Ugrás a fő tartalomra

Donáth Anna: Megdöbbentő rendeletet hirdetett Ukrajna elnöke

A határon túli magyarok, sajnos, több országban még ma sem alhatnak nyugodtan: szemünk előtt veszik semmibe a kisebbségi és alapvető emberi jogaikat - írta a Facebookon közzétett bejegyzésében Donáth Anna. 

A Monemtum EP-képviselője megdöbbentőnek nevezte azt a rendeletet, melyet csütörtök éjjel hirdetett ki Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke „Halaszthatatlan feladatok az állampolgárság kérdésében fenyegető nemzetbiztonsági kockázatok felszámolásáról” címmel. 

Az elnöki rendelet felhatalmazza az ukrán titkosszolgálatot, hogy listázza a kettős állampolgárságú személyeket Ukrajnában. A listával pedig megteremtik a lehetőségét annak, hogy következő lépésként a kettős állampolgárokat másodrendű állampolgárrá silányítják, akik, a tervek szerint fél év múlva, nem tölthetnek be semmilyen tisztséget az országban - ideértve bármilyen állami hivatalt és akár egy falusi önkormányzati tisztséget is. De a kettős állampolgárok stratégiai fontosságú állami vállalatokban sem kaphatnak vezető pozíciót. 

Donáth Anna szerint az elmúlt években - nem hivatalos becslések szerint - szinte minden magyar megszerezte a magyar állampolgárságot Kárpátalján. A becslések pont azért nem hivatalosak, mert a  kárpátaljai magyaroknak, retorziótól tartva, titkolniuk kellett döntésüket - tette hozzá. "Ők most vagy lemondanak, vagy kirúgják őket tisztségeikből. Azaz, a tervezet jelenlegi formájában ellehetetleníti a kárpátaljai magyarok képviseletét." - írta a Momentum politikusa.

Donáth Anna megjegyzi, tiszteletben tartják Ukrajna jogát, hogy rendelkezzen a kettős állampolgárság feltételeiről, de ami a jelenlegi tervezetből kiviláglik, és amit most átvilágításnak álcáznak, az valójában jogfosztás lenne. Ez a lépés a kisebbségek jogait és alapvető emberi jogokat is sértené - ezért jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nemzetközi elfogató parancs alapján körözik a csongori születetésű nőt

Tóth Alexandrát k özokirat-hamisítás miatt körözik  . A kárpátaljai származású nő ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és a kgbefo.brfk@budapest.police.hu e-mail címen tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Emberölés miatt körözik László Józsefet

Elfogató parancs alapján, emberölés miatt körözik a Mezőváriban születetett László Józsefet. A kárpátaljai férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogadtó parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613914930-os telefonszámon és az elet.brfk@budapest.police.hu tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Hatályba lépett Ukrajnában a kettősállampolgárság bevallási kötelezettségéről szóló döntés

Volodimir Zelenszkij elnök péntek este hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntését, amellyel kötelezi az állami tisztségviselőket, hogy elektronikus vagyonbevallásukban tüntessék fel az ukránon kívüli másik állampolgárságuk hiányát – adta hírül a Levij Bereg hírportálra hivatkozva a Kárpát.in.ua. A 2021. július 16-ával datált 305/2021 sz. vonatkozó elnöki rendeletet pénteken tették közzé az Elnöki Hivatal honlapján. A dokumentum értelmében az RNBO február 26-i döntésének megfelelően az állami és helyi önkormányzati tisztségeket betöltő személyeknek az elektronikus vagyonbevallásukban kötelező feltüntetniük, hogy nem rendelkeznek más ország állampolgárságával és nincs más országban kiadott ottani lakhatási engedélyük. Az elnöki rendelet ugyancsak utasítja a kormányt, hogy folyó év augusztusában adjon tájékoztatást az RNBO ülésén a kettős (többes) állampolgárság kérdésének szabályozásáról szóló törvénytervezetek kidolgozásáról és a Legfelső Tanács elé törté

Beregsomi férfit keres a magyar rendőrség

Elfogató parancs alapján, közokirat-hamisítás miatt körözik a beregsomi származású Kelemen Ruszlánt. A körözést a Nyíregyházi Törvényszék rendelte el az 1991-es születésű kárpátaljai férfi ellen - olvasható a magyar rendőrség honlapján. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3642523823-as és a +3642524600-as telefonszámokon, illetve a bvkorozes@nyiregyhazit.birosag.hu vagy a kir.nyiregyhazark.dl@dszabolcs.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !

Nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik a tiszaújlaki Bombák Sándort

Bombák Sándort hivatalos személy elleni erőszak miatt körözik Magyarországon. A kárpátaljai származású férfi ellen a magyar rendőrség honlapja szerint jelenleg nemzetközi elfogató parancs van érvényben. Akinek bármilyen információja van a körözött személy hollétével kapcsolatban az a +3613546625-os telefonszámon valamint a bvkorozes@fovarosit.birosag.hu és a kir.10rk.dl@budapest.police.hu e-mail címeken tudja értesíteni a hatóságokat. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON VAGY CSATLAKOZZON A  CSOPORTUNKHOZ !