Ugrás a fő tartalomra

Az ukrán kormány megpróbálja hazacsábítani a külföldön dolgozókat

Az év elején egyes megyei adóhivatalok arról tájékoztatták a lakosságot, hogy a külföldön megkeresett bérük nem adóköteles Ukrajnában, ám május 1-jéig fel kell azt tüntetniük adóbevallásukban. Ez a lehetőség is csak abban az esetben adott, amennyiben a két ország között a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény érvényben van.

A külföldön munkát vállalóknak nyomatékosan ajánlották, hogy szerezzék be az illetékes országok hatóságaitól az ott befizetett adó összegéről szóló kimutatást, és hitelesítsék azt az adott országban működő ukrán diplomáciai testületnél. Érdekes, hogy nagyon rövid idő múlva ezek a felhívások eltűntek az adóhivatalok honlapjáról - írta a Kárpáti Igaz Szó.

A szakemberek véleménye szerint ez annak a jele, hogy az ukrajnai hatóságok ismét napirendre vették a külföldön dolgozó munkavállalók megadóztatását. A hírek szerint a külföldön megkeresett jövedelmet 18 százalékos személyi jövedelemadó, illetve 1,5 százalékos hadiadó terhelné.

A más országokban dolgozók most is fizethetik a nyugdíj-hozzájárulásukat Ukrajnában, de ezt még egyelőre(!) önkéntesen tehetik.

Mikola Sambir szociálpolitikai miniszterhelyettes szintén felhívta a kint dolgozók figyelmét arra a tényre, hogy amennyiben 2028-ban – nyugdíjas korukra – nem rendelkeznek 35 éves igazolt munkaviszonnyal, és az ezek után befizetett járulékokkal, úgy nem kaphatnak nyugdíjat.

A kormány nemrégiben úgy határozott, megpróbálja hazacsábítani a külföldön dolgozókat. A január 27-én elfogadott kormányrendelet értelmében 150 ezer hrivnya összegű kamatmentes hitelt vehet fel minden olyan külföldön dolgozó ukrán állampolgár, aki visszatér szülőföldjére, és vállalkozást indít. Igaz, az e célra elkülönített 108 millió hrivnya mindössze 700 ember hazacsalogatására lenne elég…

Kormánytisztviselők szerint a projekt ösztönözné a külföldön dolgozók visszatérését Ukrajnába, illetve megakadályozná őket az újbóli emigrációban.

A kölcsönt a legalább egy évig hivatalosan más országban dolgozó állampolgárok igényelhetik. Az állami támogatásnak arányosnak kell lennie a pályázó beruházásának összegével. Amennyiben a kérelmezőnek kevesebb mint tízéves munkaviszonya van Ukrajnában, úgy az állami hitelt a következő öt évben vissza kell fizetni. A program finanszírozását a társadalombiztosítási alap költségén tervezik.

A külföldi munkavállalóknak eltérő a véleményük a törvénytervezetről. Sokan úgy vélik, egy ilyen lehetőség nem változtat semmin.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !