivel kisebb károkra számíthatunk, mint a tavalyi karantén után - magyarázta Andrij Novak ukrán közgazdász az UNIAN hírportálon megjelent írásában. A szakember szerint kétségtelen, hogy ez hatással lesz az ukrán gazdaság általános állapotára, és az is nyilvánvaló, hogy 2021-ben nem fog teljesülni a kormány által prognosztizált 4%-os GDP-növekedés. Novak úgy véli, a költségvetés átcsoportosítása is szükségességszerűvé válik, a bevételek és a kiadások egyaránt csökkeni fognak. "A büdzsé összhangba kerül a 2021-ben ránk váró gazdasági realitásokkal. Nyilvánvalóan sokkal kevésbé lesznek örömteliek a számok, mint az idei költségvetés kidolgozása során előre jelzettek. Végül is senki sem számolt egy második lezárásra ..." - jegyezte meg.

Az ukrán kormány most arra számít, hogy a járvány terjedése magától csillapodni kezd. Az egészségügyi paraméterek alapján a zárlatot már régóta be kellett volna vezetni: most a megbetegedések szintje és aránya jóval magasabb, mint tavaly tavasszal, amikor szigorú szabályokat rendeltek el, a kormány mégis halogatja a lezárás bevezetését, aminek nyilvánvalóan gazdasági okai vannak - írja a közgazdász.

Novak szerint a hatalom döntése érthető, mivel a szigorú korlátozások, bezárások és tiltások társadalmi lázadásokhoz vezethetnek, aminek már vannak apró előjelei. Az ukrán állampolgárok egy olyan nehéz fűtési szezonon vannak túl, ami a többség megtakarításait felemésztette, ezen felül emelkedtek a tarifák, a gáz és a villany ára drágult. A közgazdász szavai alapján, ha ilyen körülmények között bevezetnének egy teljes lezárást, a társadalomnak csak egy kiútja marad, a tömeges tiltakozás. Az ukrán kormány valószínűleg pont ezért ruházta át a felelősséget az adott megyei állami adminisztrációra, a régiók vezetésének a megbetegedések dinamikája és a kórházakban rendelkezésre álló szabad férőhelyek alapján kell döntéseket hoznia arról, hogy milyen besorolást kapjon a terület, és milyen karantén-korlátozásokat vezessenek be.

Az, hogy az ukrán gazdaság, hogyan és mennyire fog helyreállni a lezárás után, nagyban függ a kormány és az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) válságellenes intézkedéseitől. Az eddigi rendelkezéseik egyelőre teljesen ellentétesek a többi ország válságkezelő intézkedéseivel. A világ szinte minden országának központi bankja frissítette kamatlábait, sőt egyesek negatívvá tették azokat, ezáltal hozzáférhetőbbé tették a hitelforrásokat. Az NBU viszont nem ezt tette, éppen ellenkezőleg: 6%-ról 6,5%-ra emelte a diszkontrátát, így még drágábbak lettek a banki hitelek.

A világ szinte minden kormánya anyagi támogatást nyújtott a bajba jutottoknak kortól, nemtől és státusztól függetlenül. Ukrajnában viszont kevés nyugdíjas kapott abból az 500 hrivnyás pénzügyi segítségből is, amit az állam megítélt. Egy év alatt a bajba jutott ágazatok közül is csak nagyon korlátozott számban kaptak a vállalkozók egyszeri, 8000 hrivnyás támogatást, ami inkább nevezhető gúnynak, mint valódi segítségnek a közgazdász szerint. Az üzleti hitelek viszont drágultak, gyakorlatilag tehát nincs közvetlen állami támogatás a vállalkozások számára. A kormány magukra hagyta őket.

Jelenleg sem a kormánytól, sem az NBU-tól nem hallani olyan kezdeményezést, amely válságkezelő intézkedésről szólna, talán a 8000 ezer hrivnyás "történet" megismétlődik, amelyről nem tudni, hogy kinek, milyen alapon fizetik - jegyezte meg Novak.

A válságkezelő intézkedésekkel kapcsolatos kezdeményezések hiánya nem magyarázható az államháztartás hiányával. A hatalom nem is igazán szeretne ez ügyben lépéseket tenni. Az államapparátus fenntartásának költségei ellenben jelentősen megnövekedtek.

Andrij Novak szerint a költségvetésben van pénz a bürokratikus apparátusra, viszont a bajba jutott állampolgárok és a vállalkozók számára már nincs, legalább is az ukrán hatalom döntései ezt sugallják.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést Magyarország

A járvány megfékezése érdekében a magyar kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket. A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést , aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést. A rendőrség oldalán megjelent tájékoztatás szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezé

Kirobbanhat-e a harmadik világháború az orosz-ukrán konfliktus miatt?

Hetedik éve húzódik az orosz-ukrán konfliktus. Eddig körülbelül 13 ezer ember halt meg a változó intenzitással zajló háború során – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az alapvetően etnikai különbözet miatt kialakult konfliktus már hosszú ideje húzódik, ami nem Ukrajna kedvére történik. A mára már teljesen külföldi kölcsönökből élő állam az összeomlás szélére jutott és minden erejükkel az ország védelmére figyelnek - írja a Híradó.hu. Ukrajna a NATO segítségével kívánja megoldani a válságot, így több mint 50 tagállam kezdett hadgyakorlatozásba, hogy ezzel is minél jobban megfélemlítsék ellenfelüket. Ezt nyilván az oroszok se hagyták annyiban és teljes elnyomást alkalmaznak a Krím-félszigeten élő ukránokkal szemben. „Csak remélni lehet Budapestről nézve az eseményeket, hogy ez nem fog egy nagyobb háborúhoz vezetni” – jelentette ki Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő. Azt meg kell jegyezni, hogy harmadik világháborúra nem kerülne sor, hiszen a NA

Döbbenetes, hogy mire készül az ukrán kormány

A kormány azt tervezi, az egészségügyi ellátórendszerre szánt összeget vágja meg, hogy fussa a Pfizer vakcina beszerzésére. Olga Sztefanisin parlamenti képviselő saját Facebook oldalán közli a hírt , miszerint az egészségügyi tárca 6,5 milliárd hrivnyát akar lecsípni a hálózatra szánt idei költségvetési támogatásokból. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például nem az Elnöki Hivatal fenntartására vagy az útjavításra szánt pénzből vesznek el, hanem az orvosoktól és a kórházaktól - írja a Korrespondent hírére hivatkozva a Kárpáti Igaz Szó.  Az erre vonatkozó tervezet Makszim Sztepanov egészségügyi minisztertől származik, s azt valószínűleg hamarosan megszavazza a parlament költségvetési bizottsága, írja bejegyzésében. A vakcina vásárlásához szükséges pénzt elvonhatják akár a cukor-, a rákbetegek gyógyszereire, diagnosztizálására kiutalt összegből is, teszi hozzá Sztefanisin. Mint ismeretes, Ukrajna idei költségvetésében 4 milliárd hrivnyát különítettek el oltásokra, holott a szaktárca

Így juthatnak be karanténmentesen az ukrán állampolgárok Magyarországra

Magyarország frissítette a beutazási szabályokat, melynek értelmében korlátozás nélkül utazhat az országba az adott személy állampolgárságtól függetlenül: a teherforgalomban történő határátlépés során, a diplomata, a külügyi szolgálati, a szolgálati, a hajós szolgálati útlevéllel belépésre jelentkező személyek, a magánútlevéllel, valamint az egyéb úti okmánnyal végrehajtott hivatalos látogatás céljából belépésre jelentkező személyek (a hivatalos célt okirattal igazolni kell), aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A Kárpáti Igaz Szó utánajárt, hogy az Ukrajnából érkező magyar és/ vagy külföldi, jelen esetben az ukrán állampolgárok és családtagjaik milyen igazolással, igazolásokkal tudják hitelt érdemlően alátámasztani azt, hogy 6 hónapon belül átestek a Covid-19 fertőzés okozta megbetegedésen. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint a kormányre

Sorkatonai szolgálat Ukrajnában: modern hűbériség, törvényesített hajtóvadászat

A Legfelső Tanács rendkívüli ülésén a honatyák egyebek mellett módosították a katonai szolgálatot, a had- és sorkötelesek, valamint a tartalékos állomány nyilvántartását és behívását szabályozó törvényi rendelkezéseket, átalakították a hadkiegészítő parancsnokságok rendszerét, territoriális személyzeti és szociális támogatási központok létrehozását írva elő. A törvényjavaslatot Volodimir Zelenszkij küldte meg a parlamentnek, méghozzá sürgősséggel. Ez azonban nem akadályozta meg a honatyákat abban, hogy bár első olvasatban még tavaly szeptemberben elfogadták a dokumentumot, mostanáig piszmogjanak a jogszabályhoz benyújtott mintegy 400 módosító indítvánnyal - írja a Kárpátalja hetilap. Modern hűbériség Komoly átalakításon megy keresztül a hadköteles korúak nyilvántartásának egész rendszere. Így mostantól a munkába állás kötelező feltétele lesz a katonai nyilvántartási dokumentum (pl. katonakönyv vagy a katonai nyilvántartásba vételt igazoló bármilyen egyéb okmány) felmutatása. Ez a követ