Ugrás a fő tartalomra

Az ukránok oltásellenessége egy új akadályt állít a kormány elé

Miután Ukrajna megkapta első koronavírus elleni oltóanyag-szállítmányát, az ország egy egészen új akadállyal szembesült: az ukránok oltási hajlandósága szinte egyenlő a nullával.

A Kijevtől keletre fekvő Szelidove bányavárosban például a teljes orvosi személyzet csupán 5 százaléka vállalta be az oltást, mely annyira kevés, hogy a kiérkező oltási csapat inkább saját magának adta be a vakcinákat, hogy ne hagyják kárba veszni őket, amiért elképesztően kevesen igényelték - írja a Liner.hu.

Az oltási hajlandóság szinte teljes hiánya nem csupán a korábbi negatív tapasztalatok miatt alakult ki, az ukrán politikusok ugyanis kifejezetten ráerősítettek erre a nézetre, miután közülük többen nyilvánosan és élesen kritizálták az országba érkező vakcinák minőségét és vélt hatékonyságát.

Pontosan a szembetűnő ellentétek miatt javasolta Julija Timosenko, korábbi miniszterelnök, hogy a parlament hozzon egy olyan rendeletet, melynek értelmében azok az oltott személyek, akik komolyabb mellékhatásokat tapasztalnak az oltás után, kaphassanak egy kompenzációt, ezzel is motiválva a lakosságot az oltásra.

A The Associated Press azt írja, a korrupciós botrányok azonban még azelőtt kezdtek el gyűrűzni Ukrajnában, mielőtt még az első adag oltóanyagok megérkeztek volna az országba. Az ukrán korrupcióellenes szervek megkezdték a vizsgálatot a szeptemberi egyezmény miatt, mely 1,9 millió adag kínai oltóanyag megvásárlásáról szólt, és adagonként 504 hrivnyáról (5550 forint) szólt.

Ukrajna február végén kapta meg az AstraZeneca szállítmányát, összesen 500 ezer adag vakcinát, ám ebből csupán 23 500 adag lett felhasználva. Ugyanebben az időszakban napi szinten 10 ezer új fertőzést jegyeztek, összességében a 41 millió fős lakosságú ország 1,4 millió fertőzést és 28 ezer halálesetet regisztrált, ezen adatok mellett pedig meglepő módon még az egészségügyi dolgozók csupán 40 százaléka kérte az oltást.

Az oltási hajlandóság hiánya komoly financiális hátrányokkal is jár, ugyanis azok a fiolák, melyek már fel lettek bontva, csak korlátozott ideig tárolhatók, később ugyanis elvesztik hatékonyságukat. Éppen ezért, rengeteg adag oltóanyag vész kárba Ukrajnában, ugyanis az egészségügyi intézmények kénytelenek megsemmisíteni a bontott ám nem teljesen felhasznált oltóanyagokat, mert nem tudják időben beadni őket, az érdeklődés hiánya miatt.

Az ukrán katonaság számára az első vakcinaszállítmányból 14 ezer adagot különítettek el, nem meglepő módon azonban csak 1030 katona kapta meg a koronavírus elleni oltást. Mint ismeretes, az összeesküvés-elméletek, a pletykák és a rosszindulatú dezinformációk gyorsan elterjedhetnek a közösségi médiában, különösen akkor, ha az állami intézmények iránt alacsony a közbizalom szintje, ezek alapján pedig nem tudni, hogy miként fog alakulni a járványhelyzet a közeljövőben Ukrajnában.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté