Ugrás a fő tartalomra

Az ukránok oltásellenessége egy új akadályt állít a kormány elé

Miután Ukrajna megkapta első koronavírus elleni oltóanyag-szállítmányát, az ország egy egészen új akadállyal szembesült: az ukránok oltási hajlandósága szinte egyenlő a nullával.

A Kijevtől keletre fekvő Szelidove bányavárosban például a teljes orvosi személyzet csupán 5 százaléka vállalta be az oltást, mely annyira kevés, hogy a kiérkező oltási csapat inkább saját magának adta be a vakcinákat, hogy ne hagyják kárba veszni őket, amiért elképesztően kevesen igényelték - írja a Liner.hu.

Az oltási hajlandóság szinte teljes hiánya nem csupán a korábbi negatív tapasztalatok miatt alakult ki, az ukrán politikusok ugyanis kifejezetten ráerősítettek erre a nézetre, miután közülük többen nyilvánosan és élesen kritizálták az országba érkező vakcinák minőségét és vélt hatékonyságát.

Pontosan a szembetűnő ellentétek miatt javasolta Julija Timosenko, korábbi miniszterelnök, hogy a parlament hozzon egy olyan rendeletet, melynek értelmében azok az oltott személyek, akik komolyabb mellékhatásokat tapasztalnak az oltás után, kaphassanak egy kompenzációt, ezzel is motiválva a lakosságot az oltásra.

A The Associated Press azt írja, a korrupciós botrányok azonban még azelőtt kezdtek el gyűrűzni Ukrajnában, mielőtt még az első adag oltóanyagok megérkeztek volna az országba. Az ukrán korrupcióellenes szervek megkezdték a vizsgálatot a szeptemberi egyezmény miatt, mely 1,9 millió adag kínai oltóanyag megvásárlásáról szólt, és adagonként 504 hrivnyáról (5550 forint) szólt.

Ukrajna február végén kapta meg az AstraZeneca szállítmányát, összesen 500 ezer adag vakcinát, ám ebből csupán 23 500 adag lett felhasználva. Ugyanebben az időszakban napi szinten 10 ezer új fertőzést jegyeztek, összességében a 41 millió fős lakosságú ország 1,4 millió fertőzést és 28 ezer halálesetet regisztrált, ezen adatok mellett pedig meglepő módon még az egészségügyi dolgozók csupán 40 százaléka kérte az oltást.

Az oltási hajlandóság hiánya komoly financiális hátrányokkal is jár, ugyanis azok a fiolák, melyek már fel lettek bontva, csak korlátozott ideig tárolhatók, később ugyanis elvesztik hatékonyságukat. Éppen ezért, rengeteg adag oltóanyag vész kárba Ukrajnában, ugyanis az egészségügyi intézmények kénytelenek megsemmisíteni a bontott ám nem teljesen felhasznált oltóanyagokat, mert nem tudják időben beadni őket, az érdeklődés hiánya miatt.

Az ukrán katonaság számára az első vakcinaszállítmányból 14 ezer adagot különítettek el, nem meglepő módon azonban csak 1030 katona kapta meg a koronavírus elleni oltást. Mint ismeretes, az összeesküvés-elméletek, a pletykák és a rosszindulatú dezinformációk gyorsan elterjedhetnek a közösségi médiában, különösen akkor, ha az állami intézmények iránt alacsony a közbizalom szintje, ezek alapján pedig nem tudni, hogy miként fog alakulni a járványhelyzet a közeljövőben Ukrajnában.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Négyen bennégtek az autóban egy brutális balesetben Kárpátalján (videó)

Autómentőbe rohant bele egy személyautó Nagylucskán pénteken a hajnali órákban. A Kárpáti Igaz Szó beszámolója szerint a baleset következtébe a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette. Az autómentő sofőrjét a mentők kórházba szállították, állapota kielégítő. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Rossz hír érkezett: összeült a válságstáb Kárpátalján

Ukrajna-szerte komoly problémák lehetnek a gázellátással, miután fennáll a veszélye annak, hogy az ország kevés gázhoz jut. Úgy fest, a kritikus helyzet Kárpátalját sem kíméli, a megye kormányzója sürgősséggel válságértekezletet hívott össze - közölte a Kárpáti Igaz Szó. A PMG regionális portál beszámolója szerint Anatolij Poloszkov kormányzó kezdeményezésére ma haladéktalanul összeült a megyei technogén és ökológiai biztonsággal, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskar, aminek az ülésén elhangzott: KÁRPÁTALJÁN VESZÉLYBE KERÜLT A KÖZINTÉZMÉNYEK FŰTÉSE AZ ŐSZI-TÉLI IDŐSZAKBAN. A vidék költségvetési intézményeinek a fűtésére 25 millió köbméter földgázra van szükség. Az energiaellátásukat biztosító szolgáltatók, amelyekkel ezek az intézmények szerződtek, sorra mondják fel a kontraktusokat, mert olyan drágán tudnak csak gázhoz jutni a piacról, hogy képtelenek betartani az előzetesen tett vállalásaikat. Egyelőre senki sem rendelkezik megoldási javaslattal, úgy fest, nem

Csontos Karina, a Sztárban Sztár leszek! kárpátaljai tehetsége a nagylucskai szörnyű baleset egyik áldozata

Mint ismeretes, szörnyű baleset történt Nagylucskán pénteken a hajnali órákban: autómentőbe rohant bele egy személyautó. A baleset következtében a személyautó kigyulladt, a kocsiban tartózkodó mind a négy személy életét vesztette.  Kiderült, hogy az egyik elhunyt a Sztárban Sztár leszek! kárpátalajai versenyzője, Csontos Karina. A fiatal versenyző a show-ban a középdöntőig jutott.  Karina pár hete még a stúdióban bizonyított: Majka és Tóth Gabi pedig összeveszett azon, hogy kinek a csapatába kerüljön a tehetség, végül az énekesnő vitte el. A top 12-be már nem jutott be, de sokan emlékezhetnek rá, itt megnézheti a fellépését.  Tóth Gabi is reagált a szönyű hírre: "Legyen neked könnyű a föld, drága Karina! Őszinte részvétem az egész családnak!" - írta.  A Mukachevo.net információi szerint a tragikus balesetben Csontos Karinán kívűl egy 21 éves járőr, Ihor Marcsisak és egy 25 éves határőr, Jurij Baljuk vesztette életét. Őszinte részvétünk a tragikus balesetben elhunytak családt

Áder János visszavonta a magyar állampolgárságot egy 11 éves kárpátaljai kislánytól

  Az államfő ezúttal három magyar állampolgárság visszavonásáról döntött. A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a köztársasági elnök határozata. Áder János ezúttal három embertől vonta vissza az állampolgárságot. Döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely előterjesztései alapján hozta meg. Az államfő erre elég gyakran kényszerül. A közlönyben mindig feltüntetik az érintettek nevét, születési helyét, dátumát. Abból ezúttal az derül ki, hogy Áder János egy 11 éves kárpátaljai kislánytól is visszavonta állampolgárságát - írta a 24.hu . A hivatkozott jogszabály alapján a gyermek arra vagy csalárdul tett szert vagy méltatlanná vált. A névazonosság alapján, feltehetően édesapja miatt, akitől szintén megvonta állampolgárságát az államfő. Egy kormányhivatali dokumentum szerint az apa az egyszerűsített honosítás lehetőségével élhetett vissza. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Szúrópróba szerűen fog ellenőrizni a rendőrség és az SZBU

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Nemzeti Rendőrség munkatársai elkezdik a karanténszabályok ellenőrzésének betartását a nyilvános helyeken, de mindenekelőtt az éttermekben, kocsmákban, kávézókban és mozikban – adta hírül az rbc.ua hírportál hétfőn az Elnöki Hivatal sajtószolgálatára hivatkozva. Az államfő hivatalában tartott hagyományos hétfői, koronavírus-helyzetről tartott tanácskozáson az illetékes hatóságok beszámoltak Volodimir Zelenszkij elnöknek a vakcináció menetéről, és megvitatták a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések végrehajtásának kérdéseit - közölte a Kárpát.in.ua. A megbeszélésen az SZBU és a Nemzeti Rendőrség vezetői jelentést tettek az elnöknek a PCR-tesztek és covid védettségi igazolványok hamisítása elleni hatósági kampány állásáról. Ugyancsak bejelentés történt arról, hogy elkezdődik a karantén-szabályok betartásának szúrópróbaszerű ellenőrzése az éttermekben, más nyilvános és nagy látogatottságú helyeken. KÖVESSEN MINKET A FACEBOO