Ugrás a fő tartalomra

Az ukránok oltásellenessége egy új akadályt állít a kormány elé

Miután Ukrajna megkapta első koronavírus elleni oltóanyag-szállítmányát, az ország egy egészen új akadállyal szembesült: az ukránok oltási hajlandósága szinte egyenlő a nullával.

A Kijevtől keletre fekvő Szelidove bányavárosban például a teljes orvosi személyzet csupán 5 százaléka vállalta be az oltást, mely annyira kevés, hogy a kiérkező oltási csapat inkább saját magának adta be a vakcinákat, hogy ne hagyják kárba veszni őket, amiért elképesztően kevesen igényelték - írja a Liner.hu.

Az oltási hajlandóság szinte teljes hiánya nem csupán a korábbi negatív tapasztalatok miatt alakult ki, az ukrán politikusok ugyanis kifejezetten ráerősítettek erre a nézetre, miután közülük többen nyilvánosan és élesen kritizálták az országba érkező vakcinák minőségét és vélt hatékonyságát.

Pontosan a szembetűnő ellentétek miatt javasolta Julija Timosenko, korábbi miniszterelnök, hogy a parlament hozzon egy olyan rendeletet, melynek értelmében azok az oltott személyek, akik komolyabb mellékhatásokat tapasztalnak az oltás után, kaphassanak egy kompenzációt, ezzel is motiválva a lakosságot az oltásra.

A The Associated Press azt írja, a korrupciós botrányok azonban még azelőtt kezdtek el gyűrűzni Ukrajnában, mielőtt még az első adag oltóanyagok megérkeztek volna az országba. Az ukrán korrupcióellenes szervek megkezdték a vizsgálatot a szeptemberi egyezmény miatt, mely 1,9 millió adag kínai oltóanyag megvásárlásáról szólt, és adagonként 504 hrivnyáról (5550 forint) szólt.

Ukrajna február végén kapta meg az AstraZeneca szállítmányát, összesen 500 ezer adag vakcinát, ám ebből csupán 23 500 adag lett felhasználva. Ugyanebben az időszakban napi szinten 10 ezer új fertőzést jegyeztek, összességében a 41 millió fős lakosságú ország 1,4 millió fertőzést és 28 ezer halálesetet regisztrált, ezen adatok mellett pedig meglepő módon még az egészségügyi dolgozók csupán 40 százaléka kérte az oltást.

Az oltási hajlandóság hiánya komoly financiális hátrányokkal is jár, ugyanis azok a fiolák, melyek már fel lettek bontva, csak korlátozott ideig tárolhatók, később ugyanis elvesztik hatékonyságukat. Éppen ezért, rengeteg adag oltóanyag vész kárba Ukrajnában, ugyanis az egészségügyi intézmények kénytelenek megsemmisíteni a bontott ám nem teljesen felhasznált oltóanyagokat, mert nem tudják időben beadni őket, az érdeklődés hiánya miatt.

Az ukrán katonaság számára az első vakcinaszállítmányból 14 ezer adagot különítettek el, nem meglepő módon azonban csak 1030 katona kapta meg a koronavírus elleni oltást. Mint ismeretes, az összeesküvés-elméletek, a pletykák és a rosszindulatú dezinformációk gyorsan elterjedhetnek a közösségi médiában, különösen akkor, ha az állami intézmények iránt alacsony a közbizalom szintje, ezek alapján pedig nem tudni, hogy miként fog alakulni a járványhelyzet a közeljövőben Ukrajnában.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Módosult a határátlépés feltétele az ukrán állampolgárok számára

A kormány módosította a külföldről visszatérő ukrán állampolgárok számára a határon felmutatandó PCR-teszt érvényességi idejét, az eddigi 48 óra helyett 72 órán belül készült teszttel lehet átlépni kötelező házi karanténba vonulás nélkül – adta hírül a korrespondent.net hírportál a csütörtökön közzétett kormányrendeletre hivatkozva. A határátlépés feltételeinek módosulása kapcsán a kiadvány idézte Andrij Demcsenkót, az Állami Határőrszolgálat sajtószóvivőjét, aki elmondta, hogy a határátlépés rendjét módosított kormányrendelet szövegét rövidesen megküldik a határőrszolgálat egységeinek - írja a Kárpát.in.ua.  Ezentúl az Ukrajnába utazó 12 évnél fiatalabb külföldi állampolgárságú gyermekeknek és hontalan személyeknek nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk a határon. Ugyanakkor az Ukrajnában tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgároknak és hontalan személyeknek az ukrán államhatár átlépésekor mobiltelefonjukra a Vdoma alkalmazást kell telepíteniük, és kötelező házi ka

Újabb szigorítás az ukrán határon: már nem elegendő a negatív koronavírus teszt

Az Ukrajnába készülő külföldieknek ezentúl igazolniuk kell utazásuk célját - közölte Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat sajtószóvivője az Ukrajna 24 tévécsatorna élő adásában. Demcsenko elmondta, a negatív koronavírus teszten, a kötelező biztosításon kívül jövetele célját igazoló irattal is rendelkezniük kell a külföldi állampolgároknak. Ellenkező esetben visszafordíthatják őket a határról. Ukrajnában jelenleg napi ötven-hatvanezer ember lépi át a határt mindkét irányba - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Szabad Európa: a kárpátaljai magyarságot nem lehetett megmenteni

 „Szijjártó Péter egy meggyengült ország hitelét vesztett külügyminisztere.”​ „Néma dühvel figyelik a magyar kormány támogatáspolitikáját.” „Általános az Orbán-irigység a régió politikusai között.” Ellentmondó vélemények a magyar és a szomszédos országok kormányainak kapcsolatáról. Milyen a magyar kormány szomszédságpolitikája, és annak fogadtatása? Ennek próbált utána járni a Szabad Európa . A terjedelmes cikkben Ukrajnára is kitért. A cikkük megírásához beszéltek a magyar-kormány diplomatáival, egy szlovákiai és több magyarországi elemzővel, Szent-Iványi István korábbi SZDSZ-es politikussal, aki később a Fidesz-kormány szlovéniai nagykövete is volt, egy Kárpátalján élő magyarral, és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetésének egyik tagjával is. Mint írták, a 2000-es évektől a Magyarországgal szomszédos országok kormánya sem tettek olyat nemzeti kisebbségeikkel (kivétel Ukrajna), mely akadálya lehetett volna euroatlanti integrációjuknak. (Ami persze nem jelenti a jogegyenlőség m

Elemzés: Háború esetén Ukrajna nem lenne képes felvenni a harcot az orosz hadsereggel

Az elmúlt hetekben Biden meglehetősen rosszindulatú dolgokat mondott Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Orosz állami hírforrások szerint a Biden-adminisztráció növelni akarja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás mértékét is. Ezt az állítást igazolja, hogy az Ocean Glory amerikai teherhajó 350 tonna katonai felszerelést szállított az ukrán odesszai kikötőbe. Az ukrán Dumskaja hírügynökség szerint a hajó többek között 35 amerikai katonai gépjárművet szállított az ukrán nemzeti erők számára - írja a Mandiner . Biden számára ideális lenne, ha Ukrajnát beédesgetnék a NATO-ba és esetleg az EU-ba is. Putyinnak az orosz hadsereg újjáépítésére tett erőfeszítései arra irányultak, hogy erősítse az országot a globális politika színpadján. Ezenfelül az irány népszerűvé tette Oroszországban annak ellenére, hogy a NATO lassan, de terjeszkedik Oroszország irányába. A katonai felszerelések szállítása egyébként akkor történt, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a 117/2021 sz. rendele

Kreml: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője és a posztszovjet térségben folytatott politikáért felelős megbízottja a Világgazdasági és Külkapcsolatok Intézete és az Interfax csütörtöki moszkvai közös rendezvényén kijelentette: egyetért azokkal a véleményekkel, amelyek szerint Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében. A tisztségviselő mindemellett úgy vélekedett, hogy Kijevnek valójában nem áll szándékéban támadni és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök minden lépése nem több, mint PR-tevékenység. "Zelenszkij csapata elhatározta, hogy "Katonai fenyegetés" címen színdarabot rendez, de mivel a kollégáknak nincs nagy politikai tapasztalatuk, túljátszhatják a dolgot" - fogalmazott a tisztségviselő. Kozak úgy vélekedett, hogy az ukrán elnököt az Egyesült Államok készteti a konfliktus elmélyítésére. Meglátása szerint Zelenszkij csütörtöki Donyec-medencei látogatása aligha fogja tovább élezni a helyzetet. A tisztségviselő ug