Ugrás a fő tartalomra

Az ukránok oltásellenessége egy új akadályt állít a kormány elé

Miután Ukrajna megkapta első koronavírus elleni oltóanyag-szállítmányát, az ország egy egészen új akadállyal szembesült: az ukránok oltási hajlandósága szinte egyenlő a nullával.

A Kijevtől keletre fekvő Szelidove bányavárosban például a teljes orvosi személyzet csupán 5 százaléka vállalta be az oltást, mely annyira kevés, hogy a kiérkező oltási csapat inkább saját magának adta be a vakcinákat, hogy ne hagyják kárba veszni őket, amiért elképesztően kevesen igényelték - írja a Liner.hu.

Az oltási hajlandóság szinte teljes hiánya nem csupán a korábbi negatív tapasztalatok miatt alakult ki, az ukrán politikusok ugyanis kifejezetten ráerősítettek erre a nézetre, miután közülük többen nyilvánosan és élesen kritizálták az országba érkező vakcinák minőségét és vélt hatékonyságát.

Pontosan a szembetűnő ellentétek miatt javasolta Julija Timosenko, korábbi miniszterelnök, hogy a parlament hozzon egy olyan rendeletet, melynek értelmében azok az oltott személyek, akik komolyabb mellékhatásokat tapasztalnak az oltás után, kaphassanak egy kompenzációt, ezzel is motiválva a lakosságot az oltásra.

A The Associated Press azt írja, a korrupciós botrányok azonban még azelőtt kezdtek el gyűrűzni Ukrajnában, mielőtt még az első adag oltóanyagok megérkeztek volna az országba. Az ukrán korrupcióellenes szervek megkezdték a vizsgálatot a szeptemberi egyezmény miatt, mely 1,9 millió adag kínai oltóanyag megvásárlásáról szólt, és adagonként 504 hrivnyáról (5550 forint) szólt.

Ukrajna február végén kapta meg az AstraZeneca szállítmányát, összesen 500 ezer adag vakcinát, ám ebből csupán 23 500 adag lett felhasználva. Ugyanebben az időszakban napi szinten 10 ezer új fertőzést jegyeztek, összességében a 41 millió fős lakosságú ország 1,4 millió fertőzést és 28 ezer halálesetet regisztrált, ezen adatok mellett pedig meglepő módon még az egészségügyi dolgozók csupán 40 százaléka kérte az oltást.

Az oltási hajlandóság hiánya komoly financiális hátrányokkal is jár, ugyanis azok a fiolák, melyek már fel lettek bontva, csak korlátozott ideig tárolhatók, később ugyanis elvesztik hatékonyságukat. Éppen ezért, rengeteg adag oltóanyag vész kárba Ukrajnában, ugyanis az egészségügyi intézmények kénytelenek megsemmisíteni a bontott ám nem teljesen felhasznált oltóanyagokat, mert nem tudják időben beadni őket, az érdeklődés hiánya miatt.

Az ukrán katonaság számára az első vakcinaszállítmányból 14 ezer adagot különítettek el, nem meglepő módon azonban csak 1030 katona kapta meg a koronavírus elleni oltást. Mint ismeretes, az összeesküvés-elméletek, a pletykák és a rosszindulatú dezinformációk gyorsan elterjedhetnek a közösségi médiában, különösen akkor, ha az állami intézmények iránt alacsony a közbizalom szintje, ezek alapján pedig nem tudni, hogy miként fog alakulni a járványhelyzet a közeljövőben Ukrajnában.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nagy változás jön az ukrajnai határátkelőhelyeken

Ukrajnában rövid időn belül teljes mértékben beindul a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszere és az eHatár (eKordon) program - közölte Denisz Smihal miniszterelnök. „Folytatódik a digitalizáció az infrastruktúra területén. A tervbe van a „Sljah”, az engedélyek online foglalási rendszer teljes körű beindítása. A tervek között szerepel az elektronikus fuvarlevél bevezetése és az eHatár-program beindítása is”, közölte Smihal. Elmondása szerint külön projekt lesz az eUtas információs és elemző rendszer bevezetése a megyék közötti személyforgalom területén. Amint korábban beszámoltak, az eHatár – a határátkelőkre vonatkozó elektronikus várólista projektje. A program lehetővé teszi a regisztrálást a várólistán, majd a megadott időpontban való megjelenést az ellenőrző ponton. Ennek köszönhetően gyorsabb lesz a vámkezelés a határátkelőkön, és kizárja a járművek több napos sorban állását - írta a Kárpát.in.ua. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Holtan találták meg az eltűnt ungvári magyar lányt

Jackovics Gabriella január 1-én tűnt el, a magyar lányt egyidejűleg több ungvári Facebook-csoport alapján keresték. A rendőrség is nyomozást indított a fiatal nő eltűnésének ügyben. Gabriella egyik ismerőse szerda este a Facebookon közzé tett posztjában közölte a tragikus hírt: megtalálták a lány holtestét. Szemtanúk beszámolói szerint szerda délután a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki a házhoz, ahol az eltűnt egyedül élt. Állítólag a házban megtalálták Gabriella holttestét. A bűnügyi helyszínelők órákig dolgoztak a házban, azt is látták, ahogy a helyszínről elszállították egy nő holttestét. Egyes hírek szerint a lányt meggyilkolták, míg más információk arról szólnak, hogy Gabriella a padláson felakasztotta magát. Az információt még nem erősítették meg hivatalosan a hatóságok - írta a Kárpáti Igaz Szó. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Ukrajnában százezer hrivnyás állami támogatásban részesülhetnek a munkanélküliek

Január 1-től a munkanélküliek, hátrányos helyzetűek százezer hrivnyás állami támogatásban részesülhetnek. A Segítő Kéz programra a 2022-es költségvetésben százmillió hrivnyát különítettek el – közölték a szociálpolitikai tárca hivatalos oldalán. A 15 minimálbérnek megfelelő összeget az arra jogosultak kamatmentes hitel formájában kapják, s kizárólag vállalkozásuk beindítására, felszerelésekre, alapanyagokra fordíthatják. Amennyiben a kisvállalkozó további két embernek ad munkát, mentesül a kapott összeg visszafizetése alól - írta a Kárpáti Igaz Szó. Fotó: Illusztráció KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Vallott a gyilkos: ezért ölte meg Jackovics Gabriellát

Mint ismert, a héten letartóztatták a Jackovics Gabriella megölésével gyanusított nagyszőlősi férfit. A 30 éves kárpátaljai kapcsolatban állt az áldozattal. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított a bírósági tárgyaláson beismerte bűnösségét. A férfi elmondta, hogy összeveszett egy 37 éves nővel, akivel viszonya volt. "Fenyegetőzött, hogy felhívja a feleségemet, és mesél rólunk. Azt akarta, hogy szakítsak a feleségemmel, és maradjak vele. Hivatalosan elváltam, de a feleségemmel együtt éltünk. Nem volt szándékomban végezni vele, nem akartam" – idézte a Mukachevo.net hírportál a nagyszőlősi férfi. Korábban a Kárpátalja.ma számolt be arról, hogy a gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszol

Nyilvánosságra hozták Zelenszkij elnöki fizetését

Fotó: Getty Images Volodimir Zelenszkij ukrán államfő tavaly 28 ezer hrivnyát kapott havonta. Prémiumot nem vett fel. 2021-es összesített bérkartonján 365 ezer hrivnya szerepel, de ebből az összegből 65 ezret leadózott. Olekszij Danilov, a nemzetbiztonsági tanács elnöke 900 ezer hrivnyával gazdagodott, Ruszlan Sztefancsuk, a parlament új elnöke közel 800 ezret keresett. Zelenszkijnél több parlamenti képviselő is sokkal nagyobb járandóságban részesült. A Porosenko-párti Irina Herascsenko fizetése megközelítette a 600 ezer hrivnyát, míg az ellenzéki Jurij Bojko, Vadim Rabinovics vagy éppen a házi őrizetben tartott Viktor Medvedcsuk fizetése is majdnem elérte a félmilliót - írta a Kárpáti Igaz Szó. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Szijjártó Péter elmondta, mire számíthat Ukrajna, ha nem javul a kárpátaljai magyarok helyzete

Magyarország a jövőben is kizárólag a nemzeti érdekek érvényesítésére törekeszik - hangsúlyozta külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Pétert az Országgyűlés külügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán Mesterházy Attila, a grémium MSZP-s alelnöke a többi között a magyar-ukrán viszonyról kérdezte. A hat szomszédos ország közül ötben "előre mentek" a kapcsolatok, ez csak Ukrajnával nem sikerült, ahol folyamatosan a kisebbségek jogainak megsértése, ezért Magyarország blokkolja Ukrajna és a NATO miniszteri szintű tárgyalásait.  Szijjártó Péter jelezte: ha nem javul a viszony, Magyarország hasonló eszközzel élhet Ukrajna és az EU egyeztetésein is. (MTI) KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Elfogták Jackovics Gabriella feltételezett gyilkosát

Jackovics Gabriella megölésével egy nagyszőlősi férfit gyanúsítanak. A 30 éves, házas férfi kapcsolatban állt az áldozattal – közölte a kárpátaljai rendőrségre hivatkozva a Kárpátalja ma. A 37 éves ungvári nő több, mint egy hete tűnt el. Holttestére január 12-én bukkantak rá. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint a nő testén erőszakra utaló jelek voltak. Több törést és fejsérülést is szenvedett. A halál oka fulladás volt. A gyanúsított házában megtalálták az áldozat személyes tárgyait és iratait. A férfi bevallotta, hogy napok óta ő válaszolt az üzenetekre a nő mobiltelefonjáról, hogy eloszlassa az eltűnésével kapcsolatos gyanút. A férfit ideiglenes letartóztatásba helyezték. Tettéért akár 15 év szabadságvesztésre is számíthat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: