Ugrás a fő tartalomra

Az ukrán kormány az út szélén hagyta a járvány miatt bajba jutott embereket

Egy országos zárlat újabb csapást jelentene az amúgy is ingoványos ukrán gazdaságra. Leginkább a szolgáltatási szektor, a vendéglátás, a nem élelmiszert árusító üzletek, kocsmák, bárok szenvednék meg az újabb lezárást. 

Ha nem is vezetnek be a tavaly tavaszihoz hasonló szigorú korlátozó intézkedéseket Ukrajnában, a gazdasági veszteségek úgy is elkerülhetetlenek lesznek, de valamivel kisebb károkra számíthatunk, mint a tavalyi karantén után - magyarázta Andrij Novak ukrán közgazdász az UNIAN hírportálon megjelent írásában. A szakember szerint kétségtelen, hogy ez hatással lesz az ukrán gazdaság általános állapotára, és az is nyilvánvaló, hogy 2021-ben nem fog teljesülni a kormány által prognosztizált 4%-os GDP-növekedés. Novak úgy véli, a költségvetés átcsoportosítása is szükségességszerűvé válik, a bevételek és a kiadások egyaránt csökkeni fognak. "A büdzsé összhangba kerül a 2021-ben ránk váró gazdasági realitásokkal. Nyilvánvalóan sokkal kevésbé lesznek örömteliek a számok, mint az idei költségvetés kidolgozása során előre jelzettek. Végül is senki sem számolt egy második lezárásra ..." - jegyezte meg.

Az ukrán kormány most arra számít, hogy a járvány terjedése magától csillapodni kezd. Az egészségügyi paraméterek alapján a zárlatot már régóta be kellett volna vezetni: most a megbetegedések szintje és aránya jóval magasabb, mint tavaly tavasszal, amikor szigorú szabályokat rendeltek el, a kormány mégis halogatja a lezárás bevezetését, aminek nyilvánvalóan gazdasági okai vannak - írja a közgazdász.

Novak szerint a hatalom döntése érthető, mivel a szigorú korlátozások, bezárások és tiltások társadalmi lázadásokhoz vezethetnek, aminek már vannak apró előjelei. Az ukrán állampolgárok egy olyan nehéz fűtési szezonon vannak túl, ami a többség megtakarításait felemésztette, ezen felül emelkedtek a tarifák, a gáz és a villany ára drágult. A közgazdász szavai alapján, ha ilyen körülmények között bevezetnének egy teljes lezárást, a társadalomnak csak egy kiútja marad, a tömeges tiltakozás. Az ukrán kormány valószínűleg pont ezért ruházta át a felelősséget az adott megyei állami adminisztrációra, a régiók vezetésének a megbetegedések dinamikája és a kórházakban rendelkezésre álló szabad férőhelyek alapján kell döntéseket hoznia arról, hogy milyen besorolást kapjon a terület, és milyen karantén-korlátozásokat vezessenek be.

Az, hogy az ukrán gazdaság, hogyan és mennyire fog helyreállni a lezárás után, nagyban függ a kormány és az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) válságellenes intézkedéseitől. Az eddigi rendelkezéseik egyelőre teljesen ellentétesek a többi ország válságkezelő intézkedéseivel. A világ szinte minden országának központi bankja frissítette kamatlábait, sőt egyesek negatívvá tették azokat, ezáltal hozzáférhetőbbé tették a hitelforrásokat. Az NBU viszont nem ezt tette, éppen ellenkezőleg: 6%-ról 6,5%-ra emelte a diszkontrátát, így még drágábbak lettek a banki hitelek.

A világ szinte minden kormánya anyagi támogatást nyújtott a bajba jutottoknak kortól, nemtől és státusztól függetlenül. Ukrajnában viszont kevés nyugdíjas kapott abból az 500 hrivnyás pénzügyi segítségből is, amit az állam megítélt. Egy év alatt a bajba jutott ágazatok közül is csak nagyon korlátozott számban kaptak a vállalkozók egyszeri, 8000 hrivnyás támogatást, ami inkább nevezhető gúnynak, mint valódi segítségnek a közgazdász szerint. Az üzleti hitelek viszont drágultak, gyakorlatilag tehát nincs közvetlen állami támogatás a vállalkozások számára. A kormány magukra hagyta őket.

Jelenleg sem a kormánytól, sem az NBU-tól nem hallani olyan kezdeményezést, amely válságkezelő intézkedésről szólna, talán a 8000 ezer hrivnyás "történet" megismétlődik, amelyről nem tudni, hogy kinek, milyen alapon fizetik - jegyezte meg Novak.

A válságkezelő intézkedésekkel kapcsolatos kezdeményezések hiánya nem magyarázható az államháztartás hiányával. A hatalom nem is igazán szeretne ez ügyben lépéseket tenni. Az államapparátus fenntartásának költségei ellenben jelentősen megnövekedtek.

Andrij Novak szerint a költségvetésben van pénz a bürokratikus apparátusra, viszont a bajba jutott állampolgárok és a vállalkozók számára már nincs, legalább is az ukrán hatalom döntései ezt sugallják.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Vélemény: mindenki el fog menekülni Ukrajnából, mert az ország megalázza a lakosait

A nyelvtéma, a régi-új, elnyűhetetlen gumicsont. A konc, amit ledob a nép közé a vezetőség odafentről. Hadd szedjék szét egymást az emberek néhány falat miatt, addig se a valós problémákkal vannak elfoglalva - írja véleménycikkében Szabó Kata, a Kárpátalja ma egyik szerkesztője. Véleménye szerint a nyelvtörvény szégyenfolt lesz a posztmodern Ukrajna történelmében, de ugyanúgy Európáéban is, ha szó nélkül szemet huny felette. A szerző úgy véli, a honatyák „csak” egy dologról feledkeznek meg a törvényhozáskor. Arról, hogy addig feszítik a határokat, "míg a nép megunja, összepakolja a csemodánt és lelép." Megjegyzi: tulajdonképpen erre már várni sem kell. Az emberek elmennek, a falvakban pedig egyre több telek előtt látjuk az Eladó! feliratot. Helyenként már több a lakat alatt lévő ház, mint a lakott. És sajnos, nem azért, mert a szomszéd városba költöztek volna a tulajok - jegyzi meg. Ahogyan a szerző fogalmaz írásában : emberbarátnak nem mondható országvezetése van Ukrajnának.

A határátlépés szigorítását tervezik Ukrajnában - célkeresztben az oltatlanok

Ukrajna egészségügyi minisztériuma az államhatár átlépésének szigorítását tervezi. A koronavírus Delta-törzsének gyors terjedése miatt a be nem oltott személyek számára karantén bevezetését fontolja – közölte az RBK-Ukrajina a Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elmondása szerint az Egészségügyi Minisztérium a kötelező karantén bevezetését javasolja az Ukrajnába érkező oltatlan emberek számára. Az elővigyázatossági intézkedés 14 napig tart. Abban az esetben, ha egy hét után negatív a PCR-tesztje, nem kell letölteni a 14 napot - írja a Kárpát.in.ua. „A 18 évesnél fiatalabb ukrán állampolgárok valamint azok, akik a rendelet hatálybalépése előtt hagyták el az országot, mentesülnek a karantén alól” – közölte az elnök sajtószolgálata. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !