Ugrás a fő tartalomra

Donáth Anna: Megdöbbentő rendeletet hirdetett Ukrajna elnöke

A határon túli magyarok, sajnos, több országban még ma sem alhatnak nyugodtan: szemünk előtt veszik semmibe a kisebbségi és alapvető emberi jogaikat - írta a Facebookon közzétett bejegyzésében Donáth Anna. 

A Monemtum EP-képviselője megdöbbentőnek nevezte azt a rendeletet, melyet csütörtök éjjel hirdetett ki Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke „Halaszthatatlan feladatok az állampolgárság kérdésében fenyegető nemzetbiztonsági kockázatok felszámolásáról” címmel. 

Az elnöki rendelet felhatalmazza az ukrán titkosszolgálatot, hogy listázza a kettős állampolgárságú személyeket Ukrajnában. A listával pedig megteremtik a lehetőségét annak, hogy következő lépésként a kettős állampolgárokat másodrendű állampolgárrá silányítják, akik, a tervek szerint fél év múlva, nem tölthetnek be semmilyen tisztséget az országban - ideértve bármilyen állami hivatalt és akár egy falusi önkormányzati tisztséget is. De a kettős állampolgárok stratégiai fontosságú állami vállalatokban sem kaphatnak vezető pozíciót. 

Donáth Anna szerint az elmúlt években - nem hivatalos becslések szerint - szinte minden magyar megszerezte a magyar állampolgárságot Kárpátalján. A becslések pont azért nem hivatalosak, mert a  kárpátaljai magyaroknak, retorziótól tartva, titkolniuk kellett döntésüket - tette hozzá. "Ők most vagy lemondanak, vagy kirúgják őket tisztségeikből. Azaz, a tervezet jelenlegi formájában ellehetetleníti a kárpátaljai magyarok képviseletét." - írta a Momentum politikusa.

Donáth Anna megjegyzi, tiszteletben tartják Ukrajna jogát, hogy rendelkezzen a kettős állampolgárság feltételeiről, de ami a jelenlegi tervezetből kiviláglik, és amit most átvilágításnak álcáznak, az valójában jogfosztás lenne. Ez a lépés a kisebbségek jogait és alapvető emberi jogokat is sértené - ezért jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ismeretlenek követtek egy kisfiút Makkosjánosiban, hazáig futva menekült!

Az információk szerint az eset Makkosánosiban történt, s a kisfiú édesanyja számolt be róla Facebook-oldalán. A hölgy elmondása szerint gyermekét péntek délután követte egy kisbusz. A járműben ketten ültek, s az egyik pillanatban egy férfi kiszállt és szaladni kezdett a gyerek után. A kiskorú megijedt, odaütött az ismeretlennek, és a hazáig szaladt. Az édesanya arra kéri a szülőket, beszéljenek a gyermekeikkel a történtekről, s magyarázzák el nekik, hogy ilyen esetben azonnal kérjenek segítséget. Azt, hogy indult-e az ügyben eljárás, egyelőre nem tudni - írta a Kárpátalja hetilap. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

Már csak négy megye található a sárga zónában

Az Egészségügyi Minisztérium frissítette a régiók járványügyi besorolását. A legfrisseb lista szerint a legenyhébb, sárga besorolásban már csak négy megye található: Kárpátalja, Vinnicja, Kirovohrad és Poltava. A Volinyi, Zsitomiri, Ivano-Frankivszki, Kijevi, Luhanszki, Lvivi, Mikolajivi, Szumi, Rivnei, Ternopili, Harkivi, Hmelnickiji, Cserkaszi, Csernyivci, Csernyihivi területek és a főváros szerepel a narancssárga zónában. A legsúlyosabb járványhelyzeti, vörös besorolásba hat régió került: a Dnyipropetrovszki, a Donyecki, a Zaporizzsjai, az Odesszai, a Szumi és a Herszoni területek. KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !

A rendőrség fogja ellenőrizni az utasokat Ukrajnában

Október 21-étől új szabályok léptek életbe az Ukrajnán belüli személyszállításra vonatkozóan. Ihor Klimenko, az ukrán nemzeti rendőrség vezetője az rbc.ua hírportálnak adott interjújában elmagyarázta, az egyenruhások hogyan fogják ellenőrizni a COVID-tanúsítványokat. A régiók közötti buszjáratokat szúrópróba szerűen fogják vizsgálni. Azzal szemben, aki nem tud felmutatni oltási bizonyítványt vagy negatív COVID-tesztet, jegyzőkönyvet állítanak ki - jelentette ki az országos rendőrfőnök. Hozzátette: leszállítani senkit sem fognak a buszokról.  A szabályok ugyanúgy vonatkoznak az utasokra és a sofőrökre is - jegyezte meg.  A rendelet megsértése miatti pénzbüntetés mértékéről majd a bíróság dönt. Jogi személyek esetében ez összeg elérheti a 34-51 ezer hrivnyát. Klimenko elmondta: a rendőrség fokozza jelenlétét a vasútállomásokon és azok közelében is, hogy gyorsabban reagálhasson, ha szabálysértést észlelnek. A maszkhasználat betartását továbbra is ellenőrizni fogják a kijelölt helyeke